Agrovallbona

El barri de Vallbona a Barcelona compta amb una població de 1.379 veïns i queda aïllat de la resta de barris de Barcelona a causa de les infraestructures de mobilitat del seu entorn (17 carrils de circulació a la banda Barcelona, 3 vies de ferrocarril al costat del riu Besòs i 2 vies de ferrocarril que travessen el barri, partint el turó en dos parts). La seva connexió més natural és amb el barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac, situat al costat oposat del turó de Vallbona, tot i que a dia d’avui es veu dificultada per la presència del traçat ferrroviari.  Aquest barri de Montcada i Reixac compta amb una població de 5.086 habitants i també pateix l’impacte de les grans infraestructures.

El projecte:

Enfront aquesta realitat, la plana agrícola de Vallbona és l’única que es manté amb aquest ús dins el municipi de Barcelona. Plana que, encara avui, és regada amb l’aigua del rec Comtal a la finca anomenada “La Ponderosa”. El pas del rec Comtal, que s’inicia a Can Sant Joan amb la Casa de la Mina, manté al descobert el curs de l’aigua fins a la plana agrícola de Vallbona, conservant la seva raó de ser des de fa més de dos mil anys. Aquests elements, junt amb la Casa de les Aigües de Montcada, configuren un paisatge urbà clarament singular que cal mantenir, potenciar i compatibilitzar amb les necessitats de transformació urbana.

La situació estratègica de Vallbona i Can Sant Joan, al centre del congost de Montcada, ha de permetre a aquests barris fer un salt important cap a una posició de nova centralitat metropolitana. En aquest sentit, el projecte de soterrament ferroviari que es preveu dur a terme properament, és una oportunitat per posar en valor aquest espai tant estratègic en la relació entre la ciutat i el món rural, a través de la recuperació de l’activitat agrícola dins del barri i l’enfortiment dels valors mediambientals front a la crisi climàtica.

En aquest context els darrers anys s’ha estat treballant per una banda, en la redacció d’un document estratègic encaminat a l’obtenció d’un Pla Director que apunti les directrius de transformació dels barris de Vallbona i Can Sant Joan; i per l’altra, en la definició del projecte AgroVallbona, que dota de contingut el manteniment i impuls de l’activitat agrícola del barri, vinculada a l’acció comunitària i educativa. Ambdós documents s’han desenvolupat en paral·lel i de manera coordinada amb la voluntat de caminar cap a un barri que millori les seves condicions de vida, integrant el patrimoni natural, històric i humà en una proposta que posicioni Vallbona a nivell de ciutat i amb mirada metropolitana.

El projecte AgroVallbona, es contempla com una actuació centrada en l’agroecologia urbana i la promoció de l’alimentació sostenible que vol mantenir i impulsar l’activitat agrícola del barri i els seus espais amb una proposta múltiple de dinamització socioeconòmica i comunitària dirigida al sector professional, a l’educatiu i a la ciutadania en general. Es promourà la generació d’oportunitats ocupacionals en l’àmbit de l’alimentació sostenible i l’economia social i solidària a través d’eines d’acompanyament i enxarxament per a l’emprenedoria col·lectiva, sempre amb l’agroecologia com a horitzó.

A nivell concret, les intervencions previstes de cara a la configuració del barri aprofitant el soterrament ferroviari i tot el que implica són les següents:

A curt termini:

  • Trasllat provisional del camp de futbol
  • Construcció d’un nou pas sota el Pont dels Dos Ulls
  • Soterrament ferroviari
  • Modificació del planejament urbanístic

A mig i llarg termini

  • Recuperació de la Granja del Ritz
  • Construcció d’habitatges i nous vials
  • Generació d’un espai per a usos comunitaris a La Vall Amagada (situada darrera la Granja del Ritz)
  • Retorn del camp de futbol a la seva posició actual

L’estratègia de participació:

Per la complexitat i multiplicitat d’agents implicats en el projecte, es proposa una estratègia conjunta de participació i de dinamització comunitària amb la finalitat principal de compartir un relat comunicatiu sobre el document estratègic que guia la transformació urbana de Vallbona i per generar espais de participació coordinats per optimitzar la interlocució i treball conjunt amb els agents clau.

Entre els agents clau a implicar cal destacar el paper dels diferents representants de l’Administració Pública,  com a agents impulsors i de coordinació de les accions a dur a terme. Entre els mateixos trobem:  Districte de Nou Barris, Consorci del Besòs, Comissionat d'Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària, Gerència d’Ecologia Urbana, Institut Municipal d’Urbanisme, ADIF, Foment de Ciutat (Pla de Barris), Barcelona Activa.

El projecte incorpora amb lògica comunitària els agents del territori de caràcter local, principalment les entitats i veïnat de Vallbona i del barri de Can Sant Joan. A aquests s’incorporen també les entitats d’àmbit metropolità i de ciutat, interessades en la preservació dels horts de La Ponderosa i vinculats a projectes formatius.

La identificació dels agents a mobilitzar s’haurà de contrastar i validar tant amb els agents impulsors de les intervencions com amb el veïnat i entitats de referència i podrà ampliar-se durant el procés.

 

Estructura participativa

Es preveu crear els següents espais per articular la participació dels diferents agents:

  • Espai de coordinació i seguiment:
    • Taula de participació i governança, que aplegarà els diferents agents mobilitzats, amb reunions periòdiques de seguiment general de la intervenció de transformació urbana en el marc del projecte AgroVallbona.​
  • Espais específics de treball: Per a cadascun dels projectes a desenvolupar es preveu generar espais de treball i de seguiment de caràcter sectorial i/o temàtic. En aquests es promourà la participació de tots els agents del territori en funció del seu interès, per possibilitar l’intercanvi entre aquests i el personal tècnic i els representants de l’administració. Inicialment es preveu la creació d’espais de participació en relació als següents projectes:

Estructura participativa AgroVallbona

Documentació:

Sessió de presentació del projecte (13/03/2023):