• Notícies d'interès

 Notícies destacades

  Desembre 2017

Avançant amb el nou Pla Director de Cooperació de Barcelona

Després d’haver rebut el suport majoritari del Consell Municipal de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, el Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global 2018-2021 ha estat aprovat per la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona, reunida el  passat dia 5 de desembre.

La regidora Laura Pérez va ser l’encarregada de presentar el document del Pla Director, resumint el seu contingut, i a continuació van intervenir els i les representants dels diferents grups municipals. Tots i totes van expressar el seu agraïment, a les persones i entitats que han participat en el procés d’elaboració, i la seva satisfacció perquè el document ha incorporat la major part de les aportacions i emenes que s’han formulat.

El posicionament dels grups va ser d’abstenció, en el cas del grup Demòcrata, PP i Cs i favorable per part de la CUP, ERC, PSC i Barcelona en Comú.

Podeu consultar la proposta de Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global i el seu Annex a través d’aquest ENLLAÇ

  Novembre 2017

Barcelona estreny vincles de cooperació amb Amman

Una delegació de la ciutat d’Amman (Jordània),  integrada per professionals de l’Ajuntament i de l’Alt Consell de Persones amb Discapacitats d’aquella ciutat, es troben a Barcelona aquests dies per treballar plegats amb els equips homòlegs del departament municipal de projectes urbans i de l’lnstitut Municipal de Persones amb Discapacitats.

Amman està emprenent el repte de garantir la integració i l’ús de l’espai públic per part de les persones amb discapacitats i per a aquest objectiu l’experiència de l’Ajuntament de Barcelona els resulta de gran interès, tant per l’aplicació de mesures per a l’accessibilitat a l’espai públic i la seva integració en les polítiques municipals, com també  per  la col·laboració establerta amb el sector associatiu, un actor clau en el disseny d’aquestes polítiques.

En el marc d’aquesta col·laboració, l’Ajuntament de Barcelona està proporcionant assistència tècnica a Amman per al disseny d’un  projecte pilot en el barri de Jabal Al-Hussein.

  Novembre 2017

Neix la Guia per la protecció i la promoció dels drets humans a la contractació pública

 Amb l’objectiu d’oferir a les administracions catalanes una guia de contractació responsable des del nostre marc legislatiu, les organitzacions Novact, SCI i Nexes han impulsat la “Guia per la protecció i promoció dels drets humans en la contractació pública”. Es tracta d’una guia de recomanacions i propostes per tal d’evitar la contractació per part d’administracions públiques d’empreses que vulneren els drets humans i de promoure el respecte dels drets humans en l’àmbit de contractació al llarg de tot el procés.

La presentació de la Guia tingué lloc el passat dia 16 de novembre amb la presència de responsables de compra pública  i representants d’administracions públiques de tot Catalunya, entre ells el director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, David Llistar.

99,3% Responsable és un projecte que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Fons català de Cooperació per al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La guia, ha estat elaborada per un equip d’advocats i advocades expertes en contractació pública, de manera que l’objectiu és que sigui un document amb garanties legals d’implementació. A més, al llarg de tot el procés ha comptat amb el suport d’expertes a escala nacional i internacional.

Cada vegada més administracions estan incorporant criteris de responsabilitat i respecte als drets humans en la compra pública, amb casos d’èxit a tot Europa. Aquest any del 23 al 27 d’octubre va tenir lloc la tercera sessió del Grup de Treball Intergovernamental que té per mandat desenvolupar un Tractat Vinculant de les Nacions Unides per a les empreses transnacionals i altres empreses en matèria de respecte dels drets humans.

En el context de Catalunya, el Parlament va aprovar el 2016 -a instàncies d’organitzacions agrupades en la Federació una resolució per a la creació d’un Centre d’Avaluació dels impactes de les empreses catalans a l’exterior, un centre independent amb potestat sancionadora per a les empreses que no compleixin els drets humans. La corresponsabilitat de les administracions públiques en les vulneracions de drets humans d’empreses proveïdores és un tema que està travessant el debat polític a tots els nivells. En aquest sentit, la Guia de Compra pública responsable respon a una demanda de la societat civil i dels ajuntaments de disposar d’eines jurídiques per implementar el respecte dels drets humans en l’àmbit institucional.

Es faran formacions a tècniques d’administracions públiques a diverses ciutats del territori català per tal de poder aplicar la Guia.