El servei Konsulta'm premiat a la XXIII Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial (SCQA)

06/07/2023 - 09:37

Més de 300 professionals d’arreu de Catalunya i de diferents àrees de coneixement i línies assistencials s’han reunit en la XXIII Jornada de la Societat Catalana de Qualitat.

El 8 de juny es va celebrar a Vilanova i la Geltrú la XXIII Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial (SCQA), que portava per títol “De processos a resultats: quant hem avançat en qualitat assistencial”. La Jornada va estar organitzada per la SCQA juntament amb el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf.

A la Jornada es van compartir diferents experiències d’èxit relacionades amb la millora contínua de l’atenció. Es van presentar multitud de projectes amb mirada territorial, multinivell i multidisciplinària, emfatitzant l’experiència de les persones ateses, el procés d’implantació de millores organitzatives i clíniques i exemples de gestió eficient de centres i institucions.

L’objectiu principal de la Jornada, així com de la SCQA, és promoure la millora en qualitat assistencial dins d’un sistema sanitari complex i en constant transformació.

Una de les sis comunicacions que van ser seleccionades per a ser presentades a la Jornada va ser sobre el programa Konsulta’m: “Implementació i avaluació del programa de prevenció i detecció precoç de problemes de salut mental dels joves a partir de la proximitat al territori i la vinculació a la xarxa de salut mental”. La presentació va anar a càrrec d’Helena Vall, investigadora de la Fundació Avedis Donabedian (FAD), i va rebre el primer premi de la Jornada.
El contingut de la presentació va ser el següent: El 2022, hi havia 13 punts de Konsulta’m Joves a la ciutat de Barcelona, els quals van realitzar 2.916 atencions a joves i adolescents, principalment noies (62,9%), entre 12 i 17 anys (52,7%) amb malestar psicològic (75%). L’atenció per part dels equips va ser orientació emocional (54,7% dels casos), suport a la família (27,4%), i orientació cap als serveis comunitaris (7,1%). La valoració general del programa, tant dels/les professionals com de les persones ateses, és molt positiva, valorant l’impacte positiu en la detecció precoç de trastorns psicològics i el benestar d’adolescents i joves. El programa ha demostrat un alt nivell d’utilització, orientat a la continuïtat assistencial necessària per abordar la salut mental entre joves.

Les reaccions a la presentació van ser molt positives. Diferents equips es van interessar pel programa i es van comentar iniciatives semblants que s’estan duent a altres àrees del territori.