Barxiluna برشلونة | Memòria i espai públic

Halqa per reivindicar els drets de les persones musulmanes en un acte de recuperació simbòlica per mantenir viva i visible la memòria islàmica a l'espai públic de la ciutat. 

El 23 de setembre de 2023 va tenir lloc una halqa coorganitzada entre l’Espai Avinyó, l’Oficina d’Afers Religiosos i el Bornlab d’El Born CCM, comissariat i dinamitzat per ERRO Grupo, en col·laboració amb la Fundació Solidança i la Xarxa de Dones Cosidores. Una intervenció artística i política situada a la necròpolis islàmica del s. XI, l’únic jaciment funerari de ritus islàmic documentat a Barcelona, l’actualment Plaça Comercial del Born. 

Halqa és un cercle de comunicació popular, i aquest es va produir dins de tres marcs: les festes de La Mercè 2023, els cicles Barxiluna برشلونة : (Des)memòria del passat i present islàmic i Estar, narrar, 7, 8  de Bornlab, programa de mediació comunitària d’El Born CCM. Aquest cercle va estar dinamitzat per Fatiha Elmouali Yousra Touri El Mansouri, que van llegir un manifest (disponible aviat). 

Mentre es feia la lectura es va construir la instal·lació efímera dissenyada per l’Erro Grupo que va assenyalar a poc a poc, amb teles quadrades i blanques, amb reixes i llums, les ubicacions dels enterraments musulmans, localitzades l'any 1991 sota la plaça. De fet, la dramatúrgia de tota la intervenció va ser cocreada amb aquest grup interdisciplinari. 

Com a part de la intervenció, i davant l’absència d’aquest punt d’interès arqueològic en la Carta Arqueològica de Barcelona, s’ha identificat i documentat simbòlicament a internet, el lloc i l’acte de recuperació de la memòria que es va fer el dia 23 de setembre del 2023.  

A més, a l'halqa vam comptar amb el soliloqui de l'actor Abdel Aziz El Mountassir, seguit de les intervencions en un micro obert de Mbaye Ba Pouye de Dahira Jazboul Khulob, Zouhair El Hairan Yousofi de Euro-Àrab, Khaola Azdig del Centre Cultural Islàmic Català i de l'Associació d'estudiants musulmansMaria Grande i Rafael Crespo Ubao del Centre d'estudis africans i interculturals i l’activista antiracista i en contra de la islamofòbia Miriam Hatibi

Finalment, DJ Souمeya va ser l’encarregada de reivindicar des de la música el fet de celebrar la vida, com va dir Yousra Touri El Mansouri

Compartim algunes imatges, vídeo, fragments i reflexions de l'halqa

  • "No hi ha res que mencioni aquesta història, aquí regna el silenci, l'oblit i la invisibilització d'una part de la història d'aquesta societat, d'aquest país", diu Fatiha Elmouali en un fragment del manifest col·lectiu. 

  • "Poseu sobre la meva tomba set espigues verdes si les trobeu. Si no, algunes roselles. Si no, no poseu roses...", declama Abdel Aziz El Mountassir. 

  • "No volem continuar amb el relat hegemònic que només ens situa en un discurs que criminalitza i nega les nostres vides, que només ens permet existir com a víctimes, que invisibilitza les nostres agències i les aportacions que fem quotidianament a la ciutat", llegeix Yousra Touri El Mansouri. 

  • Al final, diu Fatiha Elmouali: "Vull recalcar els nostres drets: a tenir cementiris musulmans, a ser enterrats en la terra on hem viscut i a tenir espais de culte propers on les dones puguem anar sense por". 

barxiluna