Calidoscopi Cultural 2024 | El flamenco pop: una revolució gitana
- 04/05/2024
- 10:30 h - 13:30 h
-
Biblioteca Bon Pastor (C/ de l'Estadella, 64)
- No cal inscriure's
El Museo Flamenco Pop, projecte creat per Cathy Claret, és un homenatge virtual i físic a l'incalculable nombre d'artistes gitanes i gitanos creadors i pioners d'allò que s'ha anomenat 'Nou Flamenc'. La paraula «pop» fa referència a «popular», al fet que és del poble, i 'flamenc pop' vol dir que beu d'altres músiques, com el rock, el blues, el soul, el disco, la rumba i altres gèneres com el 'flamenc urbà' d'avui dia. Es tracta d'un reconeixement als músics artistes gitanes i gitanos que han fusionat el flamenc des dels anys seixanta fins a l'actualitat.
En el marc del festival Calidoscopi Cultural 2024 us proposem visitar una mostra del Museu Flamenc Pop i reflexionar sobre: Com podem trencar amb la invisibilització del poble gitano en la memòria històrica i musical del flamenc pop? Quins són els noms i sons que han renovat el flamenc sense perdre la puresa jonda de les vivències i els quejíos? Quins debats ens proposen les lletres de les cançons i les biografies dels seus referents? També us convidem a gaudir d'un Dj. set amb vinils seleccionats de la col·lecció de Cathy Claret.
Més informació
En el marc de les activacions comunitàries que es duran a terme en el marc de l'exposició "El flamenco pop: una revolució gitana" us convidem a la taula rodona i actuació musical "Música gitana i espiritualitat al Bon Pastor" organitzada pel Servei d'Interculturalitat de Sant Andreu i la Biblioteca Bon Pastor el dia 15 de maig de 18 h a 20 h.
Amb:
- Cathy Claret: artista, compositora, música i productora. La seva música és una barreja de la seva particular veu (que recorda a Jeanette o Jane Birkin o Francoise Hardy) amb flamenc pop gitano, bossa nova, i cançó francesa, amb un toc naïf i original. Ha estat una pionera a fusionar el so canastero amb altres estils. Ha treballat amb grans artistes com a Pata Negra, Raimundo Amador, Aurora Losada, Lin Cortes, Sorderita, Tomasito, Solea Morente, Rossy de Palma i més artistes d'arreu del món. També ha compost cançons per a diversos músics i l'himne flamenc fusió "Bollere" interpretat per Raimundo Amador amb B.B Kiing el rei del blues ho signa ella. Té diversos discos en el seu haver-hi, i l'últim l'ha presentat recentment al Japó, on ha estat un èxit.
- Noelia Cortés: escriptora, tècnica en Farmàcia i activista pels drets del Poble Gitano. La seva anàlisi cultural busca la inclusió de les dones gitanes en el feminisme i la defensa del flamenc com a eina social. En 2021 va ser seleccionada per la revista Mujer Hoy com una de les dones que canviaran el futur i va publicar el seu primer poemari, Del mar y la muerte. En 2022 va publicar La higuera de las gitanas, un assaig que analitza la mala representació del Poble Gitano en la cultura i, en 2023, l'assaig Flores para Lola, on pensa en el antigitanisme amb el qual es narra a Lola Flores. Actualment, treballa com a assessora creativa en el documental de Farruquito, de la productora CAPA Espanya (iZen).
- Paqui Perona: feminista gitana, presidenta de l'associació Veus gitanes (Romane Glasura). Porta més de vint-i-cinc anys com a mediadora i treballant estratègies d'enfortiment econòmic, social i polític.
- Dj Wará: productor musical sevillà reconegut pel seu estil aràbic, techno industrial fosc i misteriós. Fundador del segell Urban Legend. Els seus Dj. sets fusionen sorolls industrials, sons orgànics i ritmes trencats, presentant-se en importants clubs i festivals com Tresor Berlín, The Forgotten a Mèxic, Moog i Apol·lo.
Coorganitza:
Col·labora: