Una mirada a l'Estratègia BCN Antirumors durant el 2024

..
24/07/2024 - 13:23 h - Interculturalitat Interculturalitat

XARXA BCN ANTIRUMORS 

Al llarg del 2024, s’han adherit 8 noves entitats a la Xarxa, algunes d’elles amb la intenció de participar en els grups de treball (formació, comunicació i dinamització i territori). Les incorporacions han estat l’Associació Taula Eix Pere IV, l’Associació veïnal Sant Antoni, l’Associació RROMANIPE´S, el Centre Cívic Sant Andreu, el Consorci del Barri de la Mina, la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, Antígona Procesos Participativos, l’Associació Cedre per a la Promoció Social. 

PLENÀRIA DE LA XARXA BCN ANTIRUMORS 

El passat 19 de juny, va tenir lloc al Centre Cívic Casa Golferich la Plenària de la XBCNA Antirumors. A l’acte, van participar 32 persones de 30 entitats i serveis diferents.  

Enguany, les participants van identificar les motivacions, beneficis, reptes/dificultats i alternatives pel que fa a la participació dins de la XBCNA, des de diferents perspectives; com a INDIVIDU, com a ENTITAT, com a XARXA i com ADMINISTRACIÓ.   

L’acte va comptar amb una pausa amb el càtering del Sindicat Sindillar – Sindihogar i va finalitzar amb l’obra del Catàleg d’activitats Antirumors, Yo, mujer negra de la Kelly Lua. 

ACCIÓ INTERCULTURAL ALS BARRIS 

Poblenou 

A partir de les necessitats recollides durant el procés participatiu iniciat el 2023, la Xarxa Antirumors del Poblenou es prepara per començar el projecte MAPA SONOR d’un Poblenou intercultural. Recorregut per les memòries plurals del barri.  

Aquest recorregut busca, a través d’elements visuals i sonors, recollir les vivències i emocions de persones d’orígens diversos i la seva vinculació al territori, identificant espais emblemàtics d’activisme social, compromís comunitari i generadors de xarxes relacionals, amb l’objectiu de reflectir com aquesta diversitat d’experiències està construint el barri.  

A través d’una cartografia dels recursos del territori es tracta de construir memòries plurals relacionades amb l’accés als drets essencials i amb les estratègies, pràctiques, solucions creatives, etc., presents a les històries de resiliència, organització, suport mutu i reivindicació política.  

D’altra banda, aquest Mapa Sonor vol servir com a eina per a recollir experiències des de diferents posicions, llocs i emocions. Aquesta cartografia participativa no només documenta històries personals de resiliència i compromís, sinó que també serveix per traçar un itinerari sociourbà per identificar i abordar les desigualtats i discriminacions latents al barri. 

Més informació al següent enllaç. 

Barceloneta 

Dins del marc d’acció del grup motor de Barceloneta Diversa es va presentar el llibre “A cara descubierta. Historias migrantes compartidas en una Barceloneta Diversa” sobre l’experiència migratòria de diverses persones del barri, es va inaugurar el taller Autofocus de fotografia participativa amb dones migrades de la Barceloneta, es va dinamitzar el taller de ràdio i producció de pòdcasts de Ràdio Jove, i es va realitzar la tercera edició de la ruta guiada “La Barceloneta, un barri d’acollida: del segle XVIII fins avui”. 

Sagrada Família 

La Xarxa Antirumors del Poblet neix de diverses entitats i persones vinculades amb el barri amb l’objectiu de visibilitzar les històries de les persones migrades i treballar en comunitat per desfer els prejudicis socials envers la migració. Enguany, es va dur a terme el seu primer cicle d’activitats, amb molt diverses propostes com cinefòrums,  exposicions de fotografies i presentació de fanzines i documentals.  

CATÀLEG D’ACTIVITATS ANTIRUMORS 

Pel que fa al Catàleg d’activitats antirumors, durant el 2024 s’han dut a terme 91 activitats, on han participat 3.200 persones, i de les quals el 40% han estat destinades a centres educatius. 

Enguany, hem  incorporat noves activitats com El repte climàtic, Joc de Taula, Migrantour Barcelona, explorant els mons de Barcelona, Caperucita arcoíris, El meu passaport i la meva identitat, Biased Brains, Rostres de la pluralitat de creences a Barcelona, Edupíndoles per erradicar l’antigitanisme. 

FORMACIÓ ANTIRUMORS  

Aquest any s’han dut a terme 3 edicions de la Formació Antirumors: Imaginaris, racisme i narratives discriminatòries: un abordatge des de la perspectiva intercultural, de les quals 2 han sigut en format online, i 1 en format presencial que va ser adreçada a entitats i persones del barri de Sagrada Família, amb l’objectiu d’impulsar una nova Xarxa de barri antirumors, la Xarxa del Poblet.