Una panoràmica de l’Estratègia BCN Antirumors durant el 2024
Durant el 2024, s’han adherit 13 noves entitats a la Xarxa BCN Antirumors, moltes d’elles amb la voluntat de participar activament en els grups de treball (formació, comunicació, dinamització i territori). Les incorporacions són: Associació Taula Eix Pere IV, Associació veïnal Sant Antoni, Associació RROMANIPE´S, Centre Cívic Sant Andreu, Consorci del Barri de la Mina, Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, Antígona Procesos Participativos, Associació Cedre per a la Promoció Social, Dona Cançó, Fedelatina, Fundació Ibn Battuta, Euroarab i l’Associació d’Estudiants Musulmans.
PLENÀRIA DE LA XARXA BCN ANTIRUMORS
El 19 de juny, el Centre Cívic Casa Golferich va acollir la Plenària de la XBCNA Antirumors, amb la participació de 32 persones de 30 entitats i serveis diferents.
Durant la sessió, es van explorar les motivacions, beneficis, reptes i alternatives relacionades amb la participació a la XBCNA des de quatre perspectives: INDIVIDUAL, ENTITAT, XARXA i ADMINISTRACIÓ.
L’acte va incloure una pausa amb càtering a càrrec del Sindicat Sindillar – Sindihogar i va finalitzar amb l’obra “Yo, mujer negra” de Kelly Lua, inclosa al Catàleg d’Activitats Antirumors.
ESPAI ANUAL DE COORDINACIÓ DE LA XBCNA
El 12 de desembre, la Comissionada de Diversitat Cultural i Religiosa va convocar una trobada amb les entitats membres de la XBCNA per revitalitzar la xarxa i reforçar l’acció conjunta. Aquest esdeveniment va coincidir amb l’Espai Anual de Coordinació, punt clau per definir el futur de la xarxa.
L’acte va comptar amb 85 persones inscrites, representant 61 entitats i serveis, a més de 12 assistents a títol individual. Durant la sessió, la Comissionada va destacar la importància de la XBCNA com a eina per transformar narratives i pràctiques discriminatòries a Barcelona. També es va obrir un espai de diàleg per compartir reflexions i propostes, així com resoldre dubtes sobre la participació a la xarxa.
L’Espai Anual de Coordinació es va centrar en els projectes dels grups de treball i la Comissió d’Estratègia, a més de la presentació del full de ruta per al 2025. Finalment, una dinàmica interactiva amb Mentimeter va permetre organitzar col·lectivament la Plenària de febrer de 2025, decidint-ne la temàtica, el format i la data.
COMISSIÓ D’ESTRATÈGIA
Aquest 2024, la Comissió d’Estratègia ha treballat en el projecte clau de l’Estudi de participació de la XBCNA, que busca enfortir la representació i implicació de les entitats membres. La Cooperativa La Fàbrica s’encarregarà de dur a terme l’estudi, previst per al 2026.
Els resultats oferiran eines i propostes per reforçar la participació activa tant de les entitats membres com de les persones a títol individual dins la XBCNA.
Durant aquest any, la Comissió d’Estratègia també ha tingut un paper destacat en l’organització i dinamització de dos espais clau de la xarxa: la plenària del mes de juny i l’Espai Anual de Coordinació, celebrat al desembre.
GRUP DE COMUNICACIÓ
El grup va inaugurar el primer esmorzar amb Xavier Giró, un espai formatiu adreçat a periodistes i comunicadors per detectar i analitzar narratives discriminatòries als mitjans. També va organitzar la 7a edició del Curs de ComuniCanvi, centrada en els discursos col·lectius dels joves i les estratègies per transformar narratives negatives envers la migració.
GRUP DE FORMACIÓ
El grup va impulsar un cicle formatiu sobre opressions i resistències, amb sessions destacades com:
- Jekhipé Romaní (Resistència Romaní), sobre la discriminació laboral que pateix el poble gitano, i les resistències que s’han creat per resignificar les pràctiques tradicionals del poble gitano.
- Eines pedagògiques antiracistes per a la resistència, presentant metodologies de l’Oficina d’Afers Religiosos i el Centre de Recursos en Drets Humans.
GRUP DE DINAMITZACIÓ I TERRITORI
El grup va treballar en un material per aplicar el Decàleg de criteris per a la territorialització de la interculturalitat. Aquest procés es va enriquir amb la formació Aterrem la interculturalitat, desenvolupada amb la Taula d’Eix Pere IV.
Pel 2025, es preveuen accions destacades, com una trobada amb la Xarxa Antirumors de Medellín i la creació de vincles amb altres projectes interculturals a Barcelona.
ACCIÓ INTERCULTURAL ALS BARRIS
- Poblenou
La Xarxa Antirumors del Poblenou va llançar el projecte MAPA SONOR d’un Poblenou intercultural, que recull vivències diverses i crea una cartografia de recursos i memòries plurals del barri. - Barceloneta
El grup motor Barceloneta Diversa va impulsar projectes com el taller de fotografia participativa Autofocus, la ruta guiada La Barceloneta, un barri d’acollida i el teatre-fòrum Caperucita Arcoiris. - Sagrada Família
La Xarxa Antirumors del Poblet va néixer per visibilitzar les històries de les persones migrades i combatre els prejudicis socials. Aquest juliol va organitzar el seu primer cicle d’activitats, amb cinefòrums, exposicions i presentacions de fanzines i documentals. Actualment, està definint la seva missió, visió i objectius, i establint les bases per a futures accions. A més, ha començat a col·laborar amb altres xarxes antirumors de Barcelona.
CATÀLEG D’ACTIVITATS ANTIRUMORS
Durant el 2024, s’han realitzat 135 activitats amb més de 4.300 participants. Entre les noves propostes del catàleg destaquen: El repte climàtic, Joc de Taula, Migrantour Barcelona, explorant els mons de Barcelona, Caperucita arcoíris, El meu passaport i la meva identitat, Biased Brains, Rostres de la pluralitat de creences a Barcelona, Edupíndoles per erradicar l’antigitanisme i Parlem, entre papers i ombres.
FORMACIÓ ANTIRUMORS
S’han celebrat quatre edicions de la formació Imaginaris, racisme i narratives discriminatòries, de les quals dues han estat en format online i dues en format presencial: una adreçada a entitats i persones del barri de Sagrada Família, amb l’objectiu d’impulsar una nova xarxa de barri antirumors, la Xarxa del Poblet, i l’altra a l’Espai Jove La Fontana, dirigida a entitats i serveis de la ciutat.