Ciència i tecnologia a Biblioteques de Barcelona

Ciència i tecnologia. Experiments, tallers, #estàsON, Biblioexperimenta... activitats per a tothom durant l’estiu!

La funció actual de les biblioteques públiques, a més de la promoció de la lectura i de la cultura, és garantir l’accés a la informació i al coneixement. L’actual model de biblioteca pública concep el servei com un espai on la ciutadania té un paper principal: la biblioteca posa a la seva disposició diferents espais i recursos que fomenten el descobriment, la creació i l’aprenentatge, i que permeten compartir el coneixement i l’experiència.

Aquest estiu les propostes i serveis no s’aturen. Hem fet una selecció de les activitats més destacades.

Consulteu els tallers infantils i per a joves de l#estàsON del mes de juliol. Una programació que té com a objectiu fomentar l’interès per la ciència i la tecnologia en els infants i joves d’entre 6 i 12 anys. Hi ha tallers de robots, de programació amb Scratch, de física…

A la programació d’activitats tecnològiques no hi poden faltar propostes sobre l’aplicació i impacte de la intel·ligència artificial. Aquestes són les últimes sessions del cicle ExperimentAI, experimentant la intel·ligència artificial, un projecte impulsat pel centre de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Centre de Visió per Computador.
El 10 de juliol, a la Biblioteca La Sagrera – Marina Clotet, sessió Intel·ligència artificial en benefici del medi ambient. Explorarem les innovacions en intel·ligència artificial que poden ajudar a fer el món més sostenible.
I la darrera sessió està dedicada als vehicles autònoms. ‘Digital twins‘ per a la conducció del futur es realitzarà, el 13 de setembre, a la Biblioteca Francesc Candel.

A la Biblioteca Carmel – Juan Marsé les tardes dels divendres són tecnològiques! Robòtica i llenguatge de codificació a l’abast de tothom amb el programa Biblioexperimenta!

I a la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta els dimecres les activitats són científiques: experiments i reflexions al voltant de la ciència. El 5 de juliol s’hi du a terme el taller infantil La química de Harry Potter i altres històries.

Els tallers tecnològics són una de les activitats més importants de la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra. L’American Space programa, entre altres activitats i serveis, tallers STEM (acrònim per les disciplines acadèmiques de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Aquestes són les propostes de l’Estiueja a l’American Space: Cicle STEM +12. Robòtica, electrònica, programació i molta diversió i Cicle STEM +10. Robots, circuits, coding i molta diversió.

Al setembre podeu participar en un projecte de ciència ciutadana als barris de Fort Pienc i Sant Andreu. Amb la vostra implicació durant el mes de juliol,  la Biblioteca Ignasi IglésiasCan Fabra serà el centre d’operacions per desenvolupar una recerca sobre la calor a partir de dues sessions de treball. Cròniques de la calor és un projecte impulsat pels grups de recerca OpenSystems i GAMA de la Universitat de Barcelona.

I recordeu que a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte hi ha el nou BiblioLab Ciència, un espai destinat a la seva especialització: la ciència.

També us recomanem les dues guies de lectura dels dos darrers cicles del Visions de la ciència: Genòmica i biodiversitat i el cicle Llegir la ciència.