ExperimentAI, experimentant la intel•ligència artificial

Què és una xarxa neuronal? Com funciona un cotxe autònom? Fins on pot arribar la intel•ligència artificial? Quines són les aplicacions que pot tenir en el camp de la mobilitat, la salut, la indústria, el medi ambient, l’educació, l’art o la cultura? Què són els models generatius?

Alguna vegada t’has fet alguna d’aquestes preguntes? T’agradaria resoldre tots els teus dubtes mentre experimentes de primera mà amb les tecnologies més punteres a través de tallers interactius? I, què et sembla si et diem que tot això ho pots descobrir en una biblioteca pública?

La segona edició d’ExperimentAI consta d'un total de 8 sessions que se celebraran entre maig i setembre del 2023 a diverses biblioteques de Biblioteques de Barcelona i de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

Les diferents sessions s’engloben en els eixos temàtics següents, que coincideixen amb els principals àmbits d’aplicació i impacte de la intel•ligència artificial: mobilitat i ciutats intel•ligents, salut connectada i personalitzada, cultura, comunicació i educació, i indústria sostenible i medi ambient. A més, cadascuna de les sessions està alineada amb l’especialització de la biblioteca en la qual es duu a terme.

Sessió 1: L’emprovador del futur
Dimecres, 3 de maig, a les 18.00 hores, a la Biblioteca Montserrat Abelló
Cal inscriure-s’hi prèviament.

Us imagineu com seria emprovar-vos roba a través d’una experiència tecnològica que us mostra com es veuran els vostres cossos i saber quina talla teniu abans de comprar-la? Això és exactament el que vol aconseguir el nostre emprovador del futur!

Sessió 2: Explorant el passat amb intel•ligència artificial
Dimecres, 17 de maig, a les 11.00 hores, a la Biblioteca Sofia Barat
Cal inscriure-s’hi prèviament.

La intel•ligència artificial té el potencial de ser una eina valuosa per a la preservació i la difusió de la memòria històrica. No només permet digitalitzar i catalogar automàticament els arxius, sinó que també proporciona maneres noves d'experimentar i gaudir del nostre patrimoni cultural.

Sessió 3: L’art a l’era de la intel•ligència artificial
Dijous, 18 de maig, a les 18.30 hores, a la Biblioteca Joan Miró
Cal inscriure-s’hi prèviament.

Què és exactament una IA generativa i en què consisteix? Debatrem sobre l'ús d'eines d'IA en tasques creatives, reflexionarem sobre el paper que pot tenir la IA en el món de l'art i com podem utilitzar-la de manera ètica i responsable.

Sessió 4: Les màquines somien amb il•lusions visuals?
Dimecres, 31 de maig, a les 18.00 hores, a la Biblioteca Marc de Vilalba (Cardedeu)

Un sistema artificial pot veure el món com els éssers humans? Les màquines també perceben il•lusions visuals? Les màquines han de veure el món com nosaltres?

Sessió 5: Anàlisi de xarxes socials per detectar trastorns de salut mental i per combatre la desinformació
Dijous, 15 de juny, a les 18.00 hores, a la Biblioteca Maria Àngels Torrents i Rosés (Sant Pere de Riudebitlles)

Descobrirem la funció de la IA en l'anàlisi de dades a temps real a les xarxes socials. Això permet a les persones usuàries conèixer i mesurar les tendències i els sentiments de la societat sobre temes específics. Aquesta funció no només té aplicacions en el camp del màrqueting, sinó que també pot ser utilitzada per a finalitats amb un fort impacte social, com la salut o la lluita contra la desinformació.

Sessió 6: Avaluar estats cognitius amb IA. Una eina al camp de la salut
Dimarts, 20 de juny, a les 18.30 hores, a la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte
Cal inscriure-s’hi prèviament.

Us heu preguntat mai com seria poder llegir la ment? Saber què passa dins del cervell a temps real mentre experimentem emocions i executem tasques? En aquesta sessió descobrirem com es poden mesurar les ones cerebrals i traduir-les en informació útil per a la salut i per identificar l'estat d'ànim o el risc d'estrès.

Sessió 7: Intel•ligència artificial en benefici del medi ambient
Dilluns, 10 de juliol, a les 18.00 hores, a la Biblioteca La Sagrera - Marina Clotet
Cal inscriure-s’hi prèviament.

Explorarem les innovacions en intel•ligència artificial que poden ajudar a fer el món més sostenible.  Veurem un sistema de reciclatge intel•ligent que utilitza visió per computador per detectar residus i indicar quin contenidor és el correcte per a cada article, per ajudar a fer el procés de reciclatge més senzill per a la ciutadania.

Sessió 8: 'Digital twins' per a la conducció del futur
Dimecres, 13 de setembre, a les 18.00 hores, a la Biblioteca Francesc Candel
Cal inscriure-s’hi prèviament.

Què és la conducció autònoma i en quin estat de desenvolupament es troba actualment? En aquesta sessió coneixerem com s’entrenen els vehicles autònoms i es posarà de manifest el valor afegit de l’ús de digital twins (rèpliques digitals) en la recerca en conducció autònoma.

Totes les sessions coordinades per dones investigadores o que parteixin d’una recerca liderada per una dona, estan emmarcades dins de l’eix transversal Dones fent IA per tal de donar visibilitat als referents femenins en el camp tecnològic.

Projecte impulsat per: Centre de Visió per Computador
Hi dona suport: Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia
Hi col•laboren: Biblioteques de Barcelona i Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona