Cicles temàtics

Menú d’idees per a una alimentació sostenible

Aquest any 2021, Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. La ciutat vol aprofitar l’esdeveniment per convertir-lo en una palanca per impulsar una transició alimentària cap a la sostenibilitat. 

Del 4 d’octubre al 13 de desembre de 2021

Jazz & Crime

Us oferim un cicle al voltant de dues passions humanes. Cinc sessions en què es parlarà sobre mestres de la música i criminals virtuosos.

Del 5 d’octubre al 10 de novembre de 2021

Viatge al Chicago dels anys 20 a través de les bandes juvenils

Aquest cicle de tres xerrades parteix del llibre La banda, escrit per Frederic M. Thrasher, publicat per l'editorial Ned, com a bitàcola per viatjar al Chicago dels anys 20 del segle passat.

Del 6 al 20 d’octubre de 2021

Elles canten, elles parlen

Cicle per parlar amb compositores i intèrprets sobre les seves seves idees, il·lusions, queixes i frustracions, a més d'escoltar les cançons que escriuen o adapten.

Del 14 d'octubre al 15 de desembre de 2021

Música per als teus ulls

Aquest cicle de xerrades aprofundeix en les curiositats dels documentals i ens apropa als seus protagonistes.         

Del 18 d’octubre al 5 de novembre 2021

Cinema lliure a la biblioteca

Aquest cicle és una mostra de documentals de lliure accés produïts a Catalunya i les Illes Balears que narren històries humanes properes i de temàtica universal.

Del 18 d’octubre al 29 de novembre de 2021

El poble amazic

La cultura amaziga és l’originària del nord d'Àfrica i la comparteixen prop de 30 milions de persones. Aquest cicle proposa xerrades, tallers i actuacions per conèixer aquest poble combatiu i orgullós de la seva identitat.

Del 3 al 29 de novembre de 2021

Exploradors i exploradores del món

El nostre món no hauria estat el mateix sense aquells homes i dones que van emprendre llargs viatges per descobrir-nos regions llunyanes, ens van omplir els espais en blanc dels mapes i ens van apropar a noves cultures i realitats. 

Del 27 de maig a l’1 de juliol

El Marroc, el Sàhara i Guinea Equatorial

El Marroc (fins al 1956), Guinea Equatorial (1968) i el Sàhara (1975) són tres territoris africans colonitzats per Espanya. Malgrat que es tracta d'un capítol de la història recent, existeix un gran desconeixement sobre aquests tres països que havien arribat a ser províncies espanyoles.

Del 6 al 31 de maig de 2021

El virus del sentit

Parlar del virus del sentit implica encomanar la necessitat humana de cercar perspectives que ens inspirin sentit a la vida i que fonamentin l'esperit de confiança i recerca interior. 

Del 12 d’abril al 3 de maig de 2021.

La ciència també té història

Aquest cicle explora com la història ens pot ajudar a entendre la ciència, no com una activitat infal•lible i sense incerteses, sinó com una activitat feta per éssers humans i, per tant, subjecta a implicacions i interessos polítics i socials.

Del 12 d’abril al 7 de juny de 2021.

 

Biblioteques de Barcelona 2030

Les Biblioteques de Barcelona iniciem un procés de reflexió per elaborar el Pla Director per al període 2021-2030.

Del 2 al 24 de març de 2021.

Patricia Highsmith, l’angoixa feta literatura distribuidora

Patricia Highsmith (1921-1995) és una de les autores de ficció més importants del segle XX. Destacada com a escriptora de gènere negre, ha convertit l’angoixa en un dels temes principals de la seva creació.

De l’1 de març al 13 d’abril de 2021.

XV Cicle de Filosofia distribuidora

Des d’aquells filòsofs anomenats físics que van centrar la seva atenció en la natura per extreure'n un pensament racional allunyat de les supersticions mitològiques, passant pels grans clàssics de la modernitat i la contemporaneïtat, el debat sobre el pretès dualisme natura/cultura sempre ha estat present a la història de la filosofia.

De l’11 de gener al 23 de febrer de 2021

Coneixement i convivència durant la pandèmia

Aquest cicle aborda científicament i divulgativament alguns dels principals reptes socials associats a conviure amb la covid-19: biodiversitat, diversitat genètica, evolució, adaptació, malalties emergents i desinformació.

Del 18 de gener al 15 de març de 2021

Els feliços anys vint distribuidora

La dècada de 1920 ha estat recordada com una dècada feliç, però realment va ser així? Ens aproximem a aquesta dècada i la reivindiquem en la seva creativitat cultural, artística i democràtica.

De l’1 al 26 de febrer de 2021

Barcelona futur

Els humans tenim cada vegada més poder. Però disposem dels recursos per fer-lo servir de manera responsable? Destacats professionals, artistes i escriptors, debatran públicament sobre com és l’esperit de la nostra època i sobre com evolucionarà.

Del 5 al 13 de novembre de 2020

Música per als teus ulls

Aquest cicle aprofundeix en les curiositats dels documentals musicals i ens apropa als seus protagonistes, tals com PJ Harvey, The Rolling Stones, Johnny Cash i el Hip-hop i internet, a través de l’Instagram de @bibliotequesbcn_acasa

Del 26 d'octubre al 5 de novembre de 2020

La invasió de la ciència-ficció

A través d’aquesta sèrie de xerrades, coincidint amb el centenari del naixement de tres figures del gènere literari de la ciència-ficció, Isaac Asimov, Ray Bradbury i Frank Herbert, els assistents podran conèixer els fonaments del gènere, així com els autors i les obres més representatives.

Del 29 d'octubre al 3 de desembre de 2020

Amèrica llatina: Literatura, ciutats i revoltes

Escriptors, intel·lectuals i activistes, parteixen de la literatura o fins i tot del cinema per recórrer i pensar noves realitats emergents. Tots ells, des d’una localització concreta, cartografien el present i el futur de Llatinoamèrica.

Del 8 d’octubre al 17 de novembre de 2020

Cinema lliure a la biblioteca

Un espai on intercanviar realitats de franc mitjançant els documentals produïts a cada territori de l'Euroregió Pirineus Mediterrània.

 

Del 5 d’octubre al 29 d’octubre de 2020

Com fer front a l’emergència climàtica

Per limitar l’escalfament global cal apostar per l’eficiència energètica i promoure les energies renovables, transformant el model energètic i repensant les polítiques urbanes i regionals.

Del 5 d'octubre al 30 de novembre de 2020

L'hora golfa

Propostes en línia entorn la paraula i la música: concerts, monòlegs, recitals... Agafa el teu mòbil o tauleta i desconnecta, tanca els ulls i deixat seduir per l’hora golfa de Biblioteques de Barcelona.

Del 2 al 16 de juliol de 2020

Illes del món

La dimensió insular és una síntesi de cultura i geografia on el mite i la història es donen la mà. Aquest cicle ens aproparà a una realitat rica en matisos, al coneixement de la seva biodiversita i al seu patrimoni humà.

Del 3 de juny al 6 de juliol de 2020

Elles canten elles parlen

Toni Castarnado, autor del llibre Elles cantan, ellas hablan, seurà amb deu dones amb la intenció que cantin i que parlin.

Del 2 de març al 21 de juliol de 2020

Un viatge que no només recorrerà, a través de la mirada cinèfila, les curiositats i llocs turístics d’aquests països, sinó que descobrirà com el cinema ha creat personatges i icones que s’han convertit en llocs obligats de pelegrinatge.

Del 6 de febrer al 2 de març de 2019.

Com funciona el cervell? Com es comporta davant la malaltia? Què podem fer per tenir un cervell sa? En aquest cicle podrem conèixer les darreres dades que han aportat els nous avenços científics en aquest àmbit.

Del 20 de gener al 9 de març de 2020

Quina és la funció de la cultura? Crítica, tradició o traïció? Es pot pensar encara el sentit dels nostres temps? Recórrer als clàssics pot portar a apropiar-se d’un esperit transgressor que podria trencar amb el passat.

Del 9 de gener de 26 de febrer de 2020

Un espai on descobrir històries humanes, properes i universals a través de documentals produïts a Catalunya, Balears i Occitània.

Del 3 de febrer al 24 de març de 2020

Amb motiu de la reedició del Diccionario del franquismo, de Manuel Vázquez Montalbán, us convidem a participar en aquest cicle d’activitats de recuperació de la memòria històrica.

Del 20 de novembre al 9 de maig de 2019

L'any 2019 se celebra el centenari del naixement de l'ecòleg Ramon Margalef, el qual va fer contribucions decisives a la ciència.

Del 14 d'octubre al 2 de desembre de 2019

Ens endinsarem en l'apassionant món dels encreuaments i interseccions entre les arts i les ciències que capgiren els tòpics sobre aquestes disciplines.

Del 21 d'octubre al 25 de novembre de 2019

Un espai on intercanviar realitats de franc mitjançant els documentals produïts a cada territori de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.

Del 9 d'octubre a l'11 de novembre de 2019

En aquest cicle la idea és aprofundir en les curiositats dels documentals i crear un espai idoni per parlar dels seus protagonistes: Peret, Elvis i The Rolling Stones entre altres.

Del 9 al 22 d'octubre 2019

Reflexionarem sobre la ficció com una cosa que fa coses, veurem quines implicacions polítiques té, caçarem ficcions que se’ns presenten i crearem contraficcions per imaginar altres esdevenirs possibles.

Del 17 d’octubre al 19 de novembre de 2019

Aquest cicle vol ajudar a donar visibilitat a la feina de recuperació de la memòria que es fa a molts barris, i recuperar l'esperit de pertinença, solidaritat, dignitat i lluita.

Del 10 d’octubre al 30 de novembre de 2019