Cicles temàtics

Humanisme, transhumanisme i posthumanisme

Cada cop són més presents les teories transhumanistes que parlen de la necessitat de millorar, mitjançant la tecnologia i la química, l’ésser humà; o fins i tot superar-lo, tal com proposa el posthumanisme. 

De l’11 de gener al 27 de febrer de 2024

Llums, càmera i cinema

Us convidem a conèixer de primera mà els aspectes que fan que l'audiovisual funcioni, tant en l’àmbit narratiu com tècnic

Del 17 de gener al 4 d’abril de 2024

Barcelona, la ciutat de les 300 llengües

Aquest cicle ens acosta a la Barcelona multilingüe i ens fa reflexionar sobre la importància i la necessitat de protegir i garantir l’exercici dels drets culturals i lingüístics.

Del 20 de febrer al 21 de març de 2024

Què en sabem de les malalties del cor?

Coneixerem com funciona el nostre cor i trastorns que afecten l’aparell circulatori.

Del 4 de març al 13 de maig de 2024

Art i gènere

Parlarem de pintores icòniques del segle XX que han transcendit no solament per les seves obres, sinó també per les seves pròpies personalitats.

Del 4 al 12 de març de 2024

Les dones en la història

Una mirada al nostre passat, a partir d’una mirada femenina, per donar protagonisme a les dones i les seves aportacions a la història.  

Del 4 al 20 de març de 2024

Barcelona a fons. Arxius i biblioteques al descobert

A través de cinc itineraris que combinen visites a les biblioteques i als arxius, tindrem l’oportunitat de conèixer el fons documental d'aquests equipaments.

Del 14 de març al 18 d'abril de 2024

Elles canten, elles parlen

Cicle per parlar amb compositores i intèrprets sobre les seves idees, il•lusions, queixes i frustracions, a més d'escoltar les cançons que escriuen o adapten. 

Cicle permanent

Intel·ligència artificial: revelant impactes socials

Ens endinsarem des del coneixement i l’experiència del personal científic del Centre de Visió per Computador en aquesta transició apassionant cap a una intel•ligència artificial acceptable. 

Del 16 d’octubre al 27 de novembre de 2023

Diàlegs de l’In-Edit

En aquest cicle dialogarem i aprofundirem en les curiositats dels documentals musicals i els seus protagonistes.

Del 17 al 24 d’octubre de 2023 

Cultures i memòries, veus plurals

Aquest cicle proposa xerrades, tallers i actuacions per reflectir el llegat cultural de les persones que formen part del teixit social de la ciutat.

Del 2 al 30 de novembre de 2023

La música des de dins

Ens endinsarem en el coneixement de tot allò que intervé en l’execució d’una obra musical, des del compositor i el seu context sociocultural fins a l’assaig general, passant per la partitura, l’orquestra, la sala de concerts, la programació i el treball dels músics. 

Del 7 de novembre a l’1 de desembre del 2023

Imatge del cicle temàtic Esperant el Halley

Cicle astronòmic més enllà dels planetes.

Del 14 de novembre al 12 de desembre de 2023

El Vaivé

Cicle musical que reuneix veus i melodies d’anada i tornada. Músiques i lletres que van i venen creuant l’oceà Atlàntic.

Del 6 de juliol al 10 d’agost de 2023

Alimentació sostenible

Amb aquest cicle reflexionarem sobre la manera com l’alimentació d’avui dia influeix en les nostres vides i en el nostre entorn.

De l’1 d’abril a l’1 de juny de 2023

Genòmica i biodiversitat

L’ús de la genòmica pot servir per ajudar a adquirir nous coneixements sobre l’organització, l’evolució i les interaccions dels organismes del planeta i, també, per crear nous beneficis per a la societat i el benestar humà. 

Del 17 d’abril al 19 de juny de 2023

Construint la pau

Cicle que dona una visió actual de la diversitat de violències que s’afronten en el dia a dia (directes, culturals, estructurals) i una perspectiva de com es poden gestionar des de diferents àmbits d’actuació per avançar cap a una pau completa. 

Del 4 al 25 de maig de 2023

L’art de fer reviure els llibres

La vida dels llibres és cada cop més curta. Aquest cicle ens descobrirà els agents que lluiten per canviar aquesta situació.

Del 10 de maig al 7 de juny de 2023

Exploradors i exploradores del món

El nostre món no hauria estat el mateix sense aquells homes i dones que van emprendre llargs viatges per descobrir-nos regions llunyanes.

Del 24 de maig al 28 de juny de 2023

Llegir la ciència

Llegirem i pensarem la ciència a través d'un seguit de xerrades i propostes a càrrec de professionals del món de la ciència que han publicat llibres, per tal d'apropar el fruit de les seves investigacions al públic. 

Del 22 de febrer al 27 de març de 2023

Llibertat o obediència

Una mirada filosòfica a l’ètica, la política, la ciència, el dret, la història i l’art ens permetrà abastar nocions tant metafísiques com polítiques, com els conceptes de democràcia, societat, multitud, crisi climàtica i obediència.

Del 10 de gener al 3 de març de 2023

Barcelona a fons

A través de cinc itineraris que combinen visites a les biblioteques i als arxius, tindrem l’oportunitat de conèixer el fons documental d'aquests equipaments.

Del 3 al 31 de març de 2023

Constel•lació gràfica

Nou autores que experimenten amb estils i llenguatges. En el marc de l’exposició Constel•lació gràfica. Joves autores de còmic d’avantguarda, del CCCB.

Del 8 de febrer al 17 de març de 2023

Nanotecnologia i ètica

En aquest cicle abordarem els aspectes ètics i socials més rellevants d'aquesta nova revolució científica i tecnològica.

Del 17 d’octubre al 28 de novembre de 2022

 

Música per als teus ulls

Aquest cicle de xerrades, que es fa en paral•lel al Festival In-Edit, aprofundeix en les curiositats dels documentals i ens apropa als seus protagonistes.

Del 18 d’octubre al 3 de novembre de 2022

Com i on treballen els agents del món del llibre

Us convidem a visitar amb nosaltres algunes de les persones que treballen al món del llibre: als seus espais d’escriptura, a editorials, a llibreries i a mitjans culturals.

Del 18 d’octubre al 29 de novembre de 2022

Anime: Un recorregut per l'animació japonesa

En aquest cicle parlarem de l'arribada de l'anime a Occident, la seva evolució i els seus principals protagonistes, molts d'ells referents de més d'una generació, sense oblidar la mirada de gènere.

Del 24 d’octubre al 22 de novembre de 2022

Jazz & Crime

Un cicle de conferències per als apassionats del jazz i la novel·la negra. Una sessió per cada dècada, dels anys vint als seixanta. 

Del 26 d'octubre al 29 de novembre de 2022

Cultura i arts gitanes. De l’Índia a la Mediterrània

Poques persones s'han aturat a mirar lliures de prejudicis la història real o imaginària dels gitanos i les gitanes. Aquest cicle proposa un recorregut per descobrir les arts i la cultura gitanes, una cultura ancestral que mira al futur.

Del 4 d’abril al 4 de maig de 2022

El nostre cervell, aquest gran desconegut

El cervell és un òrgan vital, intricat i misteriós, complex i fascinant del qual encara ens queda molt per descobrir. 

Del 25 d’abril al 20 de juny de 2022

PEN català

L’exili, la traducció, la llibertat d’expressió, la denúncia contra la censura o la lluita pels escriptors perseguits i empresonats han estat, des de fa cent anys, alguns dels pilars principals pels quals ha treballat el PEN Català.

Del 4 al 25 de maig 2022

Viatges, muntanya i natura

Us volem presentar aquestes sortides i travesses per la natura, la majoria a l’abast del gran públic, a través de conferenciants que han trepitjat i trescat per aquests indrets.

Del 25 de maig al 6 de juliol de 2022

Què vol dir viure bé? distribuidora

Una mirada filosòfica a l’ètica, la política, la ciència, el dret, la història, entre altres, ens permetrà acostar-nos a respondre algunes d’aquestes preguntes: com gestiona la vida el poder, què vol dir ser crític avui dia, quins són els motors de l’obediència o quin paper té la ciència en l’ordre social.

Del 13 de gener al 28 de febrer de 2022

Dones i ciència

En aquest cicle pretenem mostrar els processos que han permès aquesta exclusió històrica de les dones. A més, intentarem mostrar els mecanismes que van permetre a algunes dones participar, en més o menys grau, en la creació científica, malgrat la societat masclista i patriarcal que esperava un paper passiu de les dones, així com les lluites feministes des de la ciència.

Del 24 de gener al 14 de març de 2022

Mossegades d’Àsia distribuidora

En aquest cicle de xerrades farem un viatge per la gastronomia de diversos països asiàtics a través del seu cinema tot veient talls de pel·lícules que recreen les seves tradicions culinàries.   

Del 3 de febrer al 2 de març de 2022.

Versos en femení

Dediquem el cicle del mes de març a escoltar la poesia de diverses autores, clàssiques i contemporànies, a través de recitals poètics i musicals interpretats per actrius, autores, cantants i músics. 

Del 3 al 28 de març de 2022

Barcelonines que fan història

Us proposem un recorregut per la vida d'algunes de les dones que han deixat empremta a la nostra ciutat. Un esbós biogràfic des de diferents àmbits socials, culturals i econòmics de les barcelonines que també han fet i forjat la metròpolis.

Del 3 al 10 de març de 2022

Menú d’idees per a una alimentació sostenible

Aquest any 2021, Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. La ciutat vol aprofitar l’esdeveniment per convertir-lo en una palanca per impulsar una transició alimentària cap a la sostenibilitat. 

Del 4 d’octubre al 13 de desembre de 2021

Jazz & Crime

Us oferim un cicle al voltant de dues passions humanes. Cinc sessions en què es parlarà sobre mestres de la música i criminals virtuosos.

Del 5 d’octubre al 10 de novembre de 2021

Viatge al Chicago dels anys 20 a través de les bandes juvenils

Aquest cicle de tres xerrades parteix del llibre La banda, escrit per Frederic M. Thrasher, publicat per l'editorial Ned, com a bitàcola per viatjar al Chicago dels anys 20 del segle passat.

Del 6 al 20 d’octubre de 2021

Música per als teus ulls

Aquest cicle de xerrades aprofundeix en les curiositats dels documentals i ens apropa als seus protagonistes.         

Del 18 d’octubre al 5 de novembre 2021

Cinema lliure a la biblioteca

Aquest cicle és una mostra de documentals de lliure accés produïts a Catalunya i les Illes Balears que narren històries humanes properes i de temàtica universal.

Del 18 d’octubre al 29 de novembre de 2021

El poble amazic

La cultura amaziga és l’originària del nord d'Àfrica i la comparteixen prop de 30 milions de persones. Aquest cicle proposa xerrades, tallers i actuacions per conèixer aquest poble combatiu i orgullós de la seva identitat.

Del 3 al 29 de novembre de 2021

Exploradors i exploradores del món

El nostre món no hauria estat el mateix sense aquells homes i dones que van emprendre llargs viatges per descobrir-nos regions llunyanes, ens van omplir els espais en blanc dels mapes i ens van apropar a noves cultures i realitats. 

Del 27 de maig a l’1 de juliol

El Marroc, el Sàhara i Guinea Equatorial

El Marroc (fins al 1956), Guinea Equatorial (1968) i el Sàhara (1975) són tres territoris africans colonitzats per Espanya. Malgrat que es tracta d'un capítol de la història recent, existeix un gran desconeixement sobre aquests tres països que havien arribat a ser províncies espanyoles.

Del 6 al 31 de maig de 2021

El virus del sentit

Parlar del virus del sentit implica encomanar la necessitat humana de cercar perspectives que ens inspirin sentit a la vida i que fonamentin l'esperit de confiança i recerca interior. 

Del 12 d’abril al 3 de maig de 2021.

La ciència també té història

Aquest cicle explora com la història ens pot ajudar a entendre la ciència, no com una activitat infal•lible i sense incerteses, sinó com una activitat feta per éssers humans i, per tant, subjecta a implicacions i interessos polítics i socials.

Del 12 d’abril al 7 de juny de 2021.

 

Biblioteques de Barcelona 2030

Les Biblioteques de Barcelona iniciem un procés de reflexió per elaborar el Pla Director per al període 2021-2030.

Del 2 al 24 de març de 2021.

Patricia Highsmith, l’angoixa feta literatura distribuidora

Patricia Highsmith (1921-1995) és una de les autores de ficció més importants del segle XX. Destacada com a escriptora de gènere negre, ha convertit l’angoixa en un dels temes principals de la seva creació.

De l’1 de març al 13 d’abril de 2021.

XV Cicle de Filosofia distribuidora

Des d’aquells filòsofs anomenats físics que van centrar la seva atenció en la natura per extreure'n un pensament racional allunyat de les supersticions mitològiques, passant pels grans clàssics de la modernitat i la contemporaneïtat, el debat sobre el pretès dualisme natura/cultura sempre ha estat present a la història de la filosofia.

De l’11 de gener al 23 de febrer de 2021

Coneixement i convivència durant la pandèmia

Aquest cicle aborda científicament i divulgativament alguns dels principals reptes socials associats a conviure amb la covid-19: biodiversitat, diversitat genètica, evolució, adaptació, malalties emergents i desinformació.

Del 18 de gener al 15 de març de 2021

Els feliços anys vint distribuidora

La dècada de 1920 ha estat recordada com una dècada feliç, però realment va ser així? Ens aproximem a aquesta dècada i la reivindiquem en la seva creativitat cultural, artística i democràtica.

De l’1 al 26 de febrer de 2021

Barcelona futur

Els humans tenim cada vegada més poder. Però disposem dels recursos per fer-lo servir de manera responsable? Destacats professionals, artistes i escriptors, debatran públicament sobre com és l’esperit de la nostra època i sobre com evolucionarà.

Del 5 al 13 de novembre de 2020

Música per als teus ulls

Aquest cicle aprofundeix en les curiositats dels documentals musicals i ens apropa als seus protagonistes, tals com PJ Harvey, The Rolling Stones, Johnny Cash i el Hip-hop i internet, a través de l’Instagram de @bibliotequesbcn_acasa

Del 26 d'octubre al 5 de novembre de 2020

La invasió de la ciència-ficció

A través d’aquesta sèrie de xerrades, coincidint amb el centenari del naixement de tres figures del gènere literari de la ciència-ficció, Isaac Asimov, Ray Bradbury i Frank Herbert, els assistents podran conèixer els fonaments del gènere, així com els autors i les obres més representatives.

Del 29 d'octubre al 3 de desembre de 2020

Amèrica llatina: Literatura, ciutats i revoltes

Escriptors, intel·lectuals i activistes, parteixen de la literatura o fins i tot del cinema per recórrer i pensar noves realitats emergents. Tots ells, des d’una localització concreta, cartografien el present i el futur de Llatinoamèrica.

Del 8 d’octubre al 17 de novembre de 2020

Cinema lliure a la biblioteca

Un espai on intercanviar realitats de franc mitjançant els documentals produïts a cada territori de l'Euroregió Pirineus Mediterrània.

 

Del 5 d’octubre al 29 d’octubre de 2020

Com fer front a l’emergència climàtica

Per limitar l’escalfament global cal apostar per l’eficiència energètica i promoure les energies renovables, transformant el model energètic i repensant les polítiques urbanes i regionals.

Del 5 d'octubre al 30 de novembre de 2020

L'hora golfa

Propostes en línia entorn la paraula i la música: concerts, monòlegs, recitals... Agafa el teu mòbil o tauleta i desconnecta, tanca els ulls i deixat seduir per l’hora golfa de Biblioteques de Barcelona.

Del 2 al 16 de juliol de 2020

Illes del món

La dimensió insular és una síntesi de cultura i geografia on el mite i la història es donen la mà. Aquest cicle ens aproparà a una realitat rica en matisos, al coneixement de la seva biodiversita i al seu patrimoni humà.

Del 3 de juny al 6 de juliol de 2020

Un viatge que no només recorrerà, a través de la mirada cinèfila, les curiositats i llocs turístics d’aquests països, sinó que descobrirà com el cinema ha creat personatges i icones que s’han convertit en llocs obligats de pelegrinatge.

Del 6 de febrer al 2 de març de 2019.

cervell desconegut 2020

Com funciona el cervell? Com es comporta davant la malaltia? Què podem fer per tenir un cervell sa? En aquest cicle podrem conèixer les darreres dades que han aportat els nous avenços científics en aquest àmbit.

Del 20 de gener al 9 de març de 2020

Quina és la funció de la cultura? Crítica, tradició o traïció? Es pot pensar encara el sentit dels nostres temps? Recórrer als clàssics pot portar a apropiar-se d’un esperit transgressor que podria trencar amb el passat.

Del 9 de gener de 26 de febrer de 2020

Un espai on descobrir històries humanes, properes i universals a través de documentals produïts a Catalunya, Balears i Occitània.

Del 3 de febrer al 24 de març de 2020

Amb motiu de la reedició del Diccionario del franquismo, de Manuel Vázquez Montalbán, us convidem a participar en aquest cicle d’activitats de recuperació de la memòria històrica.

Del 20 de novembre al 9 de maig de 2019

L'any 2019 se celebra el centenari del naixement de l'ecòleg Ramon Margalef, el qual va fer contribucions decisives a la ciència.

Del 14 d'octubre al 2 de desembre de 2019

Ens endinsarem en l'apassionant món dels encreuaments i interseccions entre les arts i les ciències que capgiren els tòpics sobre aquestes disciplines.

Del 21 d'octubre al 25 de novembre de 2019

Un espai on intercanviar realitats de franc mitjançant els documentals produïts a cada territori de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.

Del 9 d'octubre a l'11 de novembre de 2019

En aquest cicle la idea és aprofundir en les curiositats dels documentals i crear un espai idoni per parlar dels seus protagonistes: Peret, Elvis i The Rolling Stones entre altres.

Del 9 al 22 d'octubre 2019

Reflexionarem sobre la ficció com una cosa que fa coses, veurem quines implicacions polítiques té, caçarem ficcions que se’ns presenten i crearem contraficcions per imaginar altres esdevenirs possibles.

Del 17 d’octubre al 19 de novembre de 2019

Aquest cicle vol ajudar a donar visibilitat a la feina de recuperació de la memòria que es fa a molts barris, i recuperar l'esperit de pertinença, solidaritat, dignitat i lluita.

Del 10 d’octubre al 30 de novembre de 2019