Mossegades d’Àsia: gastronomia i cinema

Del 3 de febrer al 2 de març de 2022

Us ve de gust descobrir diversos plats asiàtics a través de la mirada? En més d’un segle d’existència, el cinema ha estat un gran inductor al menjar i al gust, i ha proporcionat al públic seqüències irrepetibles i inoblidables que l’han ensenyat a menjar, degustar i apreciar la cultura de la bona taula. En aquest cicle de xerrades farem un viatge per la gastronomia de diversos països asiàtics a través del seu cinema tot veient talls de pel•lícules que recreen les seves tradicions culinàries.    

Cicle coordinat per CineAsia

Corea del Sud
Dijous 3 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda. A càrrec de Gloria Fernández, codirectora de CineAsia.
Menú: banchan, kimchi, jatjuk, vedella amb salsa bulgogi, bibimbap
La gastronomia coreana es caracteritza per utilitzar ingredients senzills i sans i per la gran quantitat de guarnicions diferents, sovint fetes a base de verdures fermentades. Un menú digne d’un rei. A través de films com 301, 302 (1995), Oldboy (2003), El gran chef (2017), En la playa sola de noche (2017), Extreme Job (2018), Little Forest (2018) i Paràsits (2019), ens submergirem dins els plats de la gastronomia coreana. 

Hong Kong i Taiwan
Dilluns 7 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver. A càrrec d’Enrique Garcelán, codirector de CineAsia.
Menú: dumplings, shaomai, pollastre fregit cruixent, xiaolongbao, truita d’ostres.  
Hong Kong té una varietat incomptable de plats pel fet que ha sigut, al llarg dels anys, una regió cosmopolita i port de negocis internacional; a Taiwan, a més de receptes provinents del seu passat aborigen, hi ha les varietats locals de plats procedents sobretot de la zona de Fujian, a la Xina. Ho veurem a les pel•lícules següents: Comer, beber y amar (1994), God of Cookery (1996), Deseando amar (2000), Green Tea (2003), Dumplings (2004) i Cook Up a Storm (2017).

Filipines
Dimecres 9 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca El Carmel – Juan Marsé. A càrrec de Gloria Fernández, codirectora de CineAsia.
Menú: garrí, adob, guisat, sigang, lumpia
De mica en mica, la gastronomia del sud-est asiàtic ha anat guanyant adeptes. És una cuina que uneix les tradicions mil•lenàries dels seus pobles amb les influències culinàries de la Xina i l’Índia i, en particular en el cas de les Filipines, influències espanyoles pels tres segles de colonització. Thy womb (2012), Recipe for love (2018) i Foster child (2007) ens serviran per introduir una gastronomia tan variada com deliciosa. 

Japó 
Dijous 17 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Jaume Fuster. A càrrec d’Eduard T. Vicens, membre de CineAsia, expert en el Japó.
Menú: ramen udon, okonomiyaki, tempura, yakisoba, sukiyaki, gyoza, sushi. 
La gastronomia japonesa és un reflex de la cultura del país. No es pot entendre l’una sense l’altra. Qui gaudeixi del menjar d’aquest país es delectarà en un veritable paradís de combinacions de sabors poc habituals i molt variades en un mateix plat i, fins i tot, de plats diferents en un mateix menú. A través de pel•lícules com El sabor del sake (1962), Tampopo (1985), Udon (2006), Dead Sushi (2012), Una pastelería en Tokio (2015) o El cocinero de los últimos deseos (2017), repassarem la gastronomia japonesa.

Xina continental
Dilluns 21 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte. A càrrec de Josep Santcristòfol.
Menú: ànec a la pequinesa, wanton mee, pollastre amb arròs de Hainan, xopsuei.
La gastronomia de la Xina és una de les més riques a causa de l’antiga tradició culinària del país i està àmpliament representada arreu del món. Es pot dir que originàriament procedeix de diverses regions de la Xina mateixa i que està relacionada íntimament no només amb la societat sinó també amb la filosofia i la medicina xinesa. En parlarem a través de The biggest chinese restaurant in the world (2008), Chongqing Hot Pot (2017) i La linterna roja (1991).

Tailàndia i Vietnam  
Divendres 25 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Vapor Vell. A càrrec d’Eduard T. Vicens i Enrique Garcelán.
Menú: som tam, dúrio, pad thai, bun bo hue, pho.  
La gastronomia tailandesa és un dels atractius turístics del país. Parlarem de la seva barreja de sabors (dolç, salat, àcid, amarg) i de la seva varietat de condiments, a més d’apropar-nos a la seva gran tradició de menjar de carrer. D’altra banda, la cuina del Vietnam és coneguda per l’ús generalitzat de la salsa de peix, la salsa de soja i la salsa hoisin (l’olor de la qual proporciona un caràcter únic als seus plats). Ho descobrirem a partir de les pel•lícules Street Food (2009), El tío Boonmee recuerda sus vidas pasadas (2010), Miss Culinary (2019), Pleno verano (2000) i El olor de la papaya verde (1993).

Singapur i Indonèsia
Dilluns 28 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra. A càrrec de Víctor Muñoz, expert en les cinematografies asiàtiques.
Menú: bak hut teh, ban mian, gulai, rawon, nasi goreng
La gastronomia de Singapur és l’exemple perfecte de la varietat i la barreja d’ètnies i cultures que han confluït en el sud-est asiàtic, des de la cuina xinesa fins a la malaia o la tàmil de l’Índia. A Indonèsia, la cuina reflecteix la varietat extensa de gent que viu a les sis mil illes poblades que componen el país. Ens hi aproparem a través d’Una receta familiar (2018), Street Food (2009), Raya y el último dragón (2021) o Aruna & her palate (2018).

L’Índia
Dimecres 2 de març, a les 18.30 h, a la Biblioteca Xavier Benguerel. A càrrec de Víctor Muñoz i Gloria Fernández.
Menú: masala dosa, pollastre tenduri, kashmiri dum aloo, bhelpuri, mithaa paan, massala txai.
La cuina índia representa sovint olors intensos d’espècies, plats picants i amb molt de sabor, tes i curris de múltiples varietats. Però, sabies que cadascun dels 28 estats té plats propis amb ingredients locals que no es consumeixen en altres regions del país? Viatjarem a través de la gastronomia gràcies a films com La boda del Monzón (2001), Stanley Ka Dabba (2011), Un viaje de diez metros (2014), The lunchbox (2016), Maacher Jhol (2017) o Gulabjaam (2018).

Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).
Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.