Especialitzacions

Les biblioteques disposen de fons especialitzats en una temàtica. Molts estan lligats al territori: responen a la tradició, els interessos i la cultura que han singularitzat un barri determinat. D'altres, a la història de l'equipament en què es troben; d'altres, a la personalitat de qui dóna nom a l'equipament.

També trobareu fons agrupats per interessos, els centres d'interès: conjunts de diferents matèries amb un interès comú.

Les biblioteques organitzen activitats amb el propòsit de difondre, promoure i afavorir la lectura i el debat sobre aquests fons especials: trobades amb autors i especialistes, presentacions de llibres, exposicions, tallers, clubs de lectura i altres.

Arquitectura i disseny

Una ciutat com Barcelona, tan vinculada a l’arquitectura i el disseny, no pot no tenir una biblioteca especialitzada en aquestes matèries. A la B. Fort Pienc trobareu un fons exhaustiu al respecte.

Automobilisme i mobilitat sostenible

La Zona Franca és un territori vinculat històricament i de manera estreta amb les indústries automobilístiques. Per aquest motiu, la B.  Francesc Candel ofereix un fons especialitzat en el món del motor i de la mobilitat sostenible.

Ciència

El medi ambient rep un tractament especial a la B.  Sagrada Família—Josep M. Ainaud de Lasarte, on disposen d’un ampli fons especialitzat en biodiversitat, energia, educació ambiental, ecoturisme, etc.

Ciència-ficció

Des del 2020, la B. Montserrat Abelló ofereix un fons dedicat a la literatura de ciència-ficció. Allà podreu gaudir d’un fons que comprèn des dels clàssics del gènere fins a les noves tendències.

Criminologia

La B. Canyelles compta amb un centre d’interès —amb un fons integrat per diversos suports— adreçat als interessats en les ciències forenses i la criminologia.

Cinema

Des del 1995, any del centenari de la invenció del cinematògraf, la B.  Xavier Benguerel alberga l’especialització en cinema. La biblioteca s’ubica a un barri, el Poblenou, tradicionalment molt vinculat a aquest art, on proliferen estudis del món audiovisual, platós i productores de cinema i televisió.

Còmic

La B. Ignasi Iglésias—Can Fabra compta amb un ampli i exhaustiu fons especialitzat en còmic, on poder trobar obres de diferents gèneres, estils, tendències i procedències que estan a dreçades tant a infants com joves i adults. La B. Gabriel García Márquez disposa del fons especial Francisco Ibañez.

cultura de la pau

Nacions Unides defineix la cultura de la pau com «un conjunt de valors, actituds, tradicions, comportaments i models de vida, fundats en el respecte a la vida, el refús a la violència i la promoció i pràctica de la no-violència mitjançant l'educació, el diàleg i la cooperació». A la B.  Poble-sec—Francesc Boix tenen un ampli fons especialitzat.

Cultura maker

La cultura maker també té cabuda a les biblioteques. La B. Montserrat Abelló ofereix un fons en programació, robòtica, prototips, impressió 3D i tot allò que fomenta l’aprenentatge i la creativitat.

Cultura popular

La B.  Poblenou—Manuel Arranz té un espai dedicat a la tradició cultural i popular catalana. Al seu fons especialitzat trobarem documents que giren al voltant de diferents manifestacions populars (com ara mitologia, festes, vida quotidiana i esdeveniments) o ens parlen d’entitats i investigadors.

Àfrica és un continent d’una diversitat gairebé inabastable. La B. Vila de Gràcia compta amb un fons documental especialitzat en aquesta zona geogràfica del planeta. També programa activitats que ajuden a conèixer la diversitat i riquesa cultural, històrica i social d’aquest territori.

Cures i cuidadores

Fons especialitzat en la cura, l’acte de cuidar i el propi benestar. Fruit de la col·laboració amb el projecte Targeta Cuidadora.

Dansa

Adreçat a tota mena de públic interessat en la dansa, tant professionals com aficionats, la B.  Francesc Candel disposa d’una col•lecció molt acurada que estudia aquesta art escènica des de diferents vessants.

Dona

La B. Francesca Bonnemaison acull un espai de referència i un dels millors fons especialitzats en la dona i els feminismes. La B. Poble-sec - Francesc Boix també disposa d'un fons en Feminisme i LGTBIQ+.

La B. Bon Pastor posa a disposició de les persones adultes un centre d’interès amb tot un seguit de recursos i materials que les permetran complementar la seva formació.

Escultura catalana

La B.  Clarà, que rep el nom de l’escultor noucentista Josep Clarà i Ayats, alberga un ampli centre d’interès dedicat a l’escultura catalana de totes les èpoques i estils.

Amb la voluntat de recuperar tècniques artesanals que formen part de la nostra història i cultura, la  B.  Camp de l’Arpa—Caterina Albert ofereix a les persones interessades en els treballs manuals un centre d’interès amb documents en diferents suports.

Des de la seva obertura, la B.  Esquerra de l’Eixample—Agustí Centelles està  especialitzada en fotografia. Compta amb una col•lecció que posa a l’abast de tothom, entre d’altres, volums de fotografies artístiques, fotollibres o publicacions dedicades al fotoperiodisme.

Gènere negre

Especialitzada en gènere negre, la B.  Montbau—Albert Pérez Baró ofereix als usuaris un exhaustiu fons adreçat a tots els públics on hi tenen cabuda tant la ficció com la no-ficció.

La B.  Vallcarca i els Penitents—M. Antonieta Cot, envoltada de centres sanitaris, va decidir crear un centre d’interès dedicat als hàbits saludables. Allà podreu trobar documents que ens il·lustren sobre mètodes naturals i gens agressius per mantenir el cos sa.

Dos temes estretament lligats, les masies i els horts urbans, són els que integren el centre d’interès de la B.  Vilapicina i la Torre Llobeta, ubicada a un edifici que conjuga el passat de les masies de ciutat i el present dels horts urbans en un mateix espai educatiu i de lleure.

Les biblioteques de Barcelona posen a l’abast de la ciutadania tot un seguit de recursos per l’autoaprenentatge d’idiomes en diversos nivells, composats per materials de coneixements teòrics i lectures. Aquests equipaments també promouen grups de conversa i d’intercanvi d’idiomes.

Els jocs i els esports protagonitzen l’especialització de la Biblioteca Les Corts—Miquel Llongueras, que conté un fons que dóna cabuda a enfocaments molt diversos del món de l’esport (psicologia, medicina, legislació, equipaments, etc.) i dels jocs.

LGTBI

Les biblioteques Sagrada Família—Josep M. Ainaud de Lasarte i Francesca Bonnemaison alberguen un fons especial sobre temàtica LGTBI. La B. Nou Barris està especialitzada en identitats trans i gènere i la B. Esquerra de l'Eixample - Agustí Centelles disposa també d'un fons  de ficció LGTBI.

Literatura llatinomericana

La Biblioteca Gabriel García Márquez, partint de l'imaginari de l'autor, del qual rep el nom, pretén donar a conèixer aquest bagul immens de referències, històries, cròniques, poemes i reflexions que componen la literatura llatinoamericana.

Llibre i lectura

A la B.  Sant Gervasi—Joan Maragall l’especialització gira al voltant del llibre i de la lectura. La conformen documents que fan referència a la història dels llibres i al gust per la lectura, entre d’altres temàtiques. La B. El Clot - Josep Benet disposa del fons Petites editorials, grans projectes.

La moda ha tingut un paper important al llarg de la història. Per descobrir-lo, la B. Francesca Bonnemaison compta amb un fons especial i una antiga col•lecció de llibres i revistes que permeten fer un recorregut en el temps per les diferents tendències que han marcat la moda i el vestir.

Els lligams històrics i culturals entre les dues ribes de la Mediterrània són una realitat que es reflecteix en l’especialització de la B.  Sant Pau—Santa Creu, amb una col•lecció que apropa la cultura àrab a la nostra societat.

Les biblioteques de Barcelona posem a l’abast dels usuaris tot un seguit de materials vinculats amb la recerca de feina i amb la formació continuada que seran d’utilitat tant per accedir al món laboral com per millorar el nostre perfil professional.

Barcelona és una ciutat amb una llarga tradició associativa i participativa. I, en aquest sentit, la B.  Trinitat Vella—José Barbero compta, des dels seus inicis, amb un centre d’interès dedicat als moviments socials i les reivindicacions de la societat civil.

Música

Biblioteques de Barcelona posa a disposició dels usuaris una àmplia col•lecció musical de tots els gèneres i estils. A més a més, algunes biblioteques fan un tractament especial d’algun gènere, oferint fons especialitzats i projectes singulars.

Barcelona com a protagonista i escenari de novel•les és el que ofereix l’especialització de la B. El Carmel—Juan Marsé, que compta amb un exhaustiu fons de novel•la i narrativa barcelonina des dels inicis del segle XX fins als nostres temps.

Poesia

La poesia rep un tractament especial a la B.  Guinardó—Mercè Rodoreda. Allà hi trobareu una col•lecció especialitzada integrada per més de set mil documents, entre els que destaquen a més de poemaris, estudis, biografies, revistes i poesia musicada.

El fons especialitzat en restauració i hostaleria de la B.  Barceloneta—La Fraternitat està conformat per documents sobre coneixements teòrics i documents de ficció que fan referència tant a la vessant professional com d’oci d’aquestes temàtiques.

Teatre

El fort arrelament del món del teatre al barri d’Horta i la presència de diverses personalitats i institucions teatrals històriques són la raó per la qual la B.  Horta—Can Mariner dedica la seva especialització al teatre.

El fons especialitzat de la B.  Jaume Fuster ofereix tota mena de documents al voltant dels viatges, així com diversos recursos útils per a viatgers.