Especialitzacions

Les biblioteques disposen de fons especialitzats en una temàtica. Molts estan lligats al territori: responen a la tradició, els interessos i la cultura que han singularitzat un barri determinat. D'altres, a la història de l'equipament en què es troben; d'altres, a la personalitat de qui dóna nom a l'equipament.

També trobareu fons agrupats per interessos, els centres d'interès: conjunts de diferents matèries amb un interès comú.

Les biblioteques organitzen activitats amb el propòsit de difondre, promoure i afavorir la lectura i el debat sobre aquests fons especials: trobades amb autors i especialistes, presentacions de llibres, exposicions, tallers, clubs de lectura i altres.

La Biblioteca Fort Pienc disposa de documents sobre arquitectura i disseny, tant gràfic com industrial, així com d'arquitectes i dissenyadors contemporanis vinculats a la ciutat de Barcelona.

A la Biblioteca Francesc Candel trobareu informació sobre molts aspectes relacionats amb el món del motor i de la mobilitat.

La col·lecció especialitzada de la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte tracta de diferents temes com ara, biodiversitat, energia, habitatge, ecoturisme i educació ambiental. També trobareu fons especial sobre cultura científica i divulgació a la Bib. Xavier Benguerel.

Centre d’interès sobre ciència-ficció a la Biblioteca Montserrat Abelló, fruït de la col·laboració entre Biblioteques de Barcelona i la Fundació Asimov.

A la col·lecció de la Biblioteca Canyelles trobareu obres sobre la investigació criminal, així com biografies i autobiografies i novel·les forenses, cinema i sèries televisives.

A les biblioteques trobareu cinema representatiu de les múltiples cultures del món, així com de les grans escoles i moviments cinematogràfics.

Els investigadors i els afeccionats al món del circ descobrireu, a la Biblioteca Nou Barris, tot un fons que donarà resposta a les vostres necessitats informatives.

La Biblioteca Sant Antoni - Joan Oliver disposa d'un fons especialitzat que inclou des del col·leccionisme més clàssic fins al més actual i les noves tendències.

A la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra trobareu obres sobre teoria del còmic, així com còmics anglosaxons, còmics hispanoamericans, europeus i japonesos. 

La Biblioteca Poble-sec - Francesc Boix disposa d'un fons sobre l'educació i la cultura de la pau en diversos entorns, que complementa al fons especial Francesc Boix sobre camps de concentració.

Cultura maker

La Biblioteca Montserrat Abelló està especialitzada en cultura maker (cultura del fem-ho), terme relacionat amb el moviment maker (moviment fem-ho) i els makerspaces (espais fem-ho).

La Biblioteca Poblenou - Manuel Arranz s'ha especialitzat en l'àmbit de la cultura popular catalana, tot i que hi ha documentació relacionada amb l'espanyola.

Amb l'objectiu de conèixer el present, el futur i el passat del continent africà, la Biblioteca Vila de Gràcia s'ha especialitzat en aquesta temàtica.

La Biblioteca Francesc Candel disposa de documents que tracten d'aquesta art escènica des de tots els punts de vista.

A la Biblioteca Francesca Bonnemaison trobareu informació treballada i tractada des de la perspectiva de gènere.

La Biblioteca Bon Pastor us proporciona tot un seguit de recursos i material per a l'educació d'adults: idiomes, tecnologies, formació...

Escultura catalana

La Biblioteca Clarà disposa d'un fons que tracta de l’escultura catalana de totes les èpoques i estils. Aquesta biblioteca també té un fons que tracta del moviment artístic i literari del noucentisme a Catalunya i, especialment, de la vida i l'obra de Josep Clarà.

La Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert disposa d'una àmplia selecció de títols que fomenten l'esperit creatiu i d'autosuficiència en tots els àmbits de la vida.

A la Biblioteca Esquerra de l'Eixample - Agustí Centelles trobareu documents sobre fotògrafs, sobre la història de la fotografia, la tècnica i les diferents disciplines que hi ha.

La Biblioteca Montbau - Albert Pérez Baró recull una representació de qualitat dels diversos corrents pels quals discorre el gènere negre tant en l'actualitat com al llarg del temps.

Les biblioteques Vallcarca i els Penitents, Les Roquetes, Sofia Barat i Collserola - Josep Miracle recullen informacions per gaudir d'una vida sana tenint cura del cos i la ment.

Les biblioteques Vilapicina i la Torre Llobeta i la Biblioteca La Sagrera - Marina Clotet us ofereixen documents sobre com muntar un hort i aprendre tècniques de cultiu.

A les biblioteques podeu aprendre idiomes al vostre ritme. Hi ha tot tipus de material que us ajudarà a aprendre tant català i castellà com altres idiomes.

A la Biblioteca Les Corts - Miquel Llongueras trobareu informació general sobre l'esport, sobre les diverses pràctiques esportives, així com de jocs. La Biblioteca Vila de Gràcia també té un fons sobre esports urbans.

La B. Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte  i la B. Francesca Bonnemaison disposen d'un fons especial de temàtica LGTBI, i la B. Nou Barris en té un sobre identitats trans. La B. Poble-sec-Francesc Boix també disposa d'un fons sobre feminisme i LGTBIQ+.

La Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall disposa d'un fons sobre el món del llibre: biblioteques i bibliotecaris, llibreries i llibreters, editorials i editors i escriptura. La B. El Clot – Josep Benet disposa  també d’un fons especial en editorials independents.

En aquest fons de la B. Francesca Bonnemaison hi ha documents que tracten d' aspectes socials de la moda, dissenyadors, història de la moda, peces de vestir, accessoris i tipus especials d'indumentària.

A la Biblioteca Sant Pau - Santa Creu hi trobareu llibres d'història, estudis socials, art, gastronomia, filosofia, religió, del món àrab, i també una àmplia selecció d'obres literàries.

Les biblioteques de Barcelona us ofereixen una àmplia selecció de documents que us ajudaran en la recerca de feina i a formar-vos per millorar professionalment.

A les biblioteques Trinitat Vella - J. Barbero i Zona Nord trobareu informació dels principals moviments socials de la història, des dels més tradicionals fins als més actuals.

Hi ha biblioteques que han dedicat una atenció especial a un tipus de música concret: òpera (Bib. Clarà i Bib. Gòtic-Andreu Nin), pop-rock, jazz i blues, músiques urbanes, música tradicional, flamenc, música electrònica...

La Biblioteca El Carmel - Juan Marsé està especialitzada en novel·la i narrativa del segle XX i contemporània ambientada a Barcelona.

A la Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda hi trobareu un espai dedicat a la poesia.

La col·lecció de la Biblioteca Barceloneta - La Fraternitat s'adreça tant als professionals del sector com als bon vivants i tastaolletes. La B. Francesca Bonnemaison també disposa d’un fons especial en cuina i la B. Zona Nord en alimentació saludable.

L'especialització de la Biblioteca Horta - Can Mariner gira al voltant del món del teatre, i hi podeu trobar recursos i textos teatrals.

La B. Jaume Fuster disposa d'un fons especialitzat on es poden trobar guies de països, regions o ciutats, també literatura de viatges i una secció d'excursionisme. També trobareu informació a la  B. Sant Gervasi - Joan Maragall i B. Sant Martí de Provençals. La B. Vila de Gràcia també disposa d'un fons sobre senderisme i muntanya.