Clubs de lectura a mida

Els clubs de lectura a mida són un model flexible i versàtil de club de lectura, que poden tenir entre 1 i 4 sessions presencials, que pretenen tractar temes connectats amb l’actualitat, autores i autors i temàtiques específiques, gèneres, col·laboracions especials amb editorials, festivals, etcètera.

La Guerra Civil Espanyola a Barcelona

Club de lectura al voltant de 3 obres literàries, completat amb 3 itineraris per la ciutat. De maig a juliol.

Ho organitza: El Born CCM i Biblioteques de Barcelona.

Hi col·labora: Serveis Editorials de l’Ajuntament de Barcelona. 

Conducció: Mireia Capdevila i Candell

Biblioteca Francesca Bonnemaison | Biblioteca Sant Pau- Santa Creu | Del 16 de maig a l'11 de juliol
Més informació i inscripció

Migrant i postcolonial

En aquest club de lectura es llegiran i comentaran textos que aborden la migració llatinoamericana a Espanya dels últims 30 anys.
Llegirem tres exemples de literatura migrant, o sigui, produïda per autores i autors d’origen estranger i que relaten de manera ficcional, però també autobiogràfica, l’experiència del desarrelament, l’alteritat o el dol migratori, amb l’objectiu de profunditzar en la lectura i en conceptes com la multiculturalitat i l’alteritat.

Conducció: Ale Oseguera

B. Gabriel García Márquez | De l’1 de febrer al 4 d’abril
Més informació i inscripció

Desmuntant desigualtats

A través de tres lectures ens aproparem a experiències que narren episodis de racisme, masclisme o xenofòbia. Experiències marcades per desigualtats socioeconòmiques, guerres, la llei d'estrangeria o el patriarcat, però que alhora ens portaran a entendre lluites i reivindicacions promogudes des de l'esperança, el feminisme, l'empatia i els somnis de futur. Tres llibres escrits per dones periodistes que remouran consciències i obriran debats necessaris.

Conducció: Claudia Frontino

B. Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot | Del 6 de febrer al 9 d’abril 
Més informació i inscripció

Negra i criminal

Us proposem un recorregut per tres obres de la literatura més negra i criminal que us pugueu imaginar: La mala dona de Marc Pastor, Malabèstia de Raquel Gámez-Serrano i La Farmacèutica: 492 dies segrestada de Carles Porta. A més, tindrem la presència de les autores i els autors.

Conducció: Raquel Gámez Serrano

B. Canyelles i B. Jaume Fuster | Del 7 de febrer al 17 d’abril
Més informació i inscripcions

Petites editorials, grans projectes

Les persones participants llegiran una obra de cadascuna de les quatre editorials independents residents el 2023-2024 a la Biblioteca El Clot - Josep Benet, que posteriorment seran comentades pel seu editor.

Conducció: Valèria Gaillard

B. El Clot - Josep Benet | Del 15 de febrer al 16 de maig
Més informació i inscripcions

Autoficció en femení

Quan el mirall de l’escriptura ens permet reflexionar sobre el cos, el desig, la salut, la memòria i la sororitat; quan les paraules conjuren un fet vital viscut (L’Esdeveniment), recreen el jo i li donen nom (Gina), o recuperen la veu de tantes dones oblidades per la història oficial (Vozdevieja)... parlem d’autoficció?

Conducció: Mercè Carrillo

B. Francesca Bonnemaison | Del 19 de febrer al 15 d’abril
Més informació i inscripcions

General

Els clubs de lectura generals poden incloure una àmplia varietat de gèneres, èpoques, cultures i registres. Es tracta de reunir un grup de persones interessades en la literatura en tota la seva pluralitat de manifestacions i amb ganes de comunicar experiències, sensacions i pensaments.

Conducció: Albert Forns

B.  Zona Nord | Del 20 de febrer al 21 de maig
Més informació i inscripcions

La paraula més sexy és: feminismes i consentiment  

Aquest club de lectura va dirigit a qualsevol persona interessada en temes sobre identitat i poder com el feminisme, la teoria queer, el consentiment i la justícia transformadora. Hem recorregut un llarg camí per comprendre la necessitat del consentiment per a l’autonomia, però encara falta treballar-hi i aprofundir en les formes pràctiques en què podem crear aquesta cultura en la nostra vida quotidiana.
Per comprendre el que es necessita a escala “macro”, començarem per estudiar els conceptes bàsics del poder, la identitat i el consentiment a escala “micro”, començant per nosaltres i les nostres comunitats directes i avançant cap amunt.

Conducció: Shaina Joy Machlus

B. Poble-sec - Francesc Boix | Del 7 de març al 9 de maig
Més informació i inscripció

Tres lectures per començar

Club de lectures juvenils dirigit a públic adult. Llegirem i comentarem tres títols amb l’objectiu que docents, famílies, llibreters, bibliotecaris i mediadors tinguin eines per recomanar als més joves, però també amb la intenció de descobrir la literatura juvenil com a lectura pròpia d’adults.

Conducció: Freddy Gonçalves da Silva

B. El Clot - Josep Benet | Del 9 de març a l’11 de maig
Més informació i inscripcions

Subúrbia, la construcció del somni americà

Aprofitant l’exposició que tindrà lloc al CCCB entre el 3 d’abril i el 6 de setembre de 2024, us proposem un recorregut literari per la subúrbia i les seves carreteres secundàries. 

Conducció: Juan Evaristo Valls 
Hi col•labora: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
 
B. Sant Pau - Santa Creu i CCCB |  Del 12 de març al 14 de maig
Més informació i inscripció

Marina Tsvetàieva i Anna Akhmàtova: dues poetes russes del segle XX

Monika Zgustová i Maria-Mercè Marçal van traduir al català part de l'obra poètica de Marina Tsvetàieva i Anna Akhmàtova, les dues grans poetes russes del segle XX, de talent inqüestionable i incommensurable, però, al mateix temps, per a molts, traïdores de la revolució del 1917. A partir d'aquesta premissa, per començar, llegirem i analitzarem els textos Com en la nit les flames, de Marçal, i La passió segons Marina Tsvetàieva i Anna Akhmàtova: Cassandra de Sant Petersburg, de Zgustova, tenint present, en general, el context històric de l'època i, en particular, el període estalinista i la seva instrumentalització per a la desacreditació i l'ostracisme de l'art i les tesis comunistes. Per acabar, amb la lectura i l'anàlisi del Poema de la fi de Tsvetàieva i el Rèquiem d'Akhmàtova abordarem l'amor i la mort com a qüestions universalitzables que, de vegades, només en la poesia, transcendeixen més enllà de la Història. 

Conducció: Juana Dolores

B. Trinitat Vella – J. Barbero | Del 13 de març al 15 de maig
Més informació i inscripcions

LGTBIQ+

Proposem lectures compartides transformadores des de la lectura com a plaer i el pensament crític. Visitarem publicacions recents i properes de literatura LGTBI per saber més sobre les realitats fora de la norma cishetero, trenant sensibilitats, afectes i lluites polítiques.

Conducció: Jesús Arpal

B. Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte | Del 21 de març al 27 de juny
Més informació i inscripció

Masculinitat(s) en construcció

En aquest club a mida farem tres trobades al voltant dels títols més significatius sobre masculinitats editats aquí en els darrers anys. I alhora ens serviran com a excusa per a difondre l'avanç de la branca dels llibres feministes dedicada a la construcció social i simbòlica de la masculinitat, així com les possibilitats de canvi dels homes respecte als models tradicionals i reaccionaris de gènere. Tothom serà benvingut.

Conducció: Lluc Pagès

B. Vila de Gràcia |  De l’11 d’abril al 13 de juny
Més informació i inscripcions

'La metamorfosi' de Kafka

Celebrem el centenari de la mort del gran Franz Kafka tot llegint una de les seves obres més emblemàtiques i universals: La metamorfosi.

Conducció: Joan-Carles Mèlich 

B.  Vila de Gràcia | Dimarts, 3 de juny, a les 18.30 h
Més informació i inscripció

'El Lago', de Banana Yoshimoto

Club de lectura híbrid per parlar d’ El Lago, de Banana Yoshimoto, finalista del Man Asian Literary Prize 2011 i una de les novel·les més emotives i misterioses d’aquesta escriptora japonesa. 

Posteriorment a la lectura, els membres del club faran una visita guiada a les exposicions 'Tàpies. L’empremta del zen i Chiharu Shiota. Fils de memòria' de la Fundació Museu Antoni Tàpies.

Conducció: Inés MacPherson

Col·labora: Fundació Antoni Tàpies

B. Jaume Fuster | Inici: Dimecres, 10 d’abril, comença el xat amb Tellfy | Sessió presencial a la B. Jaume Fuster: Dijous, 9 de maig, a les 18.30 h | Visita guiada a les exposicions 'Tàpies. L’empremta del zen i Chiharu Shiota. Fils de memòria' Dijous, 16 de maig, a les 17 h
Més informació i inscripció

Clubs de lectura a mida