El nostre cervell, aquest gran desconegut

Del 25 d’abril al 20 de juny de 2022

El cervell és un òrgan vital, intricat i misteriós, complex i fascinant del qual encara ens queda molt per descobrir. En aquest cicle podrem conèixer les darreres dades que han aportat els nous avenços científics en aquest àmbit: com funciona el cervell, com es comporta davant d'una malaltia, què podem fer per tenir un cervell sa, com funciona un cervell addicte, com es veuen les emocions al cervell, quines són les darreres tècniques quirúrgiques cerebrals o com mantenir una bona salut mental.  

Cicle coordinat per: Marta Calsina
Hi col•labora: Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Coneixent el nostre cervell
Dilluns 25 d’abril, a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert. A càrrec d’Aida Fernández-Lebrero, neuròloga de la Unitat de Deteriorament Cognitiu de l’Hospital del Mar i investigadora del Grup de Recerca en Neurofuncionalitat i Llenguatge de l'IMIM. Greta García, neuropsicòloga i investigadora del Grup de Recerca Neurovascular de l'IMIM.
Com és el nostre cervell? Saps com funciona a l’hora de processar informació, raonar, recordar o prendre decisions? Saps què és la cognició? Gràcies a la recerca en el camp de la neurociència cada vegada podem conèixer millor la ment humana.

Mal de cap, tot el que hauríem de saber
Dilluns 2 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca El Clot – Josep Benet. A càrrec de Daniel Guisado Alonso, neuròleg adjunt de la Unitat de Cefalea de l’Hospital del Mar i investigador del Grup de Recerca Neurovascular de l'IMIM i Gloria Villalba, coordinadora del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital del Mar i investigadora del Grup de Recerca en Neurofuncionalitat i Llenguatge de l'IMIM. 
La meitat de la població mundial pateix mal de cap. Quines són les causes més freqüents? Es poden prevenir? Tenen tractament? I que passa quan el tractament farmacològic no és suficient? Es pot operar el mal de cap?

Ictus: abans, durant i després
Dilluns 9 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Xavier Benguerel. Cal inscripció prèvia. A càrrec de Jaume Roquer, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital del Mar i coordinador del Grup de Recerca Neurovascular de l'IMIM i Esther Duarte, cap del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital del Mar i coordinadora del Grup de Recerca en Rehabilitació de l'IMIM. 
L'ictus és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes a Espanya, i es calcula que afectarà una de cada sis persones al llarg de la seva vida. Com podem prevenir-lo? Quins tractaments existeixen? Quin és el procés de recuperació?

Emocions i cognició al cervell
Dilluns 16 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca El Clot – Josep Benet. Cal inscripció prèvia. A càrrec de Joan Deus, investigador de la Unitat de Recerca en Ressonància Magnètica de l’Hospital del Mar  i Arnau Busquets, investigador del Grup de Recerca en Mecanismes Cel•lulars en Conducta Fisiològica i Patològica de l’IMIM. 
Les emocions són al cervell? Les podem visualitzar? Les emocions i la cognició depenen de la integritat funcional de diverses estructures cerebrals. Actualment, les podem visualitzar i estudiar mitjançant la neuroimatge i la neurofisiologia i, així, conèixer millor les xarxes neurals implicades en les emocions, l’aprenentatge, la memòria i els seus trastorns.  

Per què dorm el cervell? 
Dilluns 23 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Francesca Bonnemaison. Cal inscripció prèviaA càrrec d’ Ainara Barguilla, metgessa adjunta de la Unitat d’Epilèpsia de l’Hospital del Mar  i Ion Álvarez, neurofisiòleg clínic i expert en medicina del son de l’Hospital del Mar.
Dormir és important per descansar i mantenir l’activitat del dia a dia, però també per a l’atenció, la memòria i el benestar físic i mental. De fet, passem dormint un terç de les nostres vides. Però per què dormim? Què passa al cervell quan alternem vigília i son?  

El cervell addicte
Dilluns 30 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert. Cal inscripció prèviaA càrrec de Rafael Maldonado, coordinador del Grup de Recerca en Neurofarmacologia de la UPF i investigador adscrit a l'IMIM i Marta Torrens, responsable d’Addiccions de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar i coordinadora del Grup de Recerca en Addiccions de l'IMIM. 
L’addicció és una malaltia complexa del sistema nerviós central, en la qual interaccionen la persona, l’ambient i la substància o comportament. Com evitar-la? Què en sabem del cervell de l’addicte? 

Menjar i viure pensant en el cervell 
Dilluns 13 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca El Clot – Josep Benet. Cal inscripció prèviaA càrrec d’ Anna Boronat, nutricionista; Aida Cuenca, neuropsicòloga, i Laura Forcano, psicòloga. Totes tres investigadores del Grup de Recerca en Farmacologia Integrada i Neurociència de Sistemes de l'IMIM. 
Amb l’envelliment, el nostre cervell experimenta canvis que poden desembocar en diferents patologies, com ara la pèrdua de memòria o d’altres capacitats. Podem fer alguna cosa per prevenir-les? Quin paper hi té la nostra alimentació ? I les activitats del nostre dia a dia?

Salut mental i covid
Dilluns 20 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Xavier Benguerel. Cal inscripció prèviaA càrrec de Jordi Alonso, director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM). Víctor Pérez, director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD) i coordinador del Grup de Recerca en Salut Mental de l'IMIM.
Com ha afectat la pandèmia a la nostra salut mental? A la gent gran, als joves, a aquelles persones que han patit la malaltia. Què hem de fer si volem tenir una bona salut mental? Factors protectors de risc i receptes per afrontar problemes de salut mental.

Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19.