Barcelonines que han fet història

Del 3 al 10 de març de 2022

Us proposem un recorregut per la vida d'algunes de les dones que han deixat empremta a la nostra ciutat. Un esbós biogràfic des de diferents àmbits socials, culturals i econòmics de les barcelonines que també han fet i forjat la metròpolis.
A càrrec de Tot Història Associació Cultural

Dones republicanes i lluitadores a Barcelona
Dijous 3 de març, a les 18.30 h, a la Biblioteca Trinitat Vella – J. Barbero. A càrrec de Pau Vinyes.
L'esclat de la Segona República va comportar avanços per a les dones, però encara insuficients. El dret de vot femení, el divorci i la participació activa en política de la dona van significar unes fites de dignificació democràtica que el franquisme va esberlar de cop. Dones com la publicista republicana Dolors Bargalló, impulsora i capdavantera de la Unió de Dones de Catalunya; la miliciana Elisa Garcia, morta al front d'Aragó en plena Guerra Civil en defensa de la República, o l'anarquista Frederica Montseny, la primera ministra d'Europa, entre d'altres, són un bon exemple de la fermesa i el compromís en la defensa dels valors republicans i democràtics.

Primers feminismes del segle XIX
Dimecres 9 de març, a les 18.30 h, a la Biblioteca Montserrat Abelló. A càrrec d’Alba Vendrell.
El segle XIX és el segle del capitalisme, de l'inici de les desigualtats amb les quals encara ara convivim, però també de les primeres lluites per als drets laborals i dels primers feminismes. Us convidem a fer un recorregut per conèixer les primeres feministes de Catalunya, des de les més humils fins a les més aburgesades, des de figures com Teresa Claramunt, Ángeles López de Ayala o Amàlia Domingo, anarquistes, fins a Dolors Monserdà, la considerada primera feminista de Catalunya.

Maria Pepa Colomer, pionera de l'aviació a Catalunya
Dijous 10 de març, a les 18.30 h, a la Biblioteca El Clot – Josep Benet. A càrrec de Pau Vinyes.
Considerada la primera aviadora catalana i tercera de l’Estat espanyol de la història. Des de petita va tenir el desig de volar, i va fer mans i mànigues per treure’s el carnet professional de pilot d’aviació en un món dominat pels homes. Va ser pilot de mercaderies i passatgers i fins i tot va arribar a pilotar i aterrar un dirigible zepelí. Durant la Guerra Civil va ser instructora de vol. En acabar el conflicte bèl•lic es va haver d’exiliar a Tolosa de Llenguadoc i després a Anglaterra, amb el seu marit, el pilot Josep Maria Carreras. Mai més va pilotar un avió en els darrers anys de vida. Al barri de la Sagrera hi ha uns jardins que duen el seu nom. 

Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).
Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.
 

Barcelonines que fan història