Viatges, muntanya i natura

Del 25 de maig al 6 de juliol de 2022

Sovint, quan pensem en les vacances, ens venen al cap grans viatges a indrets llunyans i ens oblidem de tot allò que tenim al costat: la muntanya, els paisatges i els horitzons més propers. En aquest cicle us volem presentar aquestes sortides i travesses per la natura, la majoria a l’abast del gran públic, a través de conferenciants que han trepitjat i trescat per aquests indrets. Us presentarem la nostra natura i geologia, amb l’objectiu que us enamoreu de tot allò que tenim al nostre món més proper.

Cicle coordinat per Oriol Massó
Hi col•labora: Llibreria Horitzons

Les grans travesses del Pirineu
Dimecres 25 maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Clarà. A càrrec de Xavier Amill, guarda de refugi i guia de muntanya.
A finals dels anys noranta, els guardes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici van plantejar el repte de fer una ruta entre els nou refugis del parc, i ho van poder fer en menys de 24 hores. Així va néixer la mítica ruta “Carros de Foc”, una travessa que recorre tot el parc nacional amb una llargada de 55 km i gairebé 10.000 metres de desnivell, que podem fer en diversos dies. Després de “Carros de Foc”, han nascut altres travesses com ara “La Porta del Cel”, “Cavalls del Vent”, la “Senda de Camille”, la ruta “3.000 Ibones”, l’Alta Ruta de los Perdidos, la ruta de l’Aneto, l’Alta Ruta de Besiberris i l’Ata Ruta del Cadí, entre altres. Són rutes més o menys exigents, però que estan a l’abast de molts de vosaltres gràcies a una bona xarxa de refugis.  

El Parc Natural de l’Alt Pirineu 
Dijous 26 maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall. A càrrec d’Ivette Delgado, excursionista i guia del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
El Parc Natural de l’Alt Pirineu és el més gran de Catalunya i el de més recent creació. Inclou les altes conques del Noguera Pallaresa, la vall de Cardós i la vall Ferrera. Al seu interior hi ha una immensa xarxa d’estanys d’origen glacial, entre els quals destaquen el més gran de Catalunya, l’estany de Certascan, i l’estany més alt de Catalunya, situat a més de 2.800 metres d’altura. També hi ha un munt de cims, entre els quals destaquem la Pica d’Estats, que amb els seus 3.143 metres d’altura és el cim més alt de Catalunya. Al fons de les valls hi ha una munió de petits pobles molt acollidors amb importants obres romàniques. Tot el parc està dotat d’una gran xarxa de camins i refugis, dels quals parlarem avui.

Coneguem la Catalunya subterrània
Dimecres 1 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Jaume Fuster. A càrrec d’ Oriol Bonàs, muntanyenc i espeleòleg. President del Club Excursionista Pica d’Estats.
De totes les variants de l’excursionisme, l’espeleologia és, segurament, el seu vessant menys conegut i practicat. El fet de fer-se en avencs i cavitats fora de la nostra vista i tenir una certa dificultat tècnica, a més de la necessitat d’utilitzar un equipament força específic, fa que tingui pocs seguidors. Tot i aquests fets, a Catalunya tenim tot un seguit de coves i avencs (pous verticals) que són de fàcil accés i estan a l’abast de molta gent, especialment si es va acompanyat de gent experta. Seran aquests llocs els que avui us presentarem.

Com fotografiar els paisatges
Dijous 2 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda. A càrrec de Jordi Lluís Pi, fotògraf, muntanyenc i col•laborador de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
Una sortida no comença quan iniciem la caminada, però tampoc acaba quan arribem al nostre destí final. En acabar una sortida, ens agrada reviure-la tot mirant les fotografies que hem fet i recordant els paisatges que hem creuat i les emocions que hem viscut. Algunes d’aquestes imatges ens podran servir per, en un futur, planificar noves activitats. Fer aquest seguit d’imatges i aconseguir que transmetin els sentiments que hem viscut no és gens fàcil. Avui us donarem unes guies per aconseguir-ho

Caminant per la nostra història, el Camí dels Bons Homes i el Camí de Sant Jaume
Dimarts 7 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta.  A càrrec de Ramon Martí, muntanyenc, guia i creador del Camí dels Bons Homes.
Quan pensem en una travessa històrica o de peregrinació, immediatament ens pot venir al cap el Camí de Sant Jaume, un itinerari que molta gent fa a peu, a cavall o en bicicleta des de fa segles, i que s’ha convertit en un referent a escala europea. També trobem sovint que algú es planteja fer el Camí dels Bons Homes. Comparar-lo amb el Camí de Sant Jaume és inevitable. Avui repassarem aquestes dues rutes molt lligades al nostre passat religiós i cultural.
 
Els grans tours francesos

Dimecres 8 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert. A càrrec de Xavier Amill, guarda de refugi i guia de muntanya.
El vessant francès del Pirineu ens ofereix un munt de possibilitats i una bona xarxa de refugis, pobles i albergs per organitzar-les. Veurem el Tour del Capcir, el Tour del Carlit, el Tour del Canigó i els tres grans cercles del Pirineu Central: Gavarnie, Estaube i Troumuse. Més enllà del Pirineu, tenim el mític Tour del Mont Blanc. Algunes d’aquestes sortides estan a l’abast de qualsevol persona que tingui ganes de caminar i una mínima preparació física. El Tour del Mont Blanc gira al voltant del cim més alt de l’Europa occidental, sense tenir cap complicació de tipus tècnic més enllà de la duresa i desnivell d’algunes etapes.

Paisatges geològics de Catalunya
Dijous 16 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Jaume Fuster. A càrrec de Jordi Lluís Pi, fotògraf, muntanyenc i col•laborador de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
Mentre caminem, anem en cotxe o en bicicleta creuem paisatges molt diferents, però que són el resultat de molts processos geològics que han trigat milers o milions d’anys a arribar al seu estat actual. Avui us explicarem com observar aquests paisatges, com interpretar-los i com conèixer la seva llarga història. Així, podrem conèixer i entendre la gènesi del territori que trepitgem. 

La muntanya com a símbol: natura i espiritualitat a Montserrat i el Montsant
Dilluns 20 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall. A càrrec de Ricard Fernández, geòleg i guia de muntanya.
Durant molts segles, l’home ha situat la llar de déus, dimonis i monstres al cim de les muntanyes i a la seva rodalia, tot creant un munt de llegendes. Molta toponímia actual transmet aquestes llegendes. Dos llocs paradigmàtics d’aquests fets són les serralades de Montserrat i el Montsant, declarades parcs naturals. Es parlarà de les llegendes i els fets històrics d’aquests llocs, alguns molt lligats a la religió i creences populars. 

El nostre passat industrial
Dimarts 21 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz. A càrrec d’Oriol Massó, biòleg, llibreter i muntanyenc.
Catalunya té un ric passat industrial a l’abast de tots nosaltres, i bona part d’aquest passat ha permès configurar el nostre present. És important destacar llocs com la fàbrica de ciment Asland del Clot del Moro i el seu lligam gaudinià, les rutes del ferro que segueixen les restes d’antics trens miners o les innombrables mines de sal, ferro i carbó, avui en dia abandonades. No podem oblidar el vessant més civilitzador i sociològic d’aquestes instal•lacions, com són les colònies tèxtils del Berguedà i el Ripollès, i el tren de Barcelona a Mataró.  

Visitem els nostres orígens
Dimecres 22 de juny 18.30 h, a la Biblioteca Fort Pienc. A càrrec d'Oriol Massó, biòleg, llibreter i muntanyenc.
Catalunya disposa d’un ric patrimoni històric i una gran part d’aquest llegat el podem veure i gaudir tot caminant i combinant el lleure esportiu amb una visita pels orígens de la nostra història. La Via Augusta Romana, que travessa Catalunya de nord a sud tot seguint la costa i l’actual Gr-92. Les importants restes megalítiques que trobem a l’Alt Empordà amb dòlmens i menhirs, a banda de l’art romànic de Sant Pere de Rodes, Vilabertran i molts castells. Els orígens històrics i llegendaris del nostre país els veurem al Canigó i als monestirs de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. De Ripoll va dependre durant molts anys el gran monestir català, Santa Maria de Montserrat.

Identifiquem les plantes remeieres i les plantes verinoses
Dilluns 27 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra. A càrrec de Teresa Garnatje, directora de l’Institut Botànic de Barcelona i experta en plantes remeieres i plantes verinoses.
La natura ha estat sempre una inesgotable font de remeis i verins casolans. Una gran majoria de les plantes, herbes, matolls i arbres tenen o han tingut un aprofitament de tipus terapèutic o per extreure verí. Fins i tot, això va donar lloc a un ofici molt popular en molts punts del Pirineu: les trementinaires, dones que collien plantes del bosc i el prat per fer-ne remeis o verins. Encara avui, plantes com l’àrnica, el teix, la farigola o el romaní es fan servir com a matèria primera de molts remeis. A casa nostra tenim també una de les plantes més verinoses de tot Europa: la tora blava, molt abundant al Pirineu, però extremadament tòxica. 

Trescant per la nostra història més recent: els exilis del 1936 al 1945
Dijous 30 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Nou Barris. A càrrec d’ Oriol Massó, biòleg, llibreter i muntanyenc
Els anys trenta i quaranta del segle passat van ser molt convulsos: revolucions, una guerra civil i la Segona Guerra Mundial. Tot això va provocar una gran quantitat de desplaçaments de població, repressió i exili. Amb l’inici de la Guerra Civil Espanyola, va haver-hi una primera migració de gent que simpatitzava amb un bàndol que no era el majoritari al lloc on vivia. Així, hi va haver gent que va passar de la zona republicana a la revoltada, i a l’inrevés. Amb el final de la Guerra Civil Espanyola, més de mig milió de persones van agafar el camí de l’exili, i molts per no tornar mai més. Finalment, després de l’any 1939, va haver-hi un tercer exili format per gent que fugia del nazisme i les seves persecucions. A finals dels anys noranta del segle passat i amb la creació del Memorial Democràtic es van recuperar, documentar i restaurar molts d’aquests camins de l’exili, que avui podem seguir tot recordant la nostra història més recent.

La Val d'Aran, el secret dels Pirineus
Dimecres 6 de juliol, a les 18.30 h, a  la Biblioteca Vila de Gràcia. A càrrec de Jordi Canal Soler, fotògraf
Situada al bell mig dels Pirineus, oberta al nord i amb una cultura occitana pròpia, la Val d'Aran és molt més que les pistes d'esquí de Baqueira-Beret. Esglésies romàniques singulars, petits pobles amb encant, boscos verges rics en fauna de muntanya, més de 150 llacs on s'emmirallen alts cims de neus perpètues i el curs del riu Garona que ressegueix tota la vall, són només alguns dels seus atractius. En aquesta xerrada en parlarem, i veurem com podem gaudir, amb caminades i excursions, dels llocs més coneguts però també d'alguns altres llocs menys freqüentats i més atractius d'aquesta vall.
 

Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).
Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19.