L’art de fer reviure els llibres

Del 10 de maig al 7 de juny de 2023

La vida dels llibres és cada cop més curta. Es publica massa, i les taules de les llibreries no poden mantenir tot el temps que necessiten les novetats per assentar-se i aprofitar les poques oportunitats que se’ls atorguen. Així, és possible que una novetat només duri tres mesos en una llibreria. Però hi ha una sèrie d'agents que lluiten per canviar aquesta situació mitjançant diverses accions i estratègies. Aquest cicle ens els descobrirà. Qui, com, on i per què s’aconsegueix el miracle de la resurrecció dels llibres?

Coordinació: Miquel Adam, escriptor i editor

Cal inscripció prèvia

Biblioteca Gabriel García Márquez
Dimecres, 10 de maig, a les 18.30 h

Hi ha programes de ràdio sobre llibres que es resisteixen a anar a la roda de la novetat, que malden per trobar fils i connexions secretes que permeten parlar de llibres d'ara i llibres de sempre. David Guzmán és conductor de Ciutat Maragda i de L'irradiador, de Catalunya Ràdio, dos programes que compleixen amb excel·lència aquesta tasca. Anirem als estudis de Ràdio Maconda, a la Biblioteca Gabriel García Márquez, per parlar amb ell i veure de primera mà com es fa un programa. Com s'ho fa per sortejar les pressions dels caps de premsa editorials? Com s'ho fa per establir lligams entre tants llibres diferents? Què opina de la febre per la novetat?

Institut de Cultura de Barcelona
Dimecres, 17 de maig, a les 18.30 h

Convidar un autor a un festival literari implica mantenir viva la seva obra, fer-la visible. Els organitzadors de festivals llegeixen, escolten, planifiquen, retenen noms i comencen a fer alquímia entre el que és nou i el que no ho és tant. Ens citarem a les instal·lacions de l’ICUB per conèixer la Maria Callís, que ens explicarà la seva experiència com a comissària de BCN Poesia, i en Jaume Muñoz Jofre, que ens parlarà de Barcelona Ciutat de la Literatura.

L’Altra Editorial
Dimecres, 24 de maig, a les 18.30 h

Una altra manera de ressuscitar un llibre? Que guanyi un premi a obra publicada: si el premi té prou prestigi, el títol guanyador s'assegura una nova vida. Benvinguts al complex món dels premis literaris. Interessos, negociacions, pressions, criteris, polèmiques... Posem llum a la foscor amb l’Eugènia Broggi, editora de l’Altra Editorial, i de la Llucia Ramis, escriptora i periodista cultural.

Escola Bloom
Dimarts, 30 de maig, a les 18.30 h

Finalment, hem de parlar de la universitat, que durant segles ha implementat el cànon literari, ha transformant les obres en clàssics, i per tant, ha fet que alguns títols i autors siguin immortals. Per què, doncs, la necessitat d’una escola com la Bloom, que per a molts reuneix les essències perdudes de la universitat? Com treballen els títols que treballen? Com funcionen? Com han captat l’atenció i l’interès de tants lectors que volen prendre’s la literatura seriosament? Parlarem amb els directors de L’Escola Bloom, Borja Bagunyà i Míriam Cano, a les instal·lacions de la Bloom.

Biblioteca El Clot - Josep Benet i Centre de Documentació del Museu del Disseny
Dimecres, 7 de juny, a les 18.30 h

Si els llibres duren poc a les llibreries, és perquè solen ser petites. Les biblioteques, en canvi, poden arribar a ser molts grans. Visitarem la Biblioteca El Clot - Josep Benet i el Centre de Documentació del Museu del Disseny per conèixer les professionals que hi treballen, que ens explicaran el funcionament d'una biblioteca i les diverses accions per vivificar els llibres que emprenen les bibliotecàries.

Segueix i comenta aquest cicle amb #ReviureElsLlibres

 

https://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/ca/canal/l%E2%80%99art-de-fer-reviure-els-llibres