XV Cicle de Filosofia. Natura/cultura: superar el dualisme

De l’11 de gener al 23 de febrer de 2021

Des d’aquells filòsofs anomenats físics i la seva atenció en la natura per extreure un pensament racional allunyat de les supersticions mitològiques, passant pels grans clàssics de la modernitat i la contemporaneïtat, el debat sobre el pretès dualisme natura/cultura ha estat present. Ara, inserits en plena pandèmia, no són poques les veus, de l'àmbit científic i filosòfic, que s’aixequen per qüestionar aquesta dualitat i per recordar que cal superar-la. 

Cicle coordinat per: Pol Capdevila i Francis García

Hi col•labora: Associació d'Estudis de Filosofia de la UAB

Totes les xerrades són presencials i amb accés lliure, excepte les xerrades sobre llibres, que requereixen inscripció prèvia.

Programació

Natures inventades i col•lapse ecològic
Dilluns 11 de gener a les 18.30 h. B. Francesca Bonnemaison. Cal inscripció prèvia. Laura Benítez, doctora en Filosofia.
En un context de col•lapse ecològic on l'ésser humà passa de ser agent biològic a agent geològic, cal revisar quines són les condicions materials que han fet possible aquest canvi i les seves conseqüències. Com ens hem relacionat amb allò que anomenem natura? Quines conseqüències ha tingut la separació entre natura i cultura en el relat de la història natural? Podem articular alternatives efectives que ens permetin cohabitar des d'un posicionament no excepcionalista? Aquesta sessió està dissenyada com un debat i és recomanable llegir-se, abans, els següents títols:
Strengers, Isabelle. En tiempo de catástrofes: cómo resistir a la barbarie que viene 
Haraway, Donna Jeanne. El patriarcado del osito Teddy: Taxidermia en el jardín del Edén
Danowski, Déborah; Castro, Eduardo Batalha Viveiros de. ¿Hay un mundo por venir?: ensayo sobre los miedos y los fines

Notes crítiques sobre el concepte de natura humana
Dijous 14 de gener a les 18.30 h. B Guinardó-Mercè Rodoreda. Xerrada a càrrec d'Antonino Firenze, professor de Filosofia Contemporània de la UPF.
Revisarem críticament el concepte de natura humana com a invariant biològica defensada per Virno a l’estela de l’antropologia filosòfica de Gehlen. Per aquest motiu mostrarem que aquest concepte de natura humana està profundament ancorat a una concepció antropocèntrica-humanista de la subjectivitat. D’acord amb aquesta concepció cal definir l’especificitat “cultural” de l’humà establint inevitablement un trencament ontològic entre cultura humana i natura animal.

Filosofia no antropocèntrica per aprendre a viure a la Terra
Dilluns 18 de gener a les 18.30 h. B. Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte. Xerrada a càrrec de Marta Tafalla, doctora en Filosofia i professora de la UAB.
A la Terra hi conviuen vuit milions d'espècies d'animals i plantes. Malauradament, una espècie animal que s'autodenomina Homo sapiens ha donat lloc a una civilització que està provocant una extinció massiva d'espècies i alterant perillosament el clima del planeta. Aquestes conductes destructives i autodestructives es basen en una filosofia antropocèntrica, i no podrem canviar les conductes si no canviem també la filosofia.

Nomos o physis: la democràcia contra la idea del poder natural
Dimecres 20 de gener a les 18.30 h. B. Jaume Fuster. Xerrada a càrrec de Francis García Collado, doctor en Filosofia i professor de la UdG
Dins els dualismes entre cultura i natura un dels més antics és el de llei (nomos) i natura (physis). D’aquests dos conceptes sorgeix la justificació del poder com a creació divina, com és el cas de la monarquia. Però també neix la mateixa idea de la propietat privada com a principi fundacional inqüestionable d’ordre, llibertat i justícia en la forma política en què vivim, anomenada per molts: democràcies representatives.
Lluny d’aquesta idea, cal esgrimir el concepte mateix de democràcia. Per això ens acostarem a autors com John Locke, Carl Schmitt o Giorgio Agamben, entre altres.

La naturalesa recobrada: el sex-appeal de la innocència en el Romanticisme
Divendres 22 de gener a les 18.30 h. B. Vapor Vell. Cal inscripció prèvia. Eduard Cairol, doctor en Filosofia.
Partint dels resultats de l’estètica de Kant, el Romanticisme planteja a Alemanya un ambiciós projecte, de conseqüències absolutament decisives per al món modern: la reconciliació de la cultura il•lustrada amb la naturalesa; una reconciliació que tindrà com a espai característic l’art i l’experiència estètica, i que culminarà en el concepte de Kultur, inicialment horitzó utòpic, però a la llarga factor de confrontació al terme d’una dialèctica perversa. Es proposa una aproximació a tres textos breus, escollits en virtut de la seva manejabilitat. Aquesta sessió està dissenyada com un debat i és recomanable llegir-se, abans, els següents títols:
Schiller, F. Sobre poesia ingènua i poesia sentimental
Schelling, F. W. J. La relació de l’art amb la naturalesa
Simmel, G. Les ruïnes.

Sexe, gènere i altres malentesos: Good luck with your gender!
Dilluns 25 de gener a les 18.30 h. B. Ignasi Iglésias-Can Fabra. Xerrada a càrrec de Laura Llevadot, professora de Filosofia Contemporània de la UB.
La dualitat conceptual sexe/gènere que articula avui gran part dels discursos feministes i, fins i tot, dels transfeministes, es correspon a la divisió moderna entre natura i cultura llegida sota la problemàtica de la diferència sexual. A través dels pensaments de Derrida, Butler i Zizek, mirarem de qüestionar aquest binarisme conceptual i de proposar una altra forma de viure i comprendre la qüestió de la diferència sexual d’una manera, esperem, més lliure i emancipadora.  

Núvols, plantes i persones. És el temps natural o humà?
Dimarts 26 de gener a les 18.30 h. B. Poblenou-Manuel Arranz. Diàleg entre Pep Vidal i Pol Capdevila.
L'artista Pep Vidal i el filòsof Pol Capdevila conversaran sobre diversos projectes artístics relacionats amb la cultura de la natura i amb les recerques que ens permeten conèixer-la millor. Posaran especial atenció en la qüestió de la naturalesa del temps, sobre la qual encara s’han de posar d'acord en si té un origen natural o cultural.

L’art i el temps de la natura
Dimecres 3 de febrer a les 18.30 h. B. Joan Miró. Cal inscripció prèvia. Pol Capdevila, professor de filosofia de l’art i art contemporani de la UPF.
La tradició filosòfica havia dividit la realitat material entre les coses naturals i les fetes pels humans. Els llibres comentats en aquesta sessió presenten la perspectiva clàssica i la contraposen a algunes reflexions de filòsofs i a algunes pràctiques artístiques contemporànies. Aquestes darreres ens permetran observar com aquesta frontera és porosa i es transgredeix cada dia més. Ho farem especialment a través d’una reflexió sobre la temporalitat del cosmos i com aquesta es veu reflectida en la percepció humana. Aquesta sessió està dissenyada com un debat i és recomanable llegir-se, abans, els següents títols:
Plató. Timeu/Timeo 
Valéry, Paul. Eupalinos o l’arquitecte/Eupalinos o el arquitecto 
Riedelsheimer, Thomas. Ríos y mareas
López, Daniel. Naturalezas mutantes

Na/ltura (o com pensar la relació natura-cultura).
Dimarts 9 de febrer a les 18.30 h. B. Jaume Fuster i en directe pel canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona. Xerrada a càrrec de Carla Carreras Planas, doctora en filosofia.
Encara pensem en la natura com un espai físic independent on la cultura passa, com si la natura i la cultura fossin dos mons separats (i separables). Molts autors han intentat repensar aquesta relació: té sentit parlar de natura sense cultura? Es pot entendre la cultura sense natura? Segons John Dewey, el món natural i el de la cultura són indestriables quan parlem de l’experiència humana. Fent un joc de paraules, potser podríem dir que l’ésser humà és un ésser na/ltural?

L'ètica, entre la natura i la cultura?
Dilluns 15 de febrer a les 18.30 h. B. Sant Gervasi-Joan Maragall. Xerrada a càrrec de Joan Vergés, professor d’ètica i moral de la UdG.
Què pesa més, la natura (physis) o la cultura (nomos)? El debat és molt vell i té lloc en gairebé totes les ciències que tenen per objecte l'ésser humà. En aquesta xerrada voldríem tornar a fer-nos la pregunta, però ara en relació amb la disciplina de l'ètica. Quin és l'estat de la qüestió, avui dia? Què en diuen els estudiosos més destacats?

El virus com a filosofia: reflexions sobre la pandèmia de la covid-19
Dijous 18 de febrer a les 18.30 h. B. Montserrat Abelló i en directe pel canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona. Francis García Collado, doctor en filosofia i professor de la UdG.
Parlarem sobre alguns dels conceptes dels dos darrers llibres de Francis García Collado, fets en coautoria amb el filòsof brasiler Andityas Soares de Moura Costa Matos, sobre la pandèmia de covid-19: Mas allá de la biopolítica: biopotencia, bioarztquía, bioemergencia (Documenta Universitaria, 2020) i El virus como filosofía/La filosofía como virus: reflexiones de emergencia sobre la pandemia de COVID-19 (Bellaterra, 2020). 

El cos com a camp de batalla: Foucault, Agamben i el subjecte neoliberal
Dimarts 23 de febrer a les 18.30 h. B. Xavier Benguerel. Xerrada a càrrec d'Ester Jordana i Juan Evaristo Valls.
El 1989, Barbara Kruger llençava la seva famosa proclama ""Your body is a battleground"". Al llarg de la seva trajectòria Foucault va situar el cos com un espai fonamental de la relació política: cos utòpic, cos disciplinari, cos biopolític... Aquestes reflexions van ampliar-se al pensament d'Agamben, qui va pensar, des d'una perspectiva ontològica, el consum i l'explotació del cos a l'era contemporània. Analitzarem aquestes dimensions fins arribar a la governamentalitat neoliberal contemporània del cos. 

Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.