Procés participatiu per triar el nom propi de la Biblioteca Fort Pienc

Biblioteques. Del 8 al 17 de febrer, podeu votar una de les 3 propostes: Anna Murià Romaní, Ana María Moix Meseguer o Anna Rubiés Monjonell.

El Districte de l’Eixample i Biblioteques de Barcelona posen en marxa el procés participatiu per escollir el nom propi de la Biblioteca Fort Pienc.
L’objectiu és implicar en la presa de decisió al veïnat del barri.

Es presenten tres candidatures corresponents a noms de dones rellevants dins dels àmbits de les lletres, la docència i la cultura:

Biblioteca Fort Pienc – Anna Murià
Anna Murià Romaní (Barcelona 1904 – Terrassa 2002) va ser escriptora, traductora i periodista catalana.
Va estudiar a la Biblioteca de la Dona i durant la Guerra Civil Espanyola va participar en la primera tramesa de biblioteques al front. Autora de narracions per a adults, infants i obres d’assaig, va ser la primera directora d’un diari en català. Dona de compromís cívic i polític, va ser un dels membres fundadors del Grup Sindical d’Escriptors Catalans. Sòcia d’Honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’any 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix
Ana María Moix Meseguer (Barcelona 1947 – 2014) va ser poeta, novel·lista, narradora, traductora i editora.
Llicenciada en Filosofia i Lletres, va guanyar notorietat en ser inclosa, com a única dona, a la famosa antologia de Josep María Castellet Nueve novísimos poetas españoles. La seva primera novel·la, Julia, va enlluernar la crítica del moment per la riquesa i la subtilesa de la seva prosa, i a avui dia és considerada com un clàssic de les lletres espanyoles. Guanyadora del premi Biscaia de Poesia (1970), premi Ciutat de Barcelona (1985 i 1995) i la Creu Sant Jordi (2006).

Biblioteca Fort Pienc – Anna Rubiés
Anna Rubiés Monjonell (Port de la Selva 1881 – Barcelona 1963) va ser mestra, pedagoga i escriptora.
Va ser directora del Grup Escolar Ramon Llull del Patronat Escolar de l’Ajuntament de Barcelona. Introduí l’innovador mètode pedagògic Decroly a les escoles de Catalunya. Col·laborà en les escoles d’estiu i en tota manifestació que representés una renovació en la pedagogia. Les obres La aplicación de los centros de interés en la escuela primaria (1929) i Experiències didàctiques (1933) són un recull de la seva activitat pedagògica.

Com podeu votar?
Del 8 al 17 de febrer, al vestíbul del Centre Cívic Fort Pienc (pl. Fort Pienc 4-5), trobareu la butlleta de votació, amb informació sobre el procés i més informació biogràfica de les tres dones. Podeu dipositar el vostre vot a l’urna habilitada al vestíbul del Centre Cívic Fort Pienc.
De dilluns a divendres: de 9 a 21 h.
Dissabtes: de 10 a 14 h.

Poden votar les persones majors de 14 anys empadronades a Barcelona.
Cada persona té dret a emetre un únic vot i només es pot triar una opció.
Els vots amb més d’una opció marcada quedaran anul·lats.
En el moment de votar, cal apuntar el DNI i signar en el document del tauler de votació, on també hi ha les butlletes de participació.

Exhaurit el termini de votació, una comissió formada per l’Associació de Veïns de Fort Pienc, Biblioteques de Barcelona i el Districte de l’Eixample farà l’escrutini dels vots.
La candidatura guanyadora es donarà a conèixer el 27 de febrer als webs del Districte de l’Eixample i de la Biblioteca Fort Pienc.

Paral·lelament a aquesta votació, la Biblioteca Fort Pienc oferirà una exposició de llibres escrits per a aquestes tres escriptores, pertanyent al fons de Biblioteques de Barcelona.

Les Biblioteques de Barcelona se singularitzen amb els noms dels propis edificis patrimonials o bé s’identifiquen amb noms de figures rellevants del món del llibre, de la cultura o de l’entorn veïnal i associatiu. En l’actualitat la majoria de les biblioteques porten noms d’homes; per això, des de Biblioteques de Barcelona i de la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives, en aquelles biblioteques que només porten el nom del barri, s’ha volgut impulsar l’assignació de noms propis de dones nascudes a Barcelona o amb un vincle fort amb la ciutat.

 

Més informació