Rafa Juncadella

Rafa Juncadella i Urpinas (Sant Vicenç dels Horts, 1931 -  Barcelona, 2019) va ser un sacerdot i líder veïnal barceloní del barri de les Roquetes (Nou Barris) i coordinador de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements Nou Barris. Va contribuir a l’alfabetització dels adults del barri sota la influència de la pedagogia de Paulo Freire. L’any 2003 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona.

Va ser ordenat salesià l’any 1954 i, gràcies a la seva tasca docent i solidària, va esdevenir un referent social per a tota una generació. Va emprendre nombroses iniciatives a Catalunya i Nicaragua, totes orientades a l’alfabetització i el suport dels més desvalguts i dels nouvinguts.

Influenciat pel Concili Vaticà II, va penjar els hàbits i es va instal·lar al barri de les Roquetes, a Nou Barris, Barcelona, on va residir des de l’any 1977. Aquest mateix any, va començar a fer classes per a adults a l’Escola Freire, també a Nou Barris. Va fundar “La cultura va de festa”, una activitat que se celebra el segon diumenge del mes de maig i en què participen unes seixanta entitats de Nou Barris. Rafa Juncadella també va participar en altres lluites veïnals, sobretot als anys vuitanta. Va ser molt actiu en l’anomenada Indiada, una acampada que, el 1984, va reclamar el soterrament de la ronda de Dalt al seu pas per les Roquetes. Va treballar activament com a professor de català i castellà per a persones nouvingudes i desocupades.

Rafa Juncadella va ajudar a fer millor Nou Barris. Recollint les seves ensenyances i, en col·laboració amb entitats i serveis del territori, des de la biblioteca esperem també ajudar a millorar les vides dels nostres veïns i veïnes.

Rafa Juncadella