Conèixer les Corts 2024. Itineraris

Itineraris. Des del mes de març fins novembre. Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia.

Comença la desena edició del cicle “Conèixer les Corts” amb nous itineraris gratuïts (cal inscripció prèvia).

Aquest mes de març les biblioteques Montserrat Abelló i Miquel Llongueras de les Corts iniciem la desena edició del cicle “Conèixer les Corts”. Organitzem un seguit d’itineraris pel barri,  cinc d’adreçats al públic adult i un recorregut teatralitzat per a famílies amb infants a partir de 7 anys.

Aquests itineraris, a càrrec de l’Associació Conèixer HistòriaDonar Veu a la Memòria. són una manera d’apropar el territori i les seves característiques de forma més amena.

Són gratuïts i per participar-hi cal inscripció prèvia.

1. – Dones anarquistes a les Corts  – Dissabte 16 de març a les 11.00 h
Un itinerari per parlar de dones que van viure, treballar o van estar preses a les Corts, amb una trajectòria política molt marcada per la lluita de les llibertats i la democràcia, i que a més van deixar el seu llegat per escrit. A càrrec de l’Associació Conèixer Història.

Punt de trobada: Deu i Mata amb Constança (davant de l’escola Santa Teresa de Lisieux)
Punt d’acabament: Jardins de la Maternitat

Itinerari per a adults, places limitades. Cal inscripció prèvia.
Durada: 1 hora 30 minuts aproximadament

2. – Tres escoles, tres històries – Dissabte 20 d’abril a les 11.00 h 
Les transformacions que en un poble o barri o districte com les Corts s’han produït al llarg dels anys, tenen el seu reflex en l’educació. El pas d’un món rural a un d’industrial i d’aquest a un de residencial, comercial i de serveis, comporta canvis, tant en la política i en la metodologia educativa com en la tipologia de les construccions escolars que s’han d’adaptar a les noves necessitats socials i pedagògiques. Aquest itinerari pretén mostrar com ha anat canviant el paisatge educatiu en el nostre Districte al llarg dels anys i com aquests canvis són productes de les polítiques generals del país i el paper que en el si de la ciutat han anat desenvolupant les entitats i associacions dels nostres barris. A càrrec de Donar Veu a la Memòria.

Punt de trobada: plaça de Comas

Itinerari per a adults, places limitades. Cal inscripció prèvia.
Durada: 1 hora 30 minuts aproximadament

3.- El barri en lluita! Històries de reivindicacions veïnals – Dissabte 18 de maig a les 11.00 h
Hi ha molts equipaments al barri que ara són per a tothom, però no sempre havia estat pensat que fos així. Gràcies a veïnes i veïns que van reivindicar millores per al barri ara gaudim de centres cívics, escoles, piscines… En aquesta ruta us explicarem les lluites veïnals del barri d’abans, i les que hi ha ara! A càrrec de l’Associació Conèixer Història.

Punt de trobada: plaça del Sòl de Baix
Punt d’acabament: plaça de la Concòrdia

Itinerari teatralitzat per a infants a partir de 7 anys. Places limitades (els menors han d’anar acompanyats només d’un adult). Cal inscripció prèvia.
Durada: 1 hora aproximadament

4.-Un món desaparegut. El paisatge industrial de les Corts – Dissabte 1 de juny a les 11.00 h
Als pobles del pla de Barcelona annexionats a la ciutat el 1897 s’ha observat una evolució de l’ús del sòl així com canvis en l’estructura de la població al llarg dels anys. En el cas concret de les Corts va passar de ser un poble que abastia la capital amb productes agrícoles o materials de construcció a mitjan segle XIX, a transformar-se en el cinquè poble industrial del pla, molt a prop del quart, que era Sant Andreu de Palomar, en els anys trenta del segle XX i ja en la postguerra en un nucli important de noves indústries, i finalment per convertir-se avui dia en un districte en el qual predominen habitatges d’alt standing, a conseqüència de la revaloració urbanística de bona part del territori cortsenc.

Aquest itinerari ens permetrà recordar la diversitat industrial de les Corts des de les bòbiles fins al tèxtil, de la indústria farmacèutica a la metal·lúrgica i, tanmateix, veurem els canvis i les transformacions i usos de l’espai que s’han succeït sobretot a partir de les darreres dècades del segle XX. Sense oblidar el paper molt important desenvolupat, al llarg del temps, pels moviments veïnals protagonistes de lluites per aconseguir equipaments i zones verdes i per conservar la memòria i que no s’hagin complert del tot els auguris de Josep M. Casasús Guri en el seu llibre del 1976, Les Corts: un poble perdut, un barri introbable. A càrrec de Donar Veu a la Memòria.

Punt de trobada: plaça de les Corts

Itinerari per a adults, places limitades. Cal inscripció prèvia.
Durada: 1 hora 30 minuts aproximadament

5. Treballadores i empresaris. El món de la fàbrica Benet i Campabadal – Dissabte 5 d’octubre a les 11.00 h

Des de l’inici de la industrialització, Barcelona i els seus pobles i després barris van ser escenaris de l’enfrontament continuat entre els empresaris i els treballadors pels salaris, per les pèssimes condicions laborals. Vagues, tancaments patronals i violència als carrers sovintejaven amb la col·laboració inestimable dels serveis policials per mantenir l’ordre establert i la defensa de la patronal. A partir del final de la dècada del vint del segle XX alguns empresaris començarien a establir unes relacions diferents amb els seus obrers. Aquesta pràctica els historiadors l’han anomenat paternalisme dels amos.

Un exemple concret d’aquesta forma d’actuació patronal, el tenim a les Corts amb Indústries Benet Campabadal, empresa dedicada a la fabricació de cintes de seda per a merceria i confecció i que va ser una de les més importants del sector.
L’itinerari que es proposa és seguir la petjada que va deixar al barri la política paternalista d’aquesta indústria entre el 1940 i el tancament i també ressenyarem la història de les seves treballadores, la vida de Gabriel Benet Campabadal i les seves innovacions publicitàries adaptades a les condicions de desenvolupament que es van produir durant el franquisme. A càrrec de Donar Veu a la Memòria.

Punt de trobada: Biblioteca Montserrat Abelló

Itinerari per a adults, places limitades. Cal inscripció prèvia.
Durada: 1 hora 30 minuts aproximadament

6. -Història i patrimoni de la Colònia Castells- Dissabte 9 de novembre a les 11.00 h

Aprofitant la inauguració del parc de la Colònia Castells, ens endinsarem al Camp de la Creu i la Colònia Castells per conèixer la història d’aquesta zona desconeguda de les Corts i les relacions veïnals entre ambdós nuclis, així com els diversos episodis de lluita veïnal des de la Guerra Civil fins a l’actualitat. A càrrec de l’Associació Conèixer Història.

Punt de trobada: Montnegre amb Entença (davant de la residència per a gent gran de les Corts).
Punt d’acabament: parc de la Colònia Castells

Itinerari per a adults, places limitades. Cal inscripció prèvia.
Durada: 1 hora 30 minuts aproximadament

Les inscripcions s’obren el dia 15 del mes anterior de cada itinerari.