Autopréstec

El desembre de 2012 va obrir les portes la Biblioteca Camp de l'Arpa-Caterina Albert, la primera biblioteca pública de la ciutat amb servei d'autopréstec. D'aleshores ençà diverses biblioteques han anat incorporant aquesta eina que modernitza i agilitza el servei de préstec.

Amb la implementació de la
tecnologia RFID, s'inicia el desplegament de màquines d'autopréstec a les Biblioteques de Barcelona. A partir d'ara totes les biblioteques que s'inaugurin disposaran d'aquest servei.

Aquest servei permet la millora del servei de préstec, ja que facilita l'autonomia dels usuaris amb un sistema segur, compacte i fiable. Des de les màquines d'autopréstec els mateixos usuaris fan la gestió del préstec i del retorn dels documents.

El servei d'autopréstec permet a l'usuari:

Endur-se documents en préstec i retornar-los


Consultar l'estat del seu compte


Renovar els préstecs


Recollir les seves reserves de documents directament a la prestatgeria de reserves.

La identificació per radiofreqüència o RFID (de l'anglès
Radio Frequency Identification) és una tecnologia que permet transmetre dades sense fils, a través d'ones de ràdio. Així, els xips i els lectors RFID substitueixen les tecnologies de codis de barres i permeten d'endur-se o retornar diversos documents al mateix temps en una única operació. Els dispostius, de funcionament senzill, disposen de pantalles tàctils que indiquen els passos que cal seguir en les diferents transaccions que s'hi poden fer. A més, al final de cada procés imrpimeixen un rebut amb el resum de les operacions fetes.

Biblioteques de Barcelona que disposen d'aquest servei:

Biblioteca Esquerra de l'Eixample-Agustí Centelles


Biblioteca Joan MiróBiblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte


Biblioteca Vapor Vell


Biblioteca Les Corts-Miquel Llongueras


Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall


Biblioteca Jaume Fuster


Biblioteca Montbau - Albert Pérez Baró


Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra


Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina AlbertBiblioteca El Clot-Josep Benet