Barcelona prepara un homenatge a Francisco Casavella i a la seva novel·la 'El día del Watusi'

Literatura. El Castell de Montjuïc acollirà el 15 d'octubre concerts, debats, monòlegs teatrals i també hi haurà rutes literàries i musicals.

L’escriptor Francisco Casavella va convertir el 15 d’agost en El dia del Watusi en l’imaginari literari dels seus lectors. A la trilogia El día del Watusi (2002-2003), considerada una novel·la de culte sobre la Barcelona del segle XX, el protagonista, Fernando Atienza, i el seu escuder, Pepito el Yeyé, creuen veure el cadàver del Watusi, un personatge llegendari del barri, surant a les aigües del port de Barcelona. És el 15 d’agost del 1971. És la novel·la cabdal del barceloní Francisco García Hortelano, nom real de Casavella, que també va deixar títols com El triunfo (1990) i El secreto de las fiestas (1997).

L’autor, mort l’any 2008, hauria fet 60 anys el proper 15 d’octubre. És per això que aquest dia es farà un gran homenatge a Casavella i a la seva trilogia. La celebració està organitzada conjuntament per l’Institut de Cultura de Barcelona, Biblioteques de Barcelona i el Castell de Montjuïc i comissariada per l’escriptor Miqui Otero. Tindrà com a focus principal una intensa jornada d’activitats, amb formats i gèneres diversos, al Pati del Castell de Montjuïc. La “diada Casavella” arrencarà amb tres rutes guiades pel barri de Sant Antoni. Pilar Romera, escriptora, farà una ruta itinerant pel barri on va néixer Casavella; el Dj Ragna (dj i manager de Peret) rastrejarà epifanies musicals i connexions sentimentals de Casavella; i la llibretera de La Calders Isabel Sucunza conduirà una trobada des d’aquesta llibreria amb petita excursió al Mercat de Llibres dominical, on s’exposaran les relacions de l’univers de la novel·la amb el barri i amb altres novel·les mirall.

Al Castell de Montjuïc la jornada arrencarà amb la música de l‘orquestra rumbera de Yumitus del Pichón. Josele Santiago, fan del Watusi i amb un gran nombre de cançons inspirades en aquesta novel·la, oferirà un show acústic acompanyat per David Krahe. Morfi Grei & Raúl Pulido (membres de La Banda Trapera del Río) presentaran per primer cop poemes d’ Eduardo Margaretto que formaran part d’un disc dedicat a Francisco Casavella. Los Perlas enfilaran el final de la festa, amb la seva reinterpretació punk de grans èxits de la rumba, mentre que els Biscuit preparen un concert de versions d’algunes de les cançons favorites de l’homenatjat, amb la participació de Martí Sales, poeta que va compondre amb el seu grup —ja desaparegut— Surfing Sirles l’himne Watusi ’65. Monòlegs a càrrec dels intèrprets de l’obra Los juegos feroces (El día del Watusi, Vol. 1) —que es va poder veure al passat Grec Festival de Barcelona—, lectures de fragments de la novel·la i de textos de tribut i taules rodones també formaran part del programa. Qui pugi al Castell podrà visitar un petit espai expositiu amb materials dels universos del Watusi i Casavella, i un loop de vídeos de escriptor.

I també… amb motiu de la celebració del 60è aniversari del naixement del Francisco Casavella i en el marc del Festival Literatura en Trànsit, la Biblioteca El Carmel – Juan Marsé ha preparat aquestes dues activiats:

(Abans de) El dia del Watusi 
Dimecres, 4 d’octubre, a les 18.30 h
L’escriptor Miqui Otero i la llibretera Isabel Sucunza ens descobreixen un món urbà ple de música i ritme, de venjança i celebració.

Altres escenaris de la paraula.  Casavella Sound System
Dimecres, 4 d’octubre, a les 20 h
L’escriptor Miqui Otero i el punxadiscos i promotor musical DJ Ragnampiza ens ofereixen un viatge per l’univers musical de Francisco Casavella, farcit de grans cançons i d’anècdotes personals amb l’autor.