Premi Altaveu a la Biblioteca Vapor Vell

Premis. El premi és un reconeixement a la biblioteca per convertir-se en un espai de referència de documentació i divulgació musical contemporània.

La Biblioteca Vapor Vell ha estat guardonada amb un Premi Altaveu pel seu compromís amb la música. Un treball de dues dècades que l’han convertit en un centre de referència pel que fa a la documentació i divulgació musical contemporània.

Els Premis Altaveu són una cita clàssica del calendari musical on es reconeixen artistes, entitats i iniciatives que han enriquit de forma destacada la música del nostre país durant l’any.
La cerimònia de la 33a edició dels premis se celebra el 8 de setembre a Sant Boi de Llobregat. Enguany també rebran premis Enric Casasses, Santiago Auserón, Mariola Membrives, The New Raemon, Anna Ferrer i l’Orchestra Fireluche. Aquesta cerimònia donarà el tret de sortida a la 33a edició d’un dels festivals públics amb més recorregut i evolució del país.

La Biblioteca Vapor Vell, especialitzada en músiques urbanes, ha anat reunint una col·lecció singular especialitzada en música, formada per llibres, CD, vinils, DVD musicals, revistes especialitzades, etc. A més, el centre ofereix espais de descoberta musical: elabora, explora i comparteix seleccions musicals; informa i difon novetats i rareses; i des de l’any 2006 organitza el Music Spy Club, un cicle de trobades amb músics, crítics i agitadors artístics. Al llarg d’aquests anys al cicle hi han participat: Christina Rosenvinge, El Petit de Car Eril, Nuria Graham, Sidonie, Kiko Amat, Paula Valls, Martí Sales, Renaldo&Clara, Sr. Chinarro, The New Raemon, La Bien Querida, Nando Cruz, Maria Rodés i Mazoni, entre d’altres.

La darrera gran incorporació al fons musical de la biblioteca és la donació de l’arxiu de Rockdelux. El maig de 2020, després de trenta-cinc anys de trajectòria i 394 números publicats, la prestigiosa revista va deixar de publicar-se en paper per l’arribada de la pandèmia. Va ser llavors quan la publicació va decidir donar el seu fons documental a la biblioteca. Cal destacar que el Fons Rockdelux consta d’un fons bibliogràfic de prop 1.500 llibres especialitzats; un fons audiovisual de més de 500 DVD, uns 100 cd; un valuós arxiu fotogràfic i de retalls de premsa de la revista Rockdelux, que inclou material des de la dècada del 1970 i una hemeroteca d’uns 15.000 exemplars de revistes i fanzins de l’escena musical i internacional, nacional i local.
Tot plegat, juntament amb el fons que la Biblioteca Vapor Vell ha anat adquirint al llarg dels anys, conforma la col·lecció de música moderna més gran de Barcelona.