De la màgia il·lustrativa del passat a la innovació creativa del present

Jornada SDLIJ. A càrrec de l'especialista Pedro Valenzuela i la il·lustradora Júlia Sardà. Divendres 16 de juny de 2023 de 10h a 13:15h, a la Biblioteca Xavier Benguerel.Col·labora: Blackie Books.Organitza: Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil.

El Llegir imatges d’enguany vol aproximar-nos a l’obra d’un il·lustrador històric de Literatura Infantil i Juvenil de principis del segle XX, Rafael Barradas i a una autora molt actual, Julia Sardà.

Lloc: Biblioteca Xavier Benguerel
Data: divendres, 16 de juny de 2023, de 10:00 a 13:15 h.
Llibreria convidada: La Petita
Amb la col·laboració de Blackie Books
Organitzaciço a càrrec de: Consolat General d’Uruguai a Barcelona i el Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil
Aforament limitat. Cal inscripció prèvia

A la primera part de la sessió, inaugurarem l’exposició sobre Rafael Barradas, pintor caricaturista, escenògraf i dissenyador de vestuari per teatre, joguines i titelles, que des de la seva partida de Montevideo l’any 1913 va residir a Espanya (Barcelona, Saragossa i Madrid) fins al 1929 on retorna definitivament al país d’origen.

A través d’una xerrada amb Pedro Valenzuela, especialista en l’obra de Rafael Barradas, coneixerem millor els dibuixos i contes per a infants que va fer l’il·lustrador per a diferents editorials i on l’autor va poder desenvolupar plenament la seva veta humorística i poètica copsant un profund sentit del que és humà, just, màgic i real. Al fons de l’SDLIJ podem trobar obres de l’autor, algunes pertanyents al fons històric i actualment digitalitzades.

A la segona part de la jornada, Júlia Sardà, il·lustradora de molts dels llibres per a infants i joves d’actualitat compartirà amb nosaltres el procés de creació, fent una anàlisi dels recursos estilístics, narratius, formals i també dels símbols, metàfores i referents que ha treballat al llarg de la seva obra.

 Pedro Valenzuela

Pedro Valenzuela és Cònsol General d’Uruguai i funcionari de carrera del Ministerio de Relaciones Exteriores des de l’any 1990 i ha desenvolupat funcions en assumptes exteriors a Xile, Brasil, Estats Units i Espanya.
És el fundador del Instituto Cultural Uruguayo Chileno i del Museo de los Medios de Transporte Villa de Artigas a la ciutat de Río Branco, Cerro Largo, Uruguai, del qual és President d’Honor. És membre de la Comisión Directiva de la Asociación Imagen Gráfica Rimer Cardillo. Coordinador adjunt i ajudant d’investigació en mostres sobre art llatinoamericà realitzades a Xile i Espanya entre els anys 1996 i 2004. En els períodes d’estada a Uruguai ha curat diverses mostres d’art en diferents regions del país.
És autor de diversos articles especialitzats sobre artistes nacionals i de Rio de Plata com Joaquín Torres-García, Manolita Piña de Torres-García, Luis Leone, Eva Olivetti, Carlos González i Rafael Barradas.

Júlia Sardà

Júlia Sardà neix a Barcelona el 1987. Des de petita veu treballar el seu pare, el pintor Jordi Sardà Valls, la seva primera i major influència artística. Estudia a l’Escola Joso, Belles Arts i l’Escola Massana. Treballa per la línia editorial de Disney Pixar, en animació i en videojocs abans d’establir-se com a il·lustradora.
La Reina a la Cova (Blackie Little 2023) és el seu primer llibre com a autora i il·lustradora.