Educació
Les Biblioteques de Barcelona treballen amb la comunitat educativa per oferir propostes de promoció de la lectura, l’escriptura i l’expressió oral en les diverses etapes i cicles educatius, des de la primera infància fins a centres de formació de persones adultes.
Patis oberts d’escoles bressol
Els patis d'algunes de les escoles bressol municipals de la ciutat s’obren com a espais d’ús públic per a famílies i infants menors de 6 anys fora de l’horari lectiu. Els patis disposen d’una zona de lectura on les famílies tenen a l’abast una col·lecció de llibres infantils i on poden gaudir de la lectura en família. “Patis oberts” forma part del Pla per a l’educació i la criança de la petita infància de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), en el qual col·labora Biblioteques de Barcelona.
Educació primària
Interrogatori en tercer grau: Proposta de promoció de la lectura basada en la dinàmica dels clubs de lectura i que incideix especialment en la comprensió lectora, la significació del text narratiu, el foment del debat, el gaudi dels llibres i la capacitat de plantejar-se preguntes sobre allò que s’ha llegit. L’activitat, vinculada a BCNegra, el festival anual de novel·la negra de Barcelona, està adreçada a estudiants de cicle mitjà i superior de primària, i s’ofereix als centres educatius a través del Consorci d’Educació de Barcelona
Lectures desexplicades: Proposta de promoció de la lectura adreçada a estudiants de primària a partir d’obres clàssiques en la qual es capgiren els contes clàssics per treballar els rols de gènere. L’activitat s’emmarca en l’educació en perspectiva de gènere.
Menjallibres: És un projecte ludicoeducatiu que busca el foment i el gust per la lectura i la millora del llenguatge oral i de la llengua vehicular en infants que es troben a l’etapa inicial d’aprenentatge, per potenciar-ne el desenvolupament educatiu, afectiu i social.
Educació secundària obligatòria i batxillerat
Lectures explosives: Proposta de promoció de la lectura adreçada a estudiants d’ESO que s’ofereix als centres educatius a través del Consorci d’Educació de Barcelona. A la dinàmica habitual dels clubs de lectura (lectura d’un llibre i comentari a l’aula) s’hi sumen propostes de lectura augmentada com ara trobades amb els autors/ores o persones vinculades a les obres, i visites a escenaris representatius o relacionats amb el text que s’ha llegit.
Clubs de lectura virtuals d’ESO: Biblioteques de Barcelona ofereix dos clubs de lectura virtuals entre estudiants d’ESO de Barcelona i d’altres ciutats que es duu a terme a partir de l’app de missatgeria instantània Tellfy i de videoconferències.
Efecte Troia. Fem explotar el llenguatge: El projecte, organitzat per Biblioteques de Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes, mostra al jovent la vitalitat de la creació en català des d’una perspectiva eixamplada, però sempre vinculada al text, a l’escriptura i a la lectura, a partir d’una exposició itinerant pels centres educatius participants.
Literacció: és una proposta en col·laboració amb Barcelona Ciutat de la Literatura. Es tracta d’una eina de promoció de la lectura que contempla el desenvolupament de dinàmiques lectores, basades en contes o novel•les curtes d’autors locals, clàssics i contemporanis.
Estudis universitaris
Biblioteques de Barcelona i la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona organitzen clubs de lectura conjuntament i de manera periòdica. És una proposta en què especialistes de la universitat dialoguen amb un grup de participants (estudiants de la facultat i persones usuàries de les biblioteques de Barcelona) a partir de les lectures proposades.
Centres de formació de persones adultes
Biblioteques de Barcelona, amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona, organitza una proposta de promoció lectora a través de dinàmiques basades en clubs de lectura. També s’ofereix una altra proposta de promoció de la lectura, l’escriptura i l’expressió oral per compartir experiències a partir de la literatura: al llarg de tres sessions, les persones participants descobreixen què són els haikus, n’escriuen a partir de la seva experiència i els llegeixen en veu alta.