Conèixer les Corts
Del 16 de març al 9 de novembre de 2024
Les biblioteques Montserrat Abelló i Les Corts - Miquel Llongueras organitzen la novena edició dels itineraris “Conèixer les Corts”.
A càrrec de l’Associació Conèixer Història i Donar Veu a la Memòria.
Activitat gratuïta, amb inscripció prèvia. Cal tenir el carnet de Biblioteques de Barcelona.
Dones anarquistes a les Corts
Dissabte, 16 de març, a les 11.00 h. Itinerari per adults. Cal inscripció prèvia.
Un itinerari per parlar de dones que van viure, treballar o van estar preses a les Corts, amb una trajectòria política molt marcada per la lluita de les llibertats i la democràcia, i que a més van deixar el seu llegat per escrit.
Punt de trobada: Deu i Mata amb Constança (davant de l’escola Santa Teresa de Lisieux)
Tres escoles, tres històries
Dissabte, 20 d’abril, a les 11.00 h. Itinerari per adults. Cal inscripció prèvia.
Les transformacions que en un poble o barri o districte com les Corts s’han produït al llarg dels anys, tenen el seu reflex en l’educació. El pas d’un món rural a un d’industrial i d’aquest a un de residencial, comercial i de serveis, comporta canvis, tant en la política i en la metodologia educativa com en la tipologia de les construccions escolars que s’han d’adaptar a les noves necessitats socials i pedagògiques. Aquest itinerari pretén mostrar com ha anat canviant el paisatge educatiu en el nostre Districte al llarg dels anys i com aquests canvis són productes de les polítiques generals del país i el paper que en el si de la ciutat han anat desenvolupant les entitats i associacions dels nostres barris.
Punt de trobada: plaça de Comas
El barri en lluita! Històries de reivindicacions veïnals
Dissabte, 18 de maig, a les 11.00 h. Itinerari teatralitzat familiar per a infants a partir de 7 anys. Cal inscripció prèvia.
Hi ha molts equipaments al barri que ara són per a tothom, però no sempre havia estat pensat que fos així. Gràcies a veïnes i veïns que van reivindicar millores per al barri ara gaudim de centres cívics, escoles, piscines… En aquesta ruta us explicarem les lluites veïnals del barri d’abans, i les que hi ha ara!
Punt de trobada: plaça del Sòl de Baix
Un món desaparegut. El paisatge industrial de les Corts
Dissabte, 1 de juny, a les 11.00 h. Itinerari per adults. Cal inscripció prèvia
Als pobles del pla de Barcelona annexionats a la ciutat el 1897 s’ha observat una evolució de l’ús del sòl, així com canvis en l’estructura de la població al llarg dels anys. En el cas concret de les Corts, va passar de ser un poble que abastia la capital amb productes agrícoles o materials de construcció a mitjan segle XIX, a transformar-se en el cinquè poble industrial del pla, molt a prop del quart, que era Sant Andreu de Palomar, en els anys trenta del segle XX, i ja en la postguerra, en un nucli important de noves indústries, i finalment per convertir-se, avui dia, en un districte en el qual predominen habitatges d’alt standing, a conseqüència de la revaloració urbanística de bona part del territori cortsenc.
Aquest itinerari ens permetrà recordar la diversitat industrial de les Corts, des de les bòbiles fins al tèxtil, de la indústria farmacèutica a la metal•lúrgica i, tanmateix, veurem els canvis i les transformacions i usos de l’espai que s’han succeït sobretot a partir de les darreres dècades del segle XX. Sense oblidar el paper molt important desenvolupat, al llarg del temps, pels moviments veïnals protagonistes de lluites per aconseguir equipaments i zones verdes i per conservar la memòria, i que no s’hagin complert del tot els auguris de Josep M. Casasús Guri en el seu llibre del 1976, Les Corts: un poble perdut, un barri introbable.
Punt de trobada: Plaça de les Corts
Treballadores i empresaris. El món de la fàbrica Benet i Campabadal
Dissabte, 5 d’octubre, a les 11.00 h. Itinerari per adults. Cal inscripció prèvia
Des de l’inici de la industrialització, Barcelona i els seus pobles i després barris van ser escenaris de l’enfrontament continuat entre els empresaris i els treballadors pels salaris, per les pèssimes condicions laborals. Vagues, tancaments patronals i violència als carrers sovintejaven, amb la col•laboració inestimable dels serveis policials per mantenir l’ordre establert i la defensa de la patronal. A partir del final de la dècada del vint del segle XX, alguns empresaris començarien a establir unes relacions diferents amb els seus obrers. Aquesta pràctica els historiadors l’han anomenat paternalisme dels amos.
Un exemple concret d’aquesta forma d’actuació patronal, el tenim a les Corts amb Indústries Benet Campabadal, empresa dedicada a la fabricació de cintes de seda per a merceria i confecció, i que va ser una de les més importants del sector.
L’itinerari que es proposa, és seguir la petjada que va deixar al barri la política paternalista d’aquesta indústria entre el 1940 i el tancament, i també ressenyarem la història de les seves treballadores, la vida de Gabriel Benet Campabadal i les seves innovacions publicitàries adaptades a les condicions de desenvolupament que es van produir durant el franquisme.
Punt de trobada: Biblioteca Montserrat Abelló
Història i patrimoni de la Colònia Castells
Dissabte, 9 de novembre, a les 11.00 h. Itinerari per adults. Cal inscripció prèvia
Aprofitant la inauguració del parc de la Colònia Castells, ens endinsarem al Camp de la Creu i la Colònia Castells per conèixer la història d’aquesta zona desconeguda de les Corts i les relacions veïnals entre ambdós nuclis, així com els diversos episodis de lluita veïnal des de la Guerra Civil fins a l’actualitat.
Punt de trobada: Montnegre amb Entença (davant de la residència per a gent gran de les Corts).