KmAmèrica
Del 18 al 22 de juny de 2024
El Festival de Literatura Llatinoamericana KM Amèrica torna aquest 2024 amb més de vint autors i autores de diferents generacions, geografies i diversitat de tendències literàries.
En aquesta tercera edició, el festival posa l’accent en la relació entre el cos i la paraula: en quines parts del cos, òrgans, peces de la nostra anatomia, resideixen els elements que funden els nostres relats, la nostra història, la nostra cultura? La memòria com una segona pell; el cervell com el dipòsit del passat; el llibre com un cos amb milers de braços; el rostre, d’on emana la veu; la llengua, que lluita contra l’oblit; l’ull, que fixa la seva atenció en la paraula; el cor, que segueix el ritme de les emocions. Així, mitjançant la sinapsi entre el material del cos i l’immaterial del relat, KM Amèrica 2024 ens convida a reflexionar sobre tot allò que ens lliga físicament a les històries que ens donen identitat i memòria.
Organitzat per Casa Amèrica Catalunya i Biblioteques de Barcelona, sota la curadoria de l’escriptor de Sinaloa Eduardo Ruiz Sosa, el festival connecta diferents veus d’Amèrica Llatina i el Carib amb la literatura catalana en converses, entrevistes, rutes literàries, espectacles de literatura oral, un taller impartit per Alejandro Zambra i una sessió de lectura en veu alta amb els escriptors i escriptores convidats al festival i on sonaran els seus accents diversos.
Isla partida, novel•la de Daniela Tarazona, guanyadora del concurs Narratives a escena 2024, és la posada en escena que protagonitza el tancament de la tercera edició del KM Amèrica.
Dimarts 18 de juny. Casa Amèrica Catalunya
19.00 h. Inauguració. Accents
Reunió al voltant de la diversitat d’accents, veus i espais evocats a través dels textos. Serà una lectura en veu alta en la qual participaran alguns dels autors i autores convidats per compartir la seva obra i posar so i oralitat a les paraules dels seus llibres. Hi participen Jeferson Tenório, Frank Báez, Eduardo Berti, Gabriela Escobar Dobrzalovski, Alejandro Zambra, Mónica Bustos, Mafe Moscoso, Andrea Genovart i Álex Chico. Lectura marinada amb la trompeta de John Guerrero i cervesa.
Dimecres 19 de juny. Biblioteca Gabriel García Márquez
18.00 h. La pell/La memòria
La memòria com una segona pell, com un teixit al mateix temps individual i col•lectiu, com un collage de formes, ferides, trets, detalls interconnectats que constitueixen la nostra identitat i es condensen en el relat que ens cobreix, ens protegeix o ens aïlla. Hi participen Jeferson Tenório, Frank Báez i Mafe Moscoso. Ho modera: Álex Chico.
19.00 h. El cervell/El passat
El passat inunda el cervell: d’un hemisferi a l’altre, tot partit per la ficció del record, ens persegueix, ens abandona, ens reinventa. Llibres que s’escriuen per recuperar un passat que pugui resignificar-se en el present, o que pugui esborrar-lo, destruir-lo i crear un futur diferent. Hi participen Gabriela Escobar Dobrzalovski, Daniela Tarazona i Eduardo Berti. Ho modera: Marta Carnicero.
20.00 h. Entrevista/Els mil braços del llibre
Encreuaments generacionals per entendre què ha canviat en les maneres de representar la realitat llatinoamericana a través de la literatura. Llibres que viuen dins d'altres llibres. El llibre com un cos desmesurat, habitat per formes híbrides, gèneres diversos i veus múltiples. Rodrigo Blanco Calderón i Mónica Bustos entrevisten a Rodrigo Fresán.
Dimecres 19 de juny. La Kontra (Plaça del Sol, 3, Local 1)
22 h. Pulpa de KMArindo, la festa del KM Amèrica
Cos, del llatí Corpus, «aquell que té extensió limitada, perceptible pels sentits».
Al KM Amèrica hi ha una festa: Pulpa de KMArindo. És la nit que ens reunirem al voltant del ball, la música i la conversa per omplir el cos i desbordar els sentits. Quina música sona darrere dels llibres? Una invitació oberta per escoltar i descobrir la banda sonora dels autors i autores que vénen al festival. Una playlist amb la música festera, les sinapsis entre paraula i cos, els ritmes de cada regió i el dj mexicà Diego Delippo ens farà ballar amb seva selecció de temes.
Entrada gratuïta. Cabuda limitada.
Dijous 20 de juny. Biblioteca Gabriel García Márquez
18.00 h. El rostre/La veu
El rostre delata les emocions o les oculta. Els gestos, silenciosos, s’anticipen al so de la veu, la forma primordial de comunicar-nos. Quina veu parla a través nostre? Una literatura de gestos i paraules, de mirades i sons, de màscares i revelacions.
Hi participen Alejandro Zambra, Luis Luna Maldonado i Verónica Nieto. Ho modera: Ginés Cutillas.
19.00 h. La llengua/L'oblit
Com parlar del que no recordem? La llengua s’articula per dir, per desdir, per transformar els materials de la memòria i de l’oblit. L’escriptura com l’artifici per desconèixer i reconèixer el passat, per desentranyar el que ens succeeix, per establir llaços i estructurar la nostra història. Hi participen Daniela Tarazona, Rodrigo Blanco Calderón i Jeferson Tenório. Ho modera: Andreu Navarra.
20.00 h. Entrevista/La paraula a l’ull
Encreuaments generacionals per entendre què ha canviat en les maneres de representar la realitat llatinoamericana a través de la literatura. Els llocs i els cossos assalten la mirada, i l’escriptura busca els punts cecs, allà on habitualment la foscor creix i oculta. Literatures que miren, diuen i escolten allà on viu el que s’amaga.
Gabriela Escobar Dobrzalovski i Mafe Moscoso entrevisten Lina Meruane.
Divendres 21 de juny. Biblioteca Gabriel García Márquez
18.00 h. El cor/La por
Les palpitacions del cor donen el ritme a l’escriptura i a la vida. La por, alteració que afecta tots els sentits, imposa la seva respiració en els relats. A què tenim por avui dia? Com canvia la literatura davant el temor i el seu camí desbocat?
Hi participen Mónica Bustos, Matías Néspolo i Frank Báez. Ho modera: Andrea Genovart.
19.00 h. La tómbola/Entrevista dels lectors
El públic pren la paraula. Durant la setmana del festival es podran escriure preguntes dirigides als autors i autores i dipositar-les en una bústia. Les preguntes se sortejaran entre els escriptors i escriptores amb l’ajuda d’una tómbola. Una conversa oberta en la qual el diàleg entre autors i autores, i lectors i lectores es relaxa per establir uns vincles més directes i espontanis a fil d’atzar. Hi participen Alejandro Zambra, Daniela Tarazona i Rodrigo Fresán. Ho modera: Marc Caellas.
20:00 h. Plantant refugis/Espectacle de literatura oral
Combinant la literatura amb la creació de paisatges sonors en directe i elements teatrals, els poemes es converteixen en peces sonores i escèniques que transcendeixen la paraula. A partir de textos de la seva pròpia autoria, les poetes Ale Oseguera i Miriam Reyes exploren el desarrelament, la construcció de la llar, el desplaçament geogràfic i la identitat en els espais híbrids.
Dissabte 22 de juny
10.00 h. Barris travessats/Ruta literària pel Poble Sec
A partir d’un itinerari que inclou la història del barri, dels seus llocs d’interès cultural i dels espais vinculats a la literatura catalana i llatinoamericana, aquesta ruta partirà d’una mirada de Barcelona des de la muntanya per recórrer els carrers, la història cultural i política, i els relats literaris d’un dels barris més mítics de la ciutat. Autors, fotògrafs, llibreries, editorials, músics, bars, teatres. Travessar el Poble Sec en aquesta ruta serà travessar el seu passat i el seu present com a nucli cultural d’una Barcelona oberta i canviant.
Preu: 15 € (12 € amb el carnet de Casa Amèrica Catalunya o de Biblioteques de Barcelona). Cal inscripció prèvia
La Cuina de l’Espai Francesca Bonnemaison de la Diputació de Barcelona
A les 12.00 h i a les 19.00 h. Illa partida / Estrena teatral
Adaptació de la novel•la de Daniela Tarazona, guanyadora del concurs Narratives a Escena 2024. Col•loqui posterior amb l'autora i l'elenc.
Isla partida emergeix com un testimoni, una creació entre els marges, un dol, un murmuri ensordidor. És la desconstrucció i representació d’una identitat que rebutja qualsevol dictamen que no sigui endinsar-nos en l’abisme de la diferència. Daniela Tarazona ens ofereix una trobada amb nosaltres mateixos en què la nostra vulnerabilitat i la fragilitat de la paraula s’erigeixen en l’únic empoderament possible, brindant-nos un ham per furgar en el nostre propi mur.
Adaptació i direcció: Andrea Segura Olavarría. Intèrprets: Marta Cañas, Anna Casas i Lluïsa Mallol. Il•luminació i vídeo: Consuelo Barrera. Espai sonor: Iván Chamorro. Ajudant de direcció: Antonella Posso.
Cal inscripció prèvia
Hi col·laboren: Diputació de Barcelona, Consulado-Geral do Brasil - Barcelona, Instituto Guimarães Rosa, Fundació Conservatori Liceu, Editorial Alfaguara, Editorial Debate i Heineken.