BiblioLab Maker
Amb el nom de Bibliolab agrupem un conjunt de projectes, activitats i serveis innovadors que ofereixen capacitació a la ciutadania, gràcies a les aportacions de persones i organitzacions que comparteixen el seu coneixement amb la comunitat i n'enriqueixen el capital social.
L’objectiu principal és el de generar comunitats competents amb el lideratge de la biblioteca i de les organitzacions que hi donen suport, les quals funcionen com un punt en què es connecten capacitats i s’apodera la ciutadania.
Les accions que formen part dels Bibliolabs tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació i les metodologies innovadores i creatives en un entorn col·laboratiu obert a la ciutadania.
Els projectes desenvolupats en un Bibliolab abasten diferents branques del coneixement, en moltes de les quals el factor tecnològic té un paper important com a eina vehicular, però el més important és aprendre a treballar de forma col·laborativa i compartir coneixement a partir de propostes que tenen com a base l’experimentació i la creativitat.
Bibliolab maker: cocreació tèxtil
El Bibliolab de la Biblioteca Montserrat Abelló s'especialitza en la cultura maker com a eix central i específicament en l’àmbit tèxtil, la creació i les noves tecnologies, per això la nova edició del Bibliolab maker d'enguany és un projecte de cocreció tèxtil que s'estructura a través de dos workshops que es poden realitzar seguits o per separat.
El punt de partida de les creacions serà sempre una reflexió envers un tema en concret, en aquest cas relatiu al territori i al feminisme. A partir d’aquí començarà l’intercanvi d’idees, de coneixements, de tècniques i habilitats artístiques de les persones participants. A través de l’experiència viscuda, es descobriran noves perspectives i se sorprendran del procés, de la seva capacitat creativa i la dels altres, així com del resultat.
La biblioteca vol ser un espai de creació que se centri en el coneixement, la innovació i en els processos d’intercanvi entre les persones. Un lloc de trobada per compartir idees, generar coneixement, compartir inquietuds i buscar solucions a problemes socials, a la vegada que formar-se i experimentar amb les tecnologies de fabricació digital.
Workshops. Confecció de murals tèxtils amb motiu del 25N
Cocrearem vàreis peces tèxtils visual (com si de pòsters es tractés) que farem servir per exposar les diferents etapes de la vida de la dona relacionat amb la violència masclista i el 25N.
S'experimentarà amb diferents tècniques de confecció que les persones participants puguin conèixer i n’aprendrem les unes de les altres.
A càrrec de Núria de Bloi, dissenyadora de moda ecològica.
Quan?
- 8 sessions de 90 minuts (1 sessió setmanal), des del 22 de setembre al 10 de novembre.
-
Els dijous des del 22 de setembre al 10 de novembre, a les 11h
1r Workshop: dies 22, 29 de setembre, 6 i 13 d'octubre.2n Workshop: dies 20, 27 d'octubre, 3 i 10 de novembre.
Materials necessaris:
- Les participants portaran roba que vulguin reciclar i serà amb aquest material principal que confeccionarem la peça.
Com funcionarà?
El procés, per sessions:
- Plantejament del concepte, treball amb pluja d’idees, debat, primers esborranys, posada en comú del material disponible i els seus possibles usos.
- Disseny del conjunt de la peça.
- Ensamblatge final dels elements i les peces.
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia.
Els suports per aquests murals es fabricaran a l'Ateneu de fabricació de Les Corts.
Les peces creades s'exposaran a diferents entitats del Districte pel 25N.
Amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona i el Districte de Les Corts.
Festival Maker
La biblioteca realitza al mes de juny el Festival Maker, com a cloenda del Bibliolab Maker, on s'hi realitzaran activitats i tallers dirigits a infants, joves i adults. Un Festival dedicat a la cultura maker, la cultura del "fem-ho", vinculada a la creativitat, a la innovació i a les noves tecnologies, amb la voluntat d'apropar aquesta filosofia i les TIC al barri.
El Festival l'organitza la biblioteca Montserrat Abelló de Biblioteques de Barcelona amb la col·laboració de la biblioteca Les Corts - Miquel Llongueras i l'Ateneu de fabricació de Les Corts, un referent en creació i experimentació digital. Amb la idea de, en futures edicions, poder sumar amb la col·laboració d'altres agents del barri.
La biblioteca vol ser un espai que se centri en el coneixement, la innovació i en els processos d’intercanvi entre les persones, un lloc de trobada. Per això, volem que el festival sigui un projecte intergeneracional i transversal. El nostre propòsit és donar a conèixer el fons especialitzat de cultura maker de la biblioteca i difondre la tasca que fa l’Ateneu pel que fa a la formació en eines de fabricació digital per potenciar la innovació social ciutadana. Es tracta, en conjunt, de generar coneixement a la vegada que formar-se i experimentar amb les tecnologies de fabricació digital.
La programació consta de tallers amb inscripció prèvia i a banda, d'un espai lliure a la sala infantil i a la terrassa de la biblioteca on es poden realitzar manualitats amb l’ajuda dels manuals i llibres del nostre fons de “cultura maker” i experimentar amb bolis 3D, realitat augmentada i construccions, amb material que posem a l’abast de les famílies (els infants a la sala sempre hauran d’estar acompanyats per un adult). Les sales tenen una cabuda limitada.