Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra
Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra
Agenda gener adults
Aquest mes de gener no us perdeu les activitats, exposicions i tallers Cibernàrium de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra
Dissabte 11 de gener, a les 17:00 hores. L’Aventura de conèixer. Qui són els alumnes amb altes capacitats? Mites i tòpics a l’escola.
Què vol dir tenir altes capacitats? Quines són les principals característiques i atributs? I quins mites i falses creences envolten la seva identificació, suport educatiu i psicosocial?
La xerrada es farà emmarcada en una jornada dedicada a les Altes Capacitats a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra.
I se centrarà a explicar què s’entén actualment per alta capacitat, quines són les característiques i atributs que ens poden ajudar a identificar a un nen o jove amb alta capacitat i també s’exposaran quins són els mites actuals i les idees errònies que envolten la identificació i l’atenció educativa i psicosocial d’aquest col·lectiu.
Una vegada acabada l’exposició s’obrirà un torn de dubtes i preguntes pels assistents, seguida d’una petita explicació de què és Fanjac i com donem suport a les famílies, nens, nenes i joves amb altes capacitats.
Xerrada a càrrec de Iolanda López, Dra. Internacional en els Àmbits de l’Educació, Comunicació, Drets i Noves Tecnologies. Psicopedagoga, docent i logopeda. Màster en Educació Personalitzada i Experta Universitària en Alta Capacitat i Desenvolupament del Talent. Professora Universitària a la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) i la Universitat Carlemany (Andorra) i a la Universitat Internacional de València (VIU). Especialista en l’acompanyament de famílies amb nens i joves amb alta capacitat i l’atenció psicopedagògica d’aquests. Assessora pedagògica i formadora de Professorat, Equips Directius i Departaments d’Orientació Psicopedagògica i Atenció a la Diversitat.
Auditori de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra
Xerrada gratuïta per a tots els públics, però cal inscripció prèvia mitjançant aquesta pàgina web: https://www.fanjac.org/contingut/activitats/2726/barcelona_xerrada_qui_son_els_alumnes_amb_altes_capacitats_mites_i_topics_a_lescola.html
Divendres 17 de gener, a les 18.30 h. L’aventura de conèixer – T’interessa: Xerrada “Coneguem el món. Pedalant per Sumbawa, Lombok i Bali, tres illes d’Indonèsia en bici” a càrrec de Xavi Tarafa
Espai: Auditori. Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra
Indonèsia amb més de 17.000 illes és un país massa gran com pedalar-lo sencer, però cinc setmanes si que donen per pedalar algunes de les illes i visitar fins hi tot els dracs de Komodo. El viatge comença Flores per d’allà un cop visitats els dracs saltar a Sumbawa, una illa maca i desconeguda abans no continuar a Lombok, on vam fer un trekking, amb certes conseqüències, i vam acabar a la més turística Bali. Un viatge on vam pedalar, vam empènyer la bici, vam visitar llacs, temples i cascades, vam maleir un volcà de 3700m d’alçada, i on per fer, fins hi tot vam fer una mica de turisme hospitalari i un màster accelerat en gestió d’assegurances de viatges. Però no us espanteu, tot va anar prou bé. Us espero a tots i totes per explicar-vos les experiències i aventures del viatge.
Auditori de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra
Organitza: Coneguem el Món
Dilluns 20 de gener, a les 18:30 hores. L’Aventura de conèixer. XIX Cicle de Filosofia. Un racó pel cos i per l’ànima: ètica i moral. “Què fa un heroi? Del cos a l’ànima i del símbol a l’acte” a càrrec d’Emma Grau, llicenciada en filosofia i filologia clàssica a la UB.
Les històries d’herois d’avui dia tracten sobre forces i bondats extraordinàries. Però entre les capacitats del cos i la puresa de l’ànima, què és més definitori de l’heroisme? Partint dels herois homèrics i la religiositat antiga, parlarem de com ha canviat la noció d’heroi juntament amb les de cos, ànima, bé i mal al llarg de la història de les idees, i ens preguntarem què defineix els herois que veiem als mitjans de comunicació, les sèries, els videojocs o altres pantalles contemporànies.
Auditori de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra
EXPOSICIONS
Exposició. Hic Sunt Dracones: Quins —i com— són els grans dracs literaris de la història, del 18 de novembre al 9 de gener. Diferents espais de la biblioteca.
Serps de mar amplificades, llops marins monstruosos i altres criatures mitològiques que evoquen els dracs van il·lustrar durant segles els confins dels mapes, per advertir sota la locució llatina hic sunt dracones (“aquí hi ha dracs”) que més enllà s’entrava en terreny desconegut.
Exposició ‘Cabrero Arnal, el dibuixant que va mirar als ulls de la mort’, del 17 de desembre de 2024 al 17 de gener de 2025. Sala d’exposicions Antoni Arissa i Asmarats.
Josep Cabrero Arnal va deixar una obra monumental que va fiblar milions de lectors de Françai arreu del món. L’univers del gos Pif fou, durant anys, un lloc fascinant on els infants francesos podien somiar i riure acompanyats de Pif, Hercule, Tonton, Tata o Doudou, els protagonistes d’aquelles aventures, tendres i esbojarrats. Pif va donar nom a diverses capçaleres i el personatge fou interpretat per molts altres dibuixants, i encara avui es publica. I malgrat tot, Cabrero Arnal és gairebé un desconegut per al gran públic del nostre país.
CURSOS CIBERNÀRIUM
Dimecres 15 de gener
T1.1 Comença a utilitzar el teu ordinador (de 16 a 20 h)
Aprèn de forma pràctica i divertida què és, que conté i com funciona un ordinador. Practicarem l’ús del ratolí i el teclat i conceptes com ara programari (sistema operatiu i programes) i maquinari (RAM, disc dur).
Coneix els perifèrics més usuals, la forma de connectar-los i les possibilitats de connectivitat amb les xarxes (cablejades o Wifi).
Divendres 17 de gener
T2.1 Inicia’t en l’ús del teu smartphone o tauleta (de 10 a 14 h)
Tens un telèfon intel·ligent o una tauleta i vols treure’n el màxim profit? Vols saber com utilitzar-los correctament i descobrir les possibilitats bàsiques que t’ofereixen?
Amb aquest taller, t’introduiràs en l’ús del telèfon intel·ligent o tauleta per informar-te, comunicar-te, fer el teu dia a dia més fàcil i treure’n el màxim profit.
Dimecres 22 de gener
T1.2 Iniciació als fitxers digitals i emmagatzematge (de 16 a 20 h)
Vols saber quins tipus d’arxius digitals hi ha? Quina és la millor manera d’emmagatzemar-los? Com organitzar-los?
Vols descobrir com mantenir-los segurs? Com fer-ne còpies?
Aquest taller es dirigeix a totes les persones que s’inicien en l’ús de l’ordinador i que volen aprendre com s’organitzen els arxius o fitxers digitals, quin tipus d’arxius hi ha i com accedir-hi, manipular-los i guardar-los.
Divendres 24 de gener
T2.2 Com configurar i protegir el teu smartphone o tauleta (de 10 a 14 h)
Tens un telèfon intel·ligent o una tauleta i vols treure’n el màxim profit? Si ja saps fer servir el teu dispositiu però vols aprofundir en les possibilitats que ofereix, eines de seguretat, gestió de permisos, eines de localització, permisos de les Apps i molt més, en aquest taller aniràs més enllà de l’ús bàsic del teu dispositiu i guanyaràs confiança en el seu ús.
Dimecres 29 de gener
T1.3 Iniciació al processador de textos (de 16 a 20 h)
Inicia’t en l’ús dels processadors de textos, aprendràs a crear documents, donar-los format, seleccionar les parts amb les quals vulguis treballar, inserir-hi imatges, i donar-li l’aspecte que més t’agradi. Aprendrem també a guardar els documents i obrir-los en un altre moment.
Divendres 31 de gener
T2.3 No et quedis sense memòria al mòbil (de 10 a 12 h)
Et quedes sense espai per les fotos? Reps molts arxius que no necessites? Tens instal·lades moltes aplicacions que ja no fas servir?
Amb aquest petit taller descobriràs aplicacions i trucs que t’ajudaran a tenir les dades del teu mòbil ordenades i a no malgastar l’espai. També t’explicarem quines aplicacions pots fer servir per alliberar espai o per crear còpies dels arxius al núvol o a l’ordinador.
T2.4 Instal·lar i desinstal·lar apps (de 12 a 14 h)
Busques una aplicació que et faci el dia a dia més fàcil? Que t’ajudi a gestionar les tasques? T’agradaria fer un seguiment de les teves activitats i no saps quina aplicació fer servir? Aprèn a moure’t per la botiga d’aplicacions, a entendre què implica instal·lar algunes aplicacions, a gestionar-les i a ordenar-les dins del teu dispositiu mòbil.