Biblioteca El Carmel - Juan Marsé
Biblioteca El Carmel - Juan Marsé
Interior Maconda. El programa d'entrevistes de l'Albert Lladó a Ràdio Maconda
Interior Maconda és el nou programa d’entrevistes, de Ràdio Maconda, que s’enregistra a l’estudi de ràdio de la Biblioteca Gabriel García Márquez.
El programa s’incorpora a la programació de Ràdio Maconda, un projecte radiofònic pioner fet des de la xarxa de Biblioteques de Barcelona, i que forma part de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona.
A Interior Maconda, un cop al mes, el periodista i escriptor Albert Lladó conversa amb referents de la literatura, l’art, la ciència i el pensament, en un diàleg que es podrà seguir en directe a l’estudi de la ràdio.
Per assistir-hi de públic cal fer inscripció prèvia.
Aquesta és la programació d’entrevistes d’octubre a febrer:
Joan-Carles Mèlich
Dissabte, 14 d’octubre, a les 12.30 h
Joan-Carles Mèlich, pensador i professor de filosofia de l’educació, ha desenvolupat una «filosofia antropològica de la finitud» en les seves diverses expressions: el cos, el símbol, l’alteritat, la memòria, el desig, la contingència, el silenci i la mort. Entre els seus llibres destaquen Filosofía de la finitud (Herder, 2002), Ética de la compasión (Herder, 2010), Contra els absoluts (Fragmenta, 2018), La sabiduría de lo incierto (Tusquets, 2019), La experiencia de la pérdida (Fragmenta, 2022), La fragilidad del mundo (Tusquets, 2022), que guanya el Premio Nacional de Ensayo 2022, i La condición vulnerable (Fragmenta, 2023).
Inscripció prèvia
Mercè Ibarz Ibarz
Dissabte, 11 de novembre, a les 12.30 h
Mercè Ibarz és una escriptora, periodista cultural investigadora i professora. És doctora en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Va iniciar la trajectòria com a periodista durant la Transició espanyola, el 1976, com a redactora del diari Avui formant part de la primera generació de periodistes que van començar la seva vida professional escrivint directament en català.
Narradora i assagista, a Tríptic de la terra (Anagrama, 2020) explora les fronteres entre gèneres literaris, paisatges i generacions. El volum inclou La terra retirada (Quaderns Crema, 1994), La palmera de blat (Quaderns Crema, 1995) i l’obra inèdita Labor inacabada.
També ha publicat, entre altres llibres, els reculls de contes A la ciutat en obres (Quaderns Crema, 2002) i Febre de carrer (Quaderns Crema, 2005), i les novel·les No parlis de mi quan me’n vagi (Empúries, 2010) i Vine com estàs (Proa, 2013). Pel que fa a l’assaig ha destacat pels seus retrats de Mercè Rodoreda amb obres com Rodoreda, un mapa. Viatges, faules i lectures (2022), i pels estudis sobre Buñuel a partir de la seva tesi doctoral.
La Setmana del Llibre en Català ha reconegut la seva feina amb el premi Trajectòria 2023.
Inscripció prèvia
Frederic Amat
Dissabte, 16 de desembre, a les 12.30 h
Frederic Amat, 1952. Pintor, el seu treball desafia una única forma de categorització. La seva concepció oberta de la pintura, l’ha portat a integrar en el seu treball creatiu múltiples llenguatges artístics. Ha realitzat escenografies per a la dansa i el teatre a partir de textos de García Lorca, Beckett, Juan Goytisolo, Koltès i Octavio Paz. Així mateix, ha dirigit i conformat els espais escènics de l’òpera El viaje a Simorgh, de Sánchez Verdú, i dels oratoris Oedipus Rex de Stravinsky/Cocteau i Maddalena ai piedi di Cristo, de Caldara. També ha il·lustrat diverses obres literàries com ara Les mil i una nits i L’Odissea. En les seves intervencions en espais arquitectònics ha desenvolupat projectes que combinen pintura, escultura i ceràmica: El Mural de les Olles , Villan urbs, Pluja de Sang o Mur d’Ulls. En la mateixa direcció plural, ha estès la pintura a l’àmbit de la cinematografia a pel·lícules com ara Viaje a la luna, Focal Cántir, El Aullido, Danse Noire i Deu Dits.
Inscripció prèvia
Clara Serra
Dissabte, 13 de gener, a les 12.30 h
Clara Serra. Investigadora, activista feminista i exdiputada de l’Assemblea de Madrid. Actualment és investigadora a ADHUC (Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat de la Universitat de Barcelona), on és part del personal docent. És formadora en qüestions de gènere i feminisme i la seva investigació se centra en la construcció i representació de les identitats i en els estudis sobre la masculinitat. Forma part del col·lectiu Malas Feministas.
Cal inscripció prèvia
Tortell Poltrona
Dissabte, 17 de febrer, a les 12.30 h
Jaume Mateu Bullich (Barcelona, 1955). Conegut com a Tortell Poltrona. Debuta als escenaris com a cantant còmic de la Gran Orquestra Veracruz (1974). Immediatament després dedica la seva vida professional a ser pallasso, practicant i revalorant una professió tan antiga com la humanitat, conreant i investigant els valors escènics i socials de la figura del pallasso. Professionalment, estrena la seva carrera artística amb Claret Papiol, formant la parella de pallassos Germans Poltrona. Fundador del Circ Cric i creador i ideòleg de molts altres espais, on el circ esdevé protagonista, el compromís amb aquest art el va portar a fundar l’ONG Pallassos sense Fronteres. Premi Nacional de Circ el 2023, Medalla d’Or de les Belles Arts el 2018, l’últim reconeixement, el 2022 ha estat la Creu de Sant Jordi.
Cal inscripció prèvia