Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix
Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix
Dia internacional de les persones amb discapacitat a la Biblioteca Fort Pienc - Ana María Moix
Durant la primera setmana del mes de desembre, i amb motiu del Dia de les Persones amb Discapacitat, la biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix ha programat dues activitats. La primera activitat, que es farà el dimecres 4 de desembre a les 17.30 h, és una sessió de contes inclusius a càrrec de l’Elisabeth Ulibarri, oberta a tothom, però adaptada per a persones amb pluridiscapacitat i en la què s’oferirà servei d’intèrpret en llengua de signes. La segona proposta, prevista per al dimarts 3 de desembre a les 13.30 h, consisteix en una sessió, amb inscripció prèvia, de presentació de fons i material inclusiu de què disposa la biblioteca, adreçada a personal docent i mares o pares interessats.
Aquesta programació s’emmarca en l’objectiu que des de fa temps treballem a la biblioteca d’esdevenir un espai inclusiu, incloent aquesta mirada tant en algunes de les activitats i serveis que oferim, com en l’adquisició i presentació del fons documental.
Per desenvolupar una mica més algunes de les iniciatives en aquesta direcció, podem explicar que en una primera etapa d’actuació, la sala infantil va actualitzar i identificar el fons de llibres accessibles seguint la política de col·lecció en què ha d’incloure materials adreçats a diferents necessitats lectores: lectura fàcil, llengua de signes, sistema pictogràfic SPC i Braille. Val a dir, però, que aquesta secció és limitada degut a què la producció d’aquest tipus de documents és escassa ja que depèn del mercat editorial.
En una segona etapa, amb la voluntat de donar resposta a les diferents necessitats lectores dels infants, vam posar en marxa dos recursos nous: la capsa sensorial i el racó de la calma. La capsa sensorial és un recurs inclusiu que ajuda a fer la lectura del conte El Peix peixet de Guido Van Genechten a través dels sentits, creada per la narradora Elisabeth Ulibarri i pensada per a la consulta a sala i la dinamització de les visites escolars i activitats infantils. El racó de la calma és un espai mòbil de suport amb materials, jocs i llibres sensorials adreçat a alumnes amb necessitats educatives especials que requereixen un entorn amigable per a gaudir de la lectura durant una visita escolar en moments puntuals. A més d’aquests dos nous recursos, hem adquirit materials educatius per a professorat i famílies d’infants amb TEA que ajuden a millorar la comprensió visual i a fomentar la participació activa de la lectura, així com a desenvolupar habilitats de comunicació.
De cara a finals d’any, esperem poder estrenar una nova capsa sensorial, en aquest cas, la temàtica girarà al voltant del bosc. També ens marquem com a fita ampliar i complementar la secció de documents inclusius incorporant material lúdic en format no llibre per enriquir l’experiència lectora d’infants amb diversitat funcional, i jocs educatius de llenguatge i comunicació pensats per estimular l’expressió oral i facilitar la lectoescriptura.