Biblioteca Francesc Candel

Biblioteca Francesc Candel

Parlem amb Adrián Blas

..
03/10/2024 - 12:09 h - Memòria democràtica Biblioteca Francesc Candel
Adrián Blas, delegat de l’Amical de Mauthausen a la Comunitat Valenciana conversarà
amb Lourdes Vidrier, néta de deportat i voluntària de l’Amical  de Mauthausen, sobre el seu
llibre Deportación (ed. Instituto Obrero, 2023)
Dilluns, 21 d’octubre, a les 18.30 h
A la B. Francesc Candel
Accés lliure. Aforament limitat
Deportación: Guerra,exilio, muerte.Valencianas y valencianos en los campos de
exterminio y concentración nazis.

Amb aquesta obra  l’investigador Adrián Blas  fa un relat de les històries de les valencianes i valencians que van ser deportats als camps d’extermini nazis amb un destí d’exili i mort.

La Comunitat Valenciana va ser una de les cinc més afectades per les deportacions amb 678 persones víctimes dels camps nazis.

Aquesta publicació, a més de mostrar la cruesa de la vida i la mort de les valencianes i valencians deportats en els camps de concentració nazis,salva de l’oblit a les víctimes de l’horror de Mauthausen, Gusen i el Castell de Hartheim a Àustria; Dachau, Ravensbruck a Alemanya i Auschwitz a Polònia, etc.

A més, presenta una elaborada llista de republicans valencians, dones i homes exiliats que van patir els camps d’extermini durant la Segona Guerra Mundial.

Xifres i dades fins ara desconegudes, que surten a la llum de la mà de l’investigador Adrián Blas Mínguez Anaya.

Dels 653 deportats que s’inclouen destaquem la presència de diverses dones que, gràcies a aquest llibre, passaran a la història.

En resum, un ventall de pobles de la Comunitat Valenciana que van perdre als seus veïns, víctimes del feixisme i que la majoria van morir en l’anonimat sense cap mena de remordiment. Valencianes i valencians deportats en els camps nazis, neix en la idea de restituir les seves memòries.

Adrián Blas Mínguez Anaya. És també autor dels següents títols: Camp de Agde, Memòria Viva, 2006; Camp de Rivesaltes, Memòria Viva, 2008; Camp de Bram, Monografies de l’Exili Espanyol, 2009; Camp de Gusen. El cementiri dels Republicans Espanyols, Monografies de l’Exili Espanyol, 2010; Els Camps de Argelés, St Cyprien i Barcarès 1939-1942, Monografies de l’Exili Espanyol,2012.     Valencianas y valencianos deportados en los campos nazis / Adrián Blas Mínguez Anaya, 2020

Col·labora: Amical de Mauthausen