La Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona és la millor biblioteca pública de l’any

Premis. La biblioteca guanya el Premi Millor Biblioteca Pública del 2023 que lliura la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) i Systematic.

Aquest dilluns, 21 d’agost, durant el Congrés Mundial de Biblioteques i Informació organitzat per la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) a Rotterdam, s’ha lliurat el Premi Millor Biblioteca Pública del 2023 a la Biblioteca Gabriel García Márquez.

La biblioteca compartia nominació amb les biblioteques Janez Vajkard Valvasor Krškov Public Library (Eslovènia), la City of Parramatta Library (Austràlia) i la Shanghai Library East (Xina).

A l’acte hi han assistit la directora de la biblioteca, Neus Castellano i el gerent de Biblioteques de Barcelona, Ferran Burguillos.

La Biblioteca Gabriel García Márquez s’afegeix a la prestigiosa llista de biblioteques que han rebut aquest reconeixement. És el primer cop que entre les nominacions a aquest guardó internacional s’hi troba una biblioteca del sud d’Europa. També és la primera vegada que una biblioteca amb gairebé 4.000 m², ha estat nominada al premi, les darreres biblioteques guanyadores disposen d’una superfície més extensa, com la Missoula Public Library (EUA) amb 10.000 m², Deichman Bjørvika (Noruega) amb 13.500 m² i l’Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia) amb 18.000 m².

La biblioteca ha estat la guanyadora per la bona valoració dels següents punts: la interacció amb l’entorn i la cultura local, la qualitat arquitectònica de l’edifici, la flexibilitat dels espais i serveis, la sostenibilitat, el compromís amb l’aprenentatge i connexió social, la digitalització i solucions tècniques dels serveis, el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca Nacions Unides i la visió global del servei que estableix l’IFLA.

Inaugurada el 28 de maig de 2022, la Gabriel García Márquez és la biblioteca central del districte de Sant Martí. Es tracta d’un edifici magnífic de sis plantes amb una estructura de fusta vista de gairebé 4.000 m². Un equipament cultural i de proximitat per als veïns i veïnes d’un districte amb una gran vitalitat i activitat de la societat civil, organitzada en entitats del teixit social, cultural i educatiu del territori.

L’equipament incorpora estratègies sostenibles que han permès obtenir la certificació Gold LEED, el sistema internacional de certificació d’edificis sostenibles que es basa en la incorporació en el projecte d’aspectes relacionats amb l’eficiència energètica, l’ús d’energies alternatives, la millora de la qualitat ambiental interior, l’eficiència del consum d’aigua, la selecció de materials, etc.

Els arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano, al capdavant de l’estudi SUMA Arquitectura, són els responsables del disseny de l’edifici, que ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura 2022.

La biblioteca, especialitzada en literatura llatinoamericana, porta el nom del Premi Nobel de Literatura Gabriel García Márquez. Barcelona honora d’aquesta manera a l’escriptor i periodista colombià, que va viure a la ciutat del 1967 al 1975. Atesa la col·laboració entre Biblioteques de Barcelona i Casa Amèrica Catalunya, juntament amb altres entitats, s’hi organitzen propostes de promoció cultural com el KM Amèrica, Festival de Literatura Llatinoamericana, que el juny va celebrar la segona edició.

Les xifres d’aquest nou equipament són aclaparadores: fins al juliol de 2023 la biblioteca ha rebut més de 300.000 visites, una mitjana de més d’un miler de persones al dia, i ha dut a terme gairebé 200.000 préstecs. Durant el primer any s’han fet més de 6.000 carnets nous i ha acollit més d’un centenar d’activitats i tallers.

Conformen el seu fons més de 40.000 documents. Entre les seccions temàtiques habituals a una biblioteca (infantil i juvenil, ficció i no-ficció, còmic, hemeroteca, assaig, cinema i música, etc.) destaca un espai expressament dedicat a un dels veïns il·lustres de Sant Martí: Francisco Ibáñez, que moria el juliol passat. Del mític dibuixant de còmics se n’ha reunit un fons de còmics de tots els seus personatges i de la història de l’editorial Bruguera. Des de la seva mort, acompanya als seus títols un llibre de condol i d’homenatge.

Des de la seva inauguració, la que és la tercera biblioteca més gran de les 40 de Barcelona (després de la Jaume Fuster i la Ignasi Iglésias – Can Fabra), acull un estudi de ràdio, la primera plataforma oberta a la xarxa de Biblioteques de Barcelona a través de pòdcast, anomenada Ràdio Maconda, i compta amb una sala d’actes, diversos espais tecnològics, de reunió, estudi i lectura, i un espai sensorial infantil.

La xarxa de Biblioteques de Barcelona és la capdavantera del sistema de biblioteques públiques de Catalunya i Espanya, i el segon servei municipal més valorat per la ciutadania. Un 47% de la població té el carnet (més de 760.000 carnets) i dona accés a més de 3,5 milions de documents.
Anualment les 40 biblioteques de la xarxa municipal reben gairebé 5 milions de visites i són un referent de la cultura de proximitat, la lectura, l’alfabetització digital i l’educació al llarg de la vida. El Pla director 2030 de Biblioteques de Barcelona estableix els eixos de treball en els pròxims anys (acció lectora, educativa, tecnologia, coneixement, cultura i comunitat) i l’ampliació de la xarxa en 45 biblioteques, incloent-hi la nova de Sarrià, prevista d’inaugurar al llarg del 2024, i la Biblioteca central de Barcelona.

Des de Biblioteques de Barcelona volem felicitar la resta de biblioteques finalistes. Ha estat un honor compartir aquesta nominació amb equipaments tan extraordinaris.

També volem fer una menció especial a l’equip de la Biblioteca Gabriel García Márquez, enhorabona pel premi!