Benvinguts a la

Biblioteca Jaume Fuster

Benvinguts a la

Biblioteca Jaume Fuster

Objectiu: la Pau

cartell exposició OBJECTIU: LA PAU. Exposició fotogràfica. Obres d’Alexa Rochi i Federico Rios Escobar.
29/08/2024 - 12:29 h

El 24 de novembre de 2016, Colòmbia va posar fi a més de cinquanta anys de conflicte armat entre el govern nacional i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia – Exèrcit del Poble (FARC-EP). Amb la signatura de l’Acord Final de Pau, més de 13.000 combatents -dels quals un terç eren dones-, van lliurar les seves armes i es van instal·lar en les Zones Veredals Transitòries de Normalització (ZVTN), on van iniciar el procés de reincorporació a la vida civil com a primer pas cap a la reconciliació nacional.

Des de la signatura de l’Acord Final de Pau, més de 1.600 líders i lideresses socials i més de 420 signants de pau han estat assassinats. Objectiu: la Pau realitza un toc d’atenció sobre com el conflicte colombià ha estat i és més que una guerra entre el govern i insurrectes.
A través de la seva lent, el Federico Rios Escobar retrata les majories de signants que van optar per deixar enrere la guerra i els pocs que van reprendre les armes per a unir-se a les dissidències de les FARC-EP a regions com el Nus del Paramillo i el sud del Putumayo. Al seu torn, les fotografies de l’Alexa Rochi recorren els carrers de Bogotà durant “l’esclat social de 2021” i les massives protestes contra la reforma tributària, l’atur i els deutes socials històrics, on la joventut que les va liderar va ser reprimida amb assassinats, desaparicions forçades, violència sexual i ocular. Unes mobilitzacions impensables abans de l’Acord de Pau, alhora que un recordatori de com, malgrat els avanços en la implementació de l’últim, encara queda molt camí per recórrer.

L’exposició reivindica l’esperança i els nous escenaris per a la sortida del conflicte. Històries personals i col·lectives que, emmarcades en un moment històric per a Colòmbia, reivindiquen la centralitat de la pau, la reconciliació i el dret a la vida.

Del 12 de setembre al 27 d’octubre de  2024
A la B. Jaume Fuster
Obres d’Alexa Rochi i Federico Rios Escobar


INAUGURACIÓ:

Dijous 12 de setembre, a les 18.30 h
Presentació a càrrec dels autors Alexa Rochi i Federico Rios Escobar
Modera: Anna Surinyach García, fotoperiodista i editora gràfica de la Revista 5W

Aquesta exposició ha estat curada per la Consuelo Bautista, fotògrafa colombiana que durant els últims trenta-vuit anys ha realitzat projectes lligats a la fotografia documental a Cuba, Colòmbia, Montenegro, Galícia, Barcelona, el Marroc, el Senegal, Mèxic, els Estats Units i el Canadà. L’any 2007 li va ser atorgat el Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques pel projecte Als invisibles.

Iniciativa de: International Action for Peace i Associació catalana per la Pau

Amb el suport de: Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Generalitat de Catalunya i Biblioteques de Barcelona