Biblioteca Les Roquetes – Rafa Juncadella
Biblioteca Les Roquetes – Rafa Juncadella
Commemoració del Dia Internacional de la Llengua Romaní
Per commemorar el Dia Internacional de la Llengua Romaní, que se celebra el 5 de novembre, Biblioteques de Barcelona ha programat unes activitats especials.
El romaní és una llengua mil·lenària que té l’origen a l’Índia i que es parla també a Catalunya: el caló català, amb lèxic romaní i gramàtica catalana. Amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Romaní, que se celebra el 5 de novembre amb l’objectiu de reivindicar el reconeixement de la llengua del poble gitano, Biblioteques de Barcelona ha programat aquests actes que ens apropen a la seva cultura i realitat.
Programa:
El romaní, la llengua internacional del poble gitano
A càrrec d’Enerida Isuf, advocada
Dimecres 6 de novembre, a les 18.30 h. A la B. Bon Pastor – Josefina Castellví
El poble gitano ha preservat durant més d’un mil·lenni la seva pròpia llengua, el romaní, que té l’origen més remot a l’Índia. En la seva extensió per pràcticament tots els països d’Europa, la llengua s’ha anat diversificant: a Catalunya, on va arribar fa més de cinc segles, va acabar donant lloc a una llengua mixta: el caló català, amb lèxic romaní i gramàtica catalana. En altres països, sobretot del centre i l’est d’Europa, el romaní va mantenir més intacta la seva estructura. Avui, el poble gitano reivindica el romaní com una eina de comunicació i identitat per a tots els seus membres, més enllà de les fronteres.
Hi col·laboren: Ciemen i Rromanipe’s
Enerida Isuf, advocada nascuda a Albània i parlant nativa de romaní, ens explicarà aquesta realitat lingüística tan singular i els esforços que fa la seva associació, Rromanipe’s, per recuperar el romaní a Catalunya.
Cante gitano i flamenc, música universal
A càrrec de Juan José Suárez, cantant
Dijous 7 de novembre, a les 18.30 h. A la B. Vapor Vell
Diuen que del dolor neix la bellesa. Coneixerem on i com neix el flamenc, i el seu contingut espiritual que dona a aquesta música un valor universal.
Serà a través de l’experiència de Juan José Suárez, després de trenta anys com a professional del cant, que interpretarà martinetes, seguidilla i soleá per fer arribar la sonoritat del cant gitano.
Parlem amb Pastora Filigrana
Dimecres 20 de novembre a les 18:30 h. A la B. Les Roquetes – Rafa Juncadella
Pastora Filigrana parla sobre el seu llibre “El pueblo gitano contra el sistema-mundo: reflexiones desde una militancia feminista y anticapitalista”, editat per Akal (2020). Pastora Filigrana és advocada especialitzada en Dret Laboral i Sindical, i experta en Dret d’Estrangeria. Màster en drets humans, interculturalitat i desenvolupament. Cooperativista. Activista per la defensa dels drets humans. Membre del Sindicato Andaluz de Trabajadores y Trabajadoras (SAT). Feminista i mestissa gitana.
Hi col·labora: 9 Barris Conviu
5 de novembre. Dia Internacional de la Llengua Romaní
El 3 de novembre de 2015, durant la Conferència General de la UNESCO, es va proclamar el 5 de novembre Dia Internacional de la Llengua Romaní.
Aquella gran notícia va ser el resultat de la reivindicació, del consens i del desig de justícia cultural que va emergir en una declaració conjunta produïda durant la celebració d’un congrés mundial organitzat a Zagreb el 5 de novembre de 2009 per Kali Sara i la Unió Romaní Internacional.
Amb la declaració del 5 de novembre com a Dia Internacional de la Llengua Romaní es protegeix un patrimoni lingüístic de la humanitat, la llengua romaní i la seva riquesa dialectal.
La romaní čhib és una llengua indoeuropea que té els orígens en el sànscrit, i actualment es calcula que hi ha prop de 14 milions de persones que la parlen als cinc continents.
Aquestes activitats també formen part del IV Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions.