Biblioteca Sofia Barat
Biblioteca Sofia Barat
Club de lectura "Cuina i mercat (sense barbàrie!)"
Us proposem un club de lectura especial, on tractarem la cuina i l’alimentació a través del llibre “Cuina! o barbàrie”, de Maria Nicolau. En la primera sessió farem un taller participatiu al mercat de la Concepció i en la segona sessió podrem comentar el llibre a la biblioteca Sofia Barat amb l’autora Maria Nicolau.
- 1a sessió: XERRADA “Cuina i mercat: la ciència darrere un plat”, divendres 18 d’octubre de 2024 a les 18.00 hores, Mercat de la Concepció, amb Alejandra de Leiva. Entrada lliure.
Que la cuina és química no és cap misteri. Les explicacions científiques bàsiques de fenòmens culinaris ens poden ajudar a saber com hauríem de tractar els ingredients per tal d’aconseguir una preparació desitjada. Quan s’ha de posar la sal quan fem un brou i per què? És igual l’ordre en què afegim els ingredients d’un pastís? Què fa que un pastís s’infli al forn? Què determina la temperatura a la qual cuinem un bistec? I unes verdures? Com evitar que se’ns talli la maionesa? Per què cal fer un tall a les castanyes per torrar-les?
En aquest taller participatiu compartirem consells per treure el màxim profit als aliments en el dia a dia a partir de conceptes científics pràctics.
- 2a sessió: CLUB DE LECTURA amb Maria Nicolau “Mercats o barbàrie: la cuina catalana a través de la història”, dijous 14 de novembre de 2024 a les 18.00 hores, Biblioteca Sofia Barat, amb Maria Nicolau i Juanjo García-Granero. Preinscripció amb carnet de biblioteca (25 places). La biblioteca facilitarà el llibre a partir del 12 de setembre.
Alejandra de Leiva Pérez és llicenciada en Humanitats i en Nutrició i Dietètica, i té diversos títols de postgrau. Actualment està realitzant la seva tesi doctoral a la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats del CSIC. Ha participat en projectes de recerca sobre història de la diabetis, història de la nutrició, medicina de guerra i acció humanitària.
Juanjo García-Granero és doctor en Arqueologia i investigador de la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats del CSIC. Especialitzat en l’arqueologia i història de l’alimentació, la seva recerca explora les arrels prehistòriques del que comunament s’anomena “cuina tradicional”, incloent-hi la catalana.
Activitats gratuïtes. Preinscripció amb carnet de biblioteca (25 places de club de lectura).