Biblioteca Trinitat Vella - José Barbero

Biblioteca Trinitat Vella - José Barbero

Les biblioteques de Barcelona es consoliden com el servei cultural més ben valorat

..
24/10/2024 - 10:38 h

S’han publicat els resultats de l’Enquesta de Serveis Municipals 2024, i un any més les biblioteques tornen a ser el servei cultural més ben valorat per la ciutadania de Barcelona.

Les biblioteques augmenten amb uns 0,2 punts i se situen un cop més com el segon servei municipal més ben valorat, amb un 8 de nota, precedides només pels Bombers. Un any més les biblioteques tornen a ser el servei cultural més ben valorat per la ciutadania de Barcelona.

Quan qui valora són les persones que manifesten que usen les biblioteques (un 47,1%) dels enquestats (2,5 punts més que el 2023), la valoració arriba a 8,2 punts, igualant la puntuació més alta obtinguda el 2018. Les persones usuàries dels districtes de Sant Martí i Ciutat Vella són les que puntuen més alt el servei de biblioteques de la ciutat, amb un 8,4 de mitjana.

L’enquesta també valora la percepció d’evolució del servei: un 37,4% de les persones enquestades opinen que ha millorat, un 27,7% que es manté igual i solament un 2,8% que ha empitjorat.

Aquesta bona valoració sostinguda en el temps és possible gràcies a la feina ben feta de tot l’equip que treballen a Biblioteques de Barcelona.

Les dades del primer semestre del 2024 refermen la confiança de la ciutadania de Barcelona en les seves biblioteques.

El primer semestre de l’any les biblioteques han rebut un total de 3.121.825 visites, xifra que representa un augment del 2,5% respecte al mateix període de l’any passant. Diàriament han rebut gairebé 28.000 visites.

S’han realitzat més de 1.900 sessions d’activitats de difusió cultural i de la lectura amb més de 50.000 assistents.

Seguint la línia dels darrers anys, el préstec és el servei més utilitzat pels usuaris i usuàries de les biblioteca.

Els préstecs de documents físics segueix a l’alça amb un augment superior al 3% respecte al mateix període de l’any passat, sent els llibres els documents  que les persones que visiten les biblioteques més s’han emportat: més d’1,5 milions. D’entre els títols més destacats hi ha les dues novel·les de Juan Gómez-Jurado: Todo arde i Reina Roja, i la novel·la Esperando al diluvio, de Dolores Redondo.

El préstec de llibres digitals és el servei que més ha augmentat respecte al mateix període de l’any passat, un 32,2%, seguit del servei de préstec i lectura a domicili, aquest primer semestre es van dur a terme 860 préstecs a domicili

Les biblioteques, compromeses en la reducció de l’escletxa digital i claus en la construcció d’una població crítica  

Aquest primer semestre de l’any s’han programat més de 1.500 sessions de tallers i formacions tecnològiques, hi ha assistit gairebé 7.000 assistents, més de 400 destinades al públic jove i infantil.

Seguint la tendència del 2023, augmenten els usos wi-fi i disminueixen els usos dels ordinadors a sala.

Les visites escolars a les biblioteques també creixen, amb més de 50.000 estudiants han passat per alguna de les 40 biblioteques de la ciutat. El 50% d’aquestes visites són de grups d’educació primària.

Les biblioteques són clau per fer front a la manipulació de la informació i la seva difusió sense contrast, rigor ni privacitat, és per això, que en el Dia de la Biblioteca acollim la jornada “Desinformació i intel·ligència artificial”, organitzada per la Plataforma per a l’educació mediàtica (PEM) i impulsada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC)