Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta - Carmen Laforet

Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta - Carmen Laforet

2024, un any de centenaris literaris a les Biblioteques de Barcelona

Amb motiu dels centenaris de la mort del dramaturg i poeta Àngel Guimerà i del poeta Joan Salvat i Papasseit, així com del centenari del naixement de l’escriptor Vicent Estellés, les biblioteques organitzen diversos actes d’homenatge els mesos d’octubre i novembre.

..
19/09/2024 - 14:16 h

100 anys de la mort d’Àngel Guimerà i Jorge

Àngel Guimerà (1845-1924) és el dramaturg català que ha gaudit de major projecció internacional. En la pròpia tradició, Guimerà ha estat un referent per a molts autors dramàtics de maneres diferents, des de Sagarra a Ramon Vinyes o, més recentment, Josep M. Benet i Jornet o Sergi Belbel entre d’altres. És, en definitiva, l’autor més emblemàtic de la nostra tradició dramàtica i va esdevenir una figura popular que va donar lloc a cançons com el cuplet “La muller d’En Manelic” (música de Cándida Pérez i lletra de Rossend Llurba) o la sardana “Catalunya plora” (lletra i música de R. Vidal i J. Viladomat).

Guimerà fou també un dels grans poetes del segle XIX català. La poesia de Guimerà destaca per una major amplitud temàtica i per un to més sensual i per una tendència a la reflexió existencial des d’un perspectiva “còsmica” com es fa evident en alguns poemes del seu segon recull (Segon llibre de poemes, 1920).

Obres d’Àngel Guimerà a les Biblioteques de Barcelona

Activitats previstes:

Guimerà: infant, llop i àngel
Acció teatralitzada on s’explica la història d’Àngel Guimerà a través del mateix personatge i la seva musa.
Divendres 18 d’octubre, 18.30 h
Biblioteca Horta – Can Mariner

Balla’m un llibre. Ha vingut, com nosaltres, del cel
Peça de dansa contemporània per a un ballarí que proposa un recorregut per la vida i l’univers d’Àngel Guimerà a partir de la seva obra literària.
Dilluns 28 d’octubre, 18.30 h
Biblioteca El Carmel – Juan Marsé

Matar el llop. Atreveix-te amb el microteatre
Taller d’una sessió on es donaran les pautes per escriure un text teatral breu i els participants en sortiran amb els fonaments d’una obra pròpia de microteatre.
Dijous 21 de novembre, 18 h
Biblioteca El Clot – Josep Benet
Cal inscriure-s’hi prèviament

100 anys de la mort de Joan Salvat i Papasseit

Joan Salvat i Papasseit (1894-1924), considerat un dels escriptors catalans clau del segle XX, va ser un poeta d’avantguarda, i va tenir també una prolífica activitat com a redactor d’articles de crítica social en català i castellà, que simpatitzaven amb els corrents anarquistes i socialistes de l’època. El seu estil enèrgic i impulsiu, optimista i vital, contrasta amb una vida de rutina i repòs obligats degut als problemes de salut.

A partir dels anys seixanta la seva figura va ser popularitzada sobretot gràcies a autors de la Nova Cançó que van posar música a alguns dels seus poemes.

Obres de Joan Salvat i Papasseit a les Biblioteques de Barcelona

Activitats previstes:

Res no és mesquí
Concert homenatge a través de la combinació i interrelació dels seus poemes amb obres musicals d’autors del seu temps.
Dilluns 14 d’octubre, 17 h
Biblioteca El Carmel – Juan Marsé

Aspiro a una obra inútil que consoli els homes
Passeig informal pel món de Joan Salvat Papasseit, on, amb un acompanyament musical, ens acosta a l’obra d’aquest poeta.
Dimarts, 12 de novembre, 18.30 h
Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta – Carmen Laforet

100 anys del naixement de Vicent Andrés Estellés

Vicent Andrés Estellés (1924-1993), cronista dels temps més foscos de la llarga postguerra i el franquisme, i posteriorment, dels moments més difícils de persecucions lingüístiques i culturals al País Valencià, amb la seva obra va construir una veu inconfusible i la va modular amb un estil únic que, durant dècades, s’ha anat identificant com la veu col•lectiva d’un poble.
Amb el seu activisme testimonial, va cartografiar èpicament la toponímia d’un país com si d’un amant es tractés, amb les seves fermeses i les seves febleses. I, també, amb les seves contradiccions. La seva escriptura compromesa, amplificadora de la dignitat civil, ha educat generacions de lectors que han trobat, en l’ofici dels seus poemes, un estil únic, inconfusible, d’aproximació popular i de talla universal.

Obres de Vicent Andrés Estellés a les Biblioteques de Barcelona

Activitat prevista:

És sorprenent el fet d’una cirera
Dos poetes transiten pels versos d’Estellés convidant-nos a caminar en un passeig que va de l’horta a la ciutat de València.
Dimarts 29 d’octubre, 18.30 h
Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda