Biblioteca Xavier Benguerel *Tancada

Biblioteca Xavier Benguerel *Tancada

Exposició: Rudolf Lukes-Pop Up books

..
27/03/2023 - 16:53 h

Exposició que commemora l’arquitecte cinematogràfic, artista i il·lustrador txec de postguerra i arquitecte acadèmic Rudolf Lukes (20 abril de 1923- 31 de juliol de 1976).

Rudolf Lukes

L’any 1948, el Partit Comunista pren el poder a la República Txeca. Això suposa per a molts artistes i personalitats que no encaixaven amb el règim l’inici d’un període de reclusió i la impossibilitat de presentar la seva obra en públic. L’arquitecte cinematogràfic Rudolf Lukes va ser un dels que no va poder continuar treballant.

El Partit Comunista li va oferir un treball a les mines d’urani, però no el va arribar a realitzar a causa de la tuberculosi que patia des de la seva joventut. Va ser aleshores quan va començar a treballar com envernissador i després com a cal·lígraf.

El seu èxit mundial va començar quan van aconseguir la primera posició en un concurs de l’editorial txecoslovaca en llengua estrangera Artia, i que aleshores publicava títols a escala mundial. La seva participació en el concurs va ser de forma anònima, però ja va suposar la publicació dels seus llibres més enllà de Txecoslovàquia. Fora d’Europa els llibres van arribar fins a Amèrica i el Japó. Els anys setanta van ser la seva etapa de gran èxit mundial.

La seva obra creativa va arribar a les mans de la reina britànica Elisabet II. Va ser ella qui també el convidaria a la inauguració de la Fira del Llibre de Londres, patrocinada per l’editorial londinenca Schliesser. Posteriorment, Lukes i la seva esposa Tatiana van acceptar la invitació de la reina a un sopar en el Palau de Buckingham.

Cinquanta anys després, i arribat ja l’any 2013, Rudolf Lukes va ser descobert per l’editorial  txeca Albatros i immediatament va començar a publicar tots els seus leporellos successivament. Avui es publiquen per tot el món: Espanya, França, Regne Unit, Itàlia, Escandinàvia i Àsia.

Podreu visitar l’exposició del  28 d’abril fins l’1 de juny, a la primera planta de la Biblioteca Xavier Benguerel.