Llums, càmera i cinema
Del 17 de gener al 4 d’abril de 2024
Biblioteca Xavier Benguerel
Cicle coordinat per Daniel Agudo.
Vivim rodejats d'audiovisual. El consumim diàriament a les nostres pantalles. Condiciona les nostres percepcions i construeix models que acabem assumint al món real.
Us convidem a conèixer de primera mà els aspectes que fan que l'audiovisual funcioni, tant en l’àmbit narratiu com tècnic. Analitzarem des de la funció del so i de l'enquadrament d'una escena fins al procés de muntatge, passant per les estructures narratives de productes d'èxit com el cinema de catàstrofes dels anys setanta i les dels ara omnipresents True Crime.
Narració i context al cinema de catàstrofes dels setanta
Dimecres, 17 de gener, a les 18 h. A càrrec de Daniel Agudo, professor de narrativa audiovisual a ESCI-UPF i al CFGS de Creació de Videojocs de Sant Marc de Sarrià.
Destrucció a dojo, personatges atrapats per la tragèdia, repartiments farcits d’estrelles i sorolloses innovacions tècniques. Anàlisi temàtic, narratiu, contextual i de producció industrial d’un dels subgèneres cinematogràfics de més èxit de la primera meitat dels anys setanta.
Introducció a la direcció de fotografia
Dimecres, 7 de febrer, a les 18 h. A càrrec de Pedro Valero, director de fotografia.
Apropament inicial complet als elements tècnics i narratius que fan possible la direcció de fotografia, des de l’enquadrament fins a la il•luminació passant per l’adequació d’òptiques i les possibilitats (i riscos) de la posició de càmera.
Introducció al muntatge
Dimecres, 28 de febrer, a les 18 h. A càrrec de Pedro Valero.
Les possibilitats per ordenar tot allò que hem filmat són infinites, però el temps per ordenar-ho és limitat. Sessió ideal per conèixer l’amplíssim ventall de recursos que el muntatge ofereix als creadors audiovisuals, a més d’optimitzar els recursos disponibles per cohesionar la narrativa.
Introducció al so
Dimecres, 13 de març, a les 18 h. A càrrec de Laia Picón, dissenyadora de so.
Donar vida sonora a les imatges filmades és molt més que ajustar diàlegs i sorolls. Descobrirem el laboriós treball d’un equip de dissenyadors de so i com treure el màxim profit a les noves tecnologies per millorar les nostres peces audiovisuals.
Per què ens enganxa el 'True Crime'?
Dimecres, 3 d'abril, a les 18 h. A càrrec de Daniel Jariod. Documentalista i professor d’anàlisi fílmic a l’ESCAC (UB), a la Facultat de Comunicació Audiovisual (UB) i a l’ECIB.
Consumim narracions al voltant de la investigació de crims esgarrifosos, ja sigui en documentals, reportatges, pel•lícules o sèries. Un repàs a la historiografia, les obres de referència i les tècniques narratives del subgènere de més èxit i transversal d’aquesta dècada.