Itineraris per Barcelona
Del 28 d’abril al 27 de juny de 2025
Us proposem un seguit de rutes literàries i històriques per diversos barris de Barcelona en què la literatura clàssica i la moderna ens mostren les altres cares d'indrets coneguts que, tanmateix, sovint han estat oblidats.
Activitat gratuïta, amb inscripció prèvia. Cal tenir el carnet de Biblioteques de Barcelona.
Durada: 2 h
El Quixot a Barcelona
Dilluns 28 d’abril, a les 17 h. Cal inscripció prèvia Obre en una finestra nova.
Tot i que no hi ha cap document que certifiqui la visita de Miguel de Cervantes a Barcelona, és probable que l’escriptor hi fes dues estades: una de breu, el 1659, de camí cap a Itàlia, i una segona, l’estiu de 1610, en què viurà una sèrie d’esdeveniments i coneixerà alguns espais i personatges que descriurà a la segona part d’El Quixot Obre en una finestra nova.
Resseguirem els passos del cavaller don Quixot i el seu inseparable Sanxo per Ciutat Vella. Amb la col•laboració de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona Obre en una finestra nova, veurem alguns exemplars singulars que es conserven a l’Arxiu.
Inici: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Casa de l’Ardiaca, carrer de Santa Llúcia, 1
Final: passeig de Colom
A càrrec de Núria Pujol
Candel: els llocs on la ciutat canviava de nom
Divendres 16 de maig, a les 17 h. Cal inscripció prèvia Obre en una finestra nova.
Divendres 30 de maig, a les 17 h. Cal inscripció prèvia Obre en una finestra nova.
Divendres 13 de juny, a les 17 h. Cal inscripció prèvia Obre en una finestra nova.
Un recorregut pels llocs principals de la vida i obra de l’escriptor Paco Candel, que es va fer conegut arran de la novel•la On la ciutat canvia de nom, on retratava els veïns de les Cases Barates de can Tunis. Es visita la parròquia de Port, lloc on els Candel van viure fins al 1961 i es desenvolupava l’activitat cultural del barri i la lluita antifranquista. El recorregut continua pel carrer de l’aviador Duran, per parlar de la transformació del paisatge urbà, el barraquisme i “Els altres catalans” de Candel. L’itinerari culmina al carrer de la Muga, davant del mural de Big Black Block dedicat a l’autor.
Inici: Biblioteca Francesc Candel
Final: Carrer de la Muga (mural dedicat a Candel)
A càrrec de Genís Sinca, biògraf de Paco Candel
Hi col·labora: Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)
La Barcelona esgrafiada
Divendres 23 de maig, a les 17 h. Cal inscripció prèvia. Obre en una finestra nova
Us proposem un itinerari singular basat en el llibre Barcelona Esgrafiada Obre en una finestra nova de Lluís Duran (Barcelona Llibres, 2023) en què passejarem per la Dreta de l’Eixample descobrint algunes de les façanes més originals del barri decorades amb aquesta tècnica, que no només embelleix els edificis, sinó que els dona una singularitat única. Un passeig que, en paraules de l'autor, serà un regal per als nostres ulls.
Inici: Biblioteca Sofia Barat
Final: Carrer València/Passeig de St. Joan
A càrrec de Núria Pujol, historiadora i guia oficial
La Barcelona colonial i esclavista
Divendres 6 de juny, a les 17 h. Cal inscripció prèvia
Ruta en què coneixerem alguns monuments i edificis de personatges que s’han enriquit amb plantacions sucreres, el tràfic esclavista i les guerres colonials, que se centra també en el procés des de la perspectiva de les comunitats d’Àfrica i de les Antilles, la seva desforestació, la destrucció demogràfica i d’ecosistemes i l’esclavatge. Resseguirem rutes “comercials”, fluxos financers, institucions i empreses amb un fenomen que va involucrar no només uns quants indians, sinó una llarga cadena amb moltes baules i molts interessos que han arribat a modelar la política colonial espanyola. Explicarem l’origen de frases com “fer les Amèriques” o “trapichear"" mentre fem un passeig per la Barcelona modernista i una belle époque de la febre d’or que amaga el rostre de l’esclavisme i provoca el naixement d’imaginaris de racisme i discriminació que encara es reprodueixen avui dia.
Inici: Biblioteca Sant Pau - Santa Creu
Final: passeig de Colom
A càrrec de Mabel Llevat
Ruta sobre Luciérnagas, d'Ana M. Matute
Divendres 27 de juny, a les 17 h. Cal inscripció prèvia
Ana María Matute va néixer a Barcelona l’any 1925 i està considerada com una de les veus més personals de la literatura espanyola de postguerra. A través de la seva novel•la, Luciérnagas, publicada l’any 1949, ens narra la tragèdia de la Guerra Civil espanyola. Les vides dels infants, protagonistes del llibre, ens endinsen en l’infern d’una ciutat que mira de sobreviure entre bombes i misèria. Aquesta ruta repassa alguns dels seus escenaris principals i n’explica el context.
Inici: Biblioteca Esquerra de l’Eixample - Agustí Centelles
Final: Plaça Catalunya
A càrrec de Marga Arnedo, Conèixer Bcn
