Les cares de la censura
Del 5 de maig al 2 de juny de 2025
La censura i la llibertat creativa són els temes que vertebren aquest cicle, que es proposa desxifrar els mecanismes de la censura partint d’alguns dels casos exposats al Museu de l’Art Prohibit. De les arts visuals a d’altres disciplines, debatrem què passa amb la censura.
Parlarem sobre el funcionament de l’algoritme i com es construeixen les mentides a l’espai digital, i també sobre les dificultats dels i les artistes que treballen temes sexuals o religiosos per difondre les seves obres. Abordarem com, en un context global en el qual la cultura de l’odi s’expandeix, sobreviu la llibertat d’expressió i el paper que hi juguen les persones artistes i creadores. Així mateix, farem un inventari dels llibres prohibits arreu del món.
Organitzen: Biblioteques de Barcelona i Museu de l’Art Prohibit Obre en una finestra nova.
Desxifrant els mecanismes de la censura a les arts visuals
Dilluns, 5 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Poble-sec - Francesc Boix. A càrrec de Rosa Rodrigo, directora del Museu de l’Art Prohibit, i Carles Guerra, director artístic.
Què provoca la censura? Els interessos polítics, socials o religiosos dominen els mecanismes de censura i, partint d’alguns dels casos exposats al Museu de l’Art Prohibit, l’únic museu del món dedicat a exposar obres que han estat prohibides, censurades o agredides, exposarem les causes i les contradiccions de la censura a les arts visuals.
La censura silenciosa. Com protegim la llibertat d’expressió?
Dijous, 8 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda. Amb Javier Sánchez, periodista de la revista 5W.
Els atacs a la llibertat d’expressió es multipliquen arreu, sia amb la retirada de publicacions o amb denúncies contra mitjans de comunicació o contra persones físiques individuals. El dret a la llibertat d’expressió és el més vulnerat al món i, precisament, és el dret fonamental que permet l’exercici de tots els altres drets. Des d’aquesta perspectiva, farem un diagnòstic de l’estat actual de la llibertat d’expressió i plantejarem com la podem protegir des del nostre àmbit personal.
La crema de llibres, l’antídot contra la llibertat de pensament
Dilluns, 12 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Les Corts - Miquel Llongueras Obre en una finestra nova. A càrrec de Gonzalo Elvira, artista visual.
La crema de llibres és una de les formes de censura més antiga i repetida al llarg dels temps. La destrucció d’objectes que fomenten la llibertat de pensament ha estat una eina utilitzada per diversos règims que buscaven silenciar determinats aspectes. Amb Gonzalo Elvira, autor, entre d’altres, del projecte Lo imborrable, revisitarem les cremes de llibres més emblemàtiques de la història.
Com ens censura l’algoritme?
Dimarts 13 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Vapor Vell. A càrrec de David Casacuberta, artista digital i professor de Filosofia a la UAB.
Les noves tecnologies de la informació i la comunicació suposen més control i desigualtat, malgrat que sovint prometen una lliure elecció i una democratització de l’accés a la informació. Una xerrada en la qual revelarem secrets per desafiar l’algoritme.
Com el franquisme va alterar i modificar els processos creatius
Dijous 15 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall. A càrrec de Maria Salicrú, historiadora i etnomusicòloga.
Durant el franquisme, l’ofici de censor podia semblar una manera com qualsevol altra de guanyar-se la vida. Saber qui va exercir la repressió, com i per què: aquest ha estat l’objecte d’investigació de Maria Salicrú-Maltas durant més de vint anys, i en aquesta sessió destil•larà les troballes més reveladores.
Els llibres més censurats de la història
Dilluns, 19 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Poblenou - Manuel Arranz. A càrrec de Carme Fenoll, bibliotecària i directora de l’Àrea de Cultura i Comunitat de la UPC.
En el sac dels llibres prohibits n’hi ha de tota mena: obres mestres del cànon universal, tractats científics, assajos filosòfics, però també contes infantils. I si bé hi ha un munt de títols que en el seu temps es van prohibir i que en l’actualitat tenen certa influència, com L’origen de les espècies, de Darwin, o L’amant de Lady Chatterley, de D. H. Lawrence, la censura de llibres no és un assumpte del passat.
Cançons prohibides
Dimecres, 21 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Gabriel García Márquez. Amb Gerard Quintana, músic i escriptor.
Una xerrada sobre les cançons censurades de les darreres dècades a través d’un repertori amb artistes d’arreu del món, des de les reinterpretacions crítiques dels himnes i la denúncia política dels secrets d’Estat, fins a les cançons que tracten de drogues o sexe més enllà de les convencions oficials. Amb Gerard Quintana, viatjarem per diversos estils musicals i descobrirem com els tentacles de la censura han tocat les cançons de Serge Gainsbourg, Sex Pistols, Nina Simone o Albert Pla, entre d’altres.
Les noves formes de la censura
Dijous, 22 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Montserrat Abelló. A càrrec de Núria Güell, artista visual.
Els mecanismes de la censura es transformen, evolucionen i, segons l’artista Núria Güell, cada vegada son més subtils i sofisticats. Partint de la seva experiència, Güell explicarà com són aquestes noves formes de censura i què podem fer per plantar-hi cara. Una sessió per conèixer de prop les retallades a la llibertat creativa.
Què és l’Index librorum prohibitorum i qui l’alimentava?
Dilluns, 26 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte. A càrrec de Marga Losantos, bibliotecària de la Biblioteca de Catalunya.
A mitjans del segle XVI, l’Església catòlica va començar a publicar l’Índex de llibres prohibits considerats perjudicials per a la seva doctrina, i fins als anys cinquanta del segle passat s’hi van seguir incloent títols. També anomenada Índex de llibres prohibits, la llista conté un catàleg de llibres que la Inquisició considerava perniciosos per a la fe, l’objectiu del qual era prohibir i prevenir la lectura de determinades obres considerades ofensives o immorals.
Els filtres de la censura i la intel•ligència artificial
Dimecres, 28 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Joan Miró. A càrrec de David Casacuberta, artista digital i professor de Filosofia a la UAB.
La intel•ligència artificial ha arribat per quedar-se, també a la creació artística. David Casacuberta, que fa anys que experimenta amb la tecnologia, ens parlarà de com impacta la intel•ligència artificial en el nostre dia a dia, i quins filtres de censura aplica.
Protegim els autors, la funció del PEN català
Dilluns, 2 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra. A càrrec de Laura Huerga, editora i presidenta del PEN Club a Catalunya.
Des del 1922, el PEN Català defensa la llibertat d’expressió i els drets lingüístics, salvaguarda el patrimoni literari català i promou el diàleg intercultural. Tenint en compte el context global actual, quins són els reptes principals que afronta? D’això i molt més parlarà la seva presidenta.
Segueix i comenta aquest cicle amb #CaresCensura
Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).
