Parlem amb Claudia Rodríguez
Claudia Rodríguez conversarà amb Pol Guasch sobre el seu llibre Cuerpos para odiar (Editorial Barrett, 2024), una obra editada per Mariana Enriquez amb textos autobiogràfics que l’escriptora i referent del moviment trans llatinoamericà havia autopublicat i distribuït a Xile en format fanzín.
Dimecres, 16 d’octubre, a les 18.30 h
A la B. Gabriel García Márquez
Accés lliure. Cabuda limitada
Cuerpos para odiar, amb un format especial i coberta de Nazario Luque, és un retrat cru, autèntic i commovedor de la vida de les travestis i trans que exposa la sordidesa del carrer, la brutalitat policial, la fam i el rebuig implacable de la societat. A més, en un gest polític, l’autora desafia les normes ortogràfiques com a símbol de resistència i reivindicació de les que no tenen veu. Una obra emocionant i valenta que ens descobreix una autora impregnada de la cruel realitat de la vida marginal.
Claudia Rodríguez és un referent del moviment trans llatinoamericà. Va començar el seu activisme l’any 1991 en la primera organització homosexual del país, Movilh Històric. La seva trajectòria comprèn formació en drets humans, història de la sexualitat i prevenció de la sida. El 2007 es va diplomar en estudis de Gènere a la Facultat de Filosofia i Humanitats a Xile, i posteriorment va començar la carrera de Treball Social. Des del 1997 fins al 2010 va ser consellera especialista en prevenció de la sida en el projecte nacional del Ministeri de Salut (MINSAL) denominat FONOSIDA. L’any 2008 va ingressar a la Colectiva Lésbica Travesti Feminista Paila Marina i va participar activament en la realització de performances durant marxes nacionals.
La seva obra s’ha autopublicat en fanzins amb els quals ha finançat el seu activisme social i polític. El 2011 va crear la primera companyia teatral travesti amb l’obra Historias travestis, i ha participat en obres col·lectives, com ara el llibre Cien historias en cien palabras: las transexuales hablan.
Actualment, Claudia Rodríguez es dedica principalment a explorar la importància de la lectura i l’escriptura, així com la creació artística, com a eines polítiques en el moviment travesti.
Col·labora: Editorial Barrett
Aquesta xerrada s’enregistrarà i estarà disponible al canal YouTube de Biblioteques de Barcelona.