Servei de documentació de literatura infantil i juvenil

Servei de documentació de literatura infantil i juvenil

Jornada Setmana de l’Àlbum: Àlbum: art i literatura

11/10/2024 - 17:04 h

A càrrec de: Gema Sirvent, Isidro Ferrer, Ana Garralón.

Divendres, 8 de novembre de 2024

Hora:10 a 13:30h
Lloc: Biblioteca Montserrat Abelló

Coorganitzat per:  Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil i Associació ¡Àlbum!
Llibreria convidada: La Petita
Aforament limitat. Cal inscripció prèvia al següent enllaç
Gema Sirvent. De la doble pàgina al fotograma, un camí d’anada i tornada. De 10 a 11.15 h

L’any 1895 apareix un invent cridat a revolucionar la forma de narrar històries, es tractava del cinematògraf. Al llarg del segle XX es van establir les regles i mecanismes d’expressió propis del llenguatge fílmic. En aquesta xerrada veurem com el llibre àlbum s’alimenta de narratives d’altres arts, en concret analitzarem les influències del cinema en la seva forma de contar històries mitjançant imatges, paraules i silencis. En aquesta línia tractarem l’obra de Chris Van Allsburg, un dels màxims exponents del llenguatge cinematogràfic en la creació d’àlbums, autor d’obres com Jumanji, o L’Exprés Polar.*

Gema Sirvent. De la doble pàgina al fotograma, un camí d’anada i tornada. De 10 a 11.15 h

Gema Sirvent (Alacant, 1976) és directora i editora de Libre Albedrío, editorial especialitzada en llibre àlbum. Com a locutora de ràdio, dirigeix i presenta el programa de literatura infantil El laberinto Imaginario a Candil Radio. Va estudiar Traducció i Interpretació a la Universitat d’Alacant. Imparteix tallers de creativitat i foment de la lectura per a nens i mediadors, realitza xerrades sobre llenguatge visual i àlbum il·lustrat en centres educatius i, quan el temps li permet, també escriu.

Isidro Ferrer. A propòsit de res. De 11.30 a 12.30 h
Prenent com a punt de partida alguns versos d’alguns versos del Libro sobre nada del poeta brasileño Manoel de Barros, Isidro Ferrer realitza un recorregut emocional i visual per una selecció dels seus últims treballs. Treballs ubicats en l’àmbit públic i privat que, seguint les petjades del poeta, persegueixen la “desinvenció” dels objectes i coses.

Isidro Ferrer (Madrid, 1963) és creador de desenes de llibres, centenars de cartells, delicats objectes, enormes façanes, curts d’animació, escultures, tèxtils, imatges de marca, làmpades. Premi Nacional de Diseño 2002, Premi Nacional d’Il·lustració 2006, Membre del AGI (Alliance graphique international)  inclou en la seva obra una extensa geografia física i emocional. Amb l’editorial A buen paso ha publicat Un jardín amb text de María José Ferrada (2017), Enciclopedia visual de los sonidos (2021), Piedra a piedra (2023) i No (2024).

Ana Garralón. Qui controla la literatura infantil? De 12.30 a 13.30 h
En aquesta xerrada reflexionarem sobre les dificultats que la literatura infantil ha tingut al llarg del temps per desenvolupar-se com a objecte estètic. La tensió entre el gaudiment i la part educativa arriba fins als nostres dies amb lectors que valoren (i censuren) les obres des de perspectives sociològiques i polítiques, en comptes de fer-ho com a literatura.
Perry Nodelman va dir en una ocasió “tots som censuradors”, però, quina és la repercussió del control sobre la literatura infantil? Estem confonent realitat amb ficció? El que considerem políticament correcte està homogeneïtzant la producció de literatura infantil? Quanta literatura hi ha en els llibres que es publiquen avui dia?

Ana Garralón (Madrid, 1965) llegeix, analitza i estudia literatura infantil des dels anys 80. Ha estat lectora en editorials,  col·laborat amb revistes i mitjans de comunicació, i ponent i tallerista en diferents institucions d’Iberoamèrica.
Manté un blog  en el qual analitza regularment qüestions relacionades amb llibres infantils. Per aquest treball va rebre l’any 2016 el Premi Nacional de Foment de la Lectura. El seu llibre més recent és: : Las incursoras. Libros, mujeres, infancia (ed. Las Afueras)

——————

*L’any 2016 l’SDLIJ va coordinar una guia que podeu consultar a continuació: Literatura infantil i juvenil versus cinema en la que es posa de manifest com l’aparició del llibre-àlbum va obrir noves vies narratives dins de la literatura infantil i juvenil (LIJ) que encara estan per explotar.