Books and reading
Biblioteques i bibliotecaris, llibreries i llibreters, editorials i editors i escriptura componen l'eix temàtic de l'especialització que amb el nom de Llibre i lectura pretén incloure les obres que els tenen com a protagonistes.
Aquest fons inclou, majoritàriament, obres de ficció, tot i que també conté obres d'assaig.
Els fons que formen part d'aquesta especialització s'identifiquen mitjançant una etiqueta amb un codi QR i la frase Llibre i lectura per facilitar-ne la localització d'una manera molt visual.
Hi pots trobar temes com ara història dels llibres, el gust per la lectura i els llibres, editorials o editors, llibreries o llibreters, història de la impremta, o el món de les biblioteques.
La idea inicial i bona part de la conceptualització d'aquesta especialització sorgeix de la proposta i donació inicial de l'escriptor i periodista català Sergio Vila-Sanjuán, que a l'abril del 2015, i amb motiu de l'edició d'una guia dedicada al llibre i la lectura en va fer la introducció.
"...No és casual que, coincidint amb els primers anys de l'auge del llibre electrònic, es produís una altra eclosió, la d'un tractament narratiu entre romàntic i nostàlgic que enaltia les diferents facetes del món del llibre tradicional.
El 1999 s'estrenà la pel·lícula de Nora Ephron Tens un e-mail, amb Tom Hanks i Meg Ryan...
El 2001 es va publicar L'ombra del vent, de l'autor barceloní Carlos Ruiz Zafón...
El 2004, la directora catalana Isabel Coixet va portar al teatre 84, Charing Cross Road, amb Carme Elias i Josep Minguell...
Amb aquests i altres exemples, el món del llibre, el món del llibre clàssic, amb els seus espais càlids i els seus professionals especialitzats, ha donat peu a un nou gènere de ficció del qual és protagonista. I és que potser, en adonar-nos que el que tant hem estimat i tant ens ha aportat corria el risc de desaparèixer, sentim més que mai la inapel·lable necessitat de celebrar-ho."
Fragment de Llibres i lectura, protagonistes de ficció, de Sergio Vila-Sanjuán (abril del 2015).