Agenda del Casal

Divendres, 01/10/2021

EXPOSICIONS | OBJECTIU DONA: NÓSZEMÉLY

00:00

"Nőszemély" és la proposta guanyadora de la sisena convocatòria del cicle Objectiu Dona.

Amb aquesta paraula d'origen hongarès que significa "dona de mala fama que és jutjada per la societat per actuar com no s'espera d'ella", la Marta Belev ens acompanya a conèixer aquesta peça de dansa que profunditza en algunes de les vivències de les dones que formen la companyia emergent la Calíope.

 

A càrrec de Marta Belev i La Calíope Cia.

 

EXPOSICIONS | CONSTRUINT EL NOU MAS GUINARDÓ

09:30 to 21:30

 

Fins al 31 de gener de 2022

L’any 2011 es va inaugurar l’actual Casal Mas Guinardó. En aquesta exposició podrem gaudir d’una sèrie de fotografies que ens mostren aquesta evolució en unes obres que van canviar la imatge del turó, el parc i el Casal! 

A càrrec de Juanjo Fernández

EXPOSICIONS | BCN-DH International Photo Festival

10:00 to 21:00

Del 10 al 20 de desembre

BCN-DH INTERNATIONAL PHOTO FESTIVAL: PERÚ, UN ESTAT TÒXIC

Perú és el principal productor d'or, plata i plom d'Amèrica Llatina i el segon major productor de coure del món. L'activitat minera és la força impulsora de l'economia del país que ha estat creixent des de principis de la dècada de 2000. En 2019, la mineria va representar el 60% de les exportacions i el 8,8% del PIB, més del doble dels ingressos del turisme. No obstant això, hi ha un costat fosc: al voltant de deu milions de persones, en la seva majoria poblacions natives que viuen en petites comunitats, es veuen obligades a compartir la seva terra, aire i aigua amb els llocs miners que creixen al llarg de la Serralada dels Andes. I com a resultat han vist el medi ambient i les seves condicions de vida deteriorats considerablement durant els últims 20 anys. el Perú, Estat Tòxic és un recorregut de quatre anys que aborda vuit mil quilòmetres i sis comunitats mineres que mostra l'impacte d'un govern que viola els drets dels pobles indígenes en nom del lucre. Aquest projecte mostra la conseqüències socials, sanitàries i mediambientals de viure prop d'aquestes mines. I, a causa de la corrupció en els governs locals, les comunitats indígenes no reben cap benefici dels guanys miners i continuen vivint en la pobresa. La mineria també saqueja l'aigua en grans quantitats per a l'extracció, creant camps àrids i la mort del bestiar. Agricultura i la cria d'animals, que van ser les principals fonts de supervivència, ja no poden sostenir a aquestes comunitats andines. La poca aigua que queda està contaminada per una alta presència de metalls pesants que es reflecteix en la sang i orina de la població, causant problemes de salut com a anèmia, malalties respiratòries i cardiovasculars, càncer i malformacions congènites que les clíniques locals no poden manejar.

Alessandro Cinque és un fotoperiodista radicat a Lima. Actualment el seu treball aprofundeix en l'impacte devastador de la mineria en les comunitats indígenes i les seves terres. Les seves fotos han estat publicades en el New York Times, NYT Lens Blog, Washington Post, National Geographic, CNN, El País, Al Jazeera, MarieClaire, Libèration, L'Espresso, Internazionale, etc. En 2019, el seu treball sobre el Perú va guanyar primer lloc de POY en la "Història amb imatges d'informes de problemes" categoria. En el mateix any, va ser seleccionat com a "Finalista" en la Beca Eugene Smith i la Beca de la Fundació Alexia. El desembre de 2019, Alessandro es va mudar a Lima per a conèixer més i comprendre Cultura i societat peruana. Va començar a contribuir a la cobertura sud-americana de Reuters, ampliant el seu projecte sobre l'impacte de la mineria peruana en les poblacions quítxues. En 2020 va ser enviat per primera vegada a la Cimera de National Geographic a Washington i seleccionat per al Nova York Portfolio Review del New York Times, a més de ser el guanyador de la Beca Enfocament en la Història i el tercer lloc en el Concurs de Stenin. En 2021 va guanyar la Beca Covid de National Geographic i el segon lloc en el Festival di Fotografia Etica di Lodi.

La primera edició del Festival Internacional de Fotografia sobre Drets Humans i Justícia Global de Barcelona està formada per 10 exposicions de gran format que es poden veure als carrers i places de la ciutat, una a cada Districte, del 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, al 20 del mateix mes. El Festival pretén donar una mirada a la situació dels drets humans, als problemes globals, i les seves causes utilitzant la fotografia com a eina per avançar cap a majors cotes de justícia social, sostenibilitat ambiental i l'exercici de tots els drets en el marc dels Objectius de desenvolupament Sostenible (ODS). L'objectiu és generar espais de reflexió i informació que estimulin una ciutadania crítica, amb capacitat d'intervenir en els debats que conformen el nostre temps. A més es faran conferències i presentacions en diverses seus barcelonines.

Aquesta exposició estarà a l'exterior del Casal Mas Guinardó.