Cafès literaris

CAFÈS LITERARIS: «PERSONATGES DESENCAIXATS» 

Dijous, a les 19 h Entrada: 3 € (cal inscripció prèvia).

Aquesta tardor llegirem clàssics del segle XIX. Tres grans cronistes ens transporten, a través de novel·les de ficció, a importants fets històrics: la Revolució Francesa (1789), la Primavera dels Pobles (1848) i els intents d’enderrocament del regnat d’Isabel II d’Espanya (1863). Els moments històrics on es desenvolupen aquests relats són descrits i explicats des del realisme i alhora la quotidianitat dels seus personatges. Flaubert i Dickens són coetanis, Pérez Galdós és més jove, traductor i deixeble de Dickens. Tots tres tenen en comú l’afany per descriure moments històrics i inserir-los en la seva ficció. Són grans autors de la novel·la realista o del realisme literari. Com va dir Gustave Flaubert. “No llegiu per divertir-vos, com ho fan els nens, o per instruir-vos, com ho fan els ambiciosos. Llegiu per viure”.

Organitza: Tina Angrill

 

27 d’octubre

L’educació sentimental (1869), de Gustave Flaubert - INSCRIU-T'HI AQUÍ!

Mitjançant el seu protagonista, un jove de províncies i la seva vida al París de meitat del segle XIX, l’autor fa una crònica de l’agitació política i social de l’època, amb la revolució del 1848 anomenada també Primavera dels pobles que va provocar la fi de l’Europa de la Restauració i del predomini de l’absolutisme. Amb Lluís Maria Todó, novel·lista, traductor i professor de la Universitat de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra.

 

24 de novembre

Història de dues ciutats (1859), de Charles Dickens - INSCRIU-T'HI AQUÍ!

París i Londres, a finals del segle XVIII, inicis de la revolta social i política que va suposar la Revolució Francesa. Les dues ciutats que enlluernen el món, amb uns tarannàs totalment diferents. Londres simbolitza la pau, la vida ordenada, i París l’agitació, el caos, i el conflicte. Converteix les dues urbs més famoses del món en protagonistes col·lectius. Amb Miquel Berga, professor de literatura anglesa a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra.

 

15 de desembre

Los Episodios Nacionales IV. La era isabelina, capítulo 9 (1906), de Benito Pérez Galdós - INSCRIU-T'HI AQUÍ!

La quarta sèrie dels Episodios Nacionales comprèn tot el regnat d’Isabel II, contemporània a l’autor. Apareix l’ambient revolucionari europeu del 1848 i específicament en el capítol de Prim, els intents frustrats de derrocament de la monarquia. Intrigues i conspiracions dels darrers anys del regnat d’Isabel II. Amb Dèbora Cartañà i Bonvehí, llicenciada en Filologia Hispànica per la UB. Professora de llengua i literatura castellana de l'Institut Eduard Fontserè de l'Hospitalet de Llobregat.

 

Compartir