Entrevista a Maria Alcolado

L'alimentació és una de les millors eines que tenim a l'abast per mantenir-nos saludables de manera natural. Per això ara és més important que mai tenir una dieta equilibrada que ens aporti les vitamines, antioxidants, nutrients, etc. que el cos necessita.

La nostra dietista de confiança Maria Alcolado ens explica com podem gestionar millor la gana emocional provocada per l'estrès que hem viscuts els darrers mesos, així com també ens parla de la importància d'extremar la higiene a la cuina.

No us perdeu els consells de la Maria per menjar de manera més saludable i sostenible i tenir cura de nosaltres mateixes així com dels projectes agroecològics del territori i sobretot de les persones que els impulsen.

Transcripció de l'entrevista: 

Benvingudes al cicle d'entrevistes que El Centre Cívic El Sortidor ofereix dins el projecte singular "A Taula! Cicle de Cultura i Gastronomia". Aquesta iniciativa té per objectiu seguir promovent l'alimentació saludable i sostenible mentre el centre roman tancat. Comptarem amb les veus de diferents professionals del món de la cuina, que compartiran amb nosaltres els seus coneixements sobre diversos camps de la gastronomia. 

Fa dues setmanes començàvem el cicle d’entrevistes parlant de sostenibilitat, i avui parlarem de salut i nutrició amb la dietista i reeducadora alimentària Maria Alcolado. Tot i així no ens allunyarem gaire de la temàtica de la primera entrevista, perquè la Maria treballa sempre amb aliments de temporada, de proximitat i ecològics per garantir que els seus plats no només siguin saludables sinó que a més a més siguin respectuosos amb el medi ambient. Al Sortidor són habituals tant les seves classes sobre planificació de menús com els tallers pràctics i participatius de cuina vegetariana, però la Maria a més a més és responsable del Rusc de Pasta i Gra a Gràcia, un dels més de 60 grups de consum de la plataforma La Colmena Que Dice Sí, que des del 2014 treballa en diferents regions d’Espanya per abastir-se amb producte local, fresc i just. 

  •  Maria, et donem la benvinguda, moltes gràcies per acceptar fer aquesta entrevista. Com estàs? 

 Bona tarda Judit! Doncs estic molt bé. T’agraeixo aquesta oportunitat per estar en contacte amb tots vosaltres. 

  •  Et volia preguntar, ara que estem vivint una situació excepcional, com està afectant aquesta situació a la nostra alimentació?

Com qualsevol altra crisi la situació actual provocada pel coronavirus s’està vivint amb molta ansietat, amb molta incertesa, pors, soledat... I són aquests sentiments de perill o d’estrès que porten a moltes persones a fugir i a menjar de forma repetida i descontrolada per impuls i moltes vegades sense gana real i, per conseqüència, a triar aliments poc saludables. Molt rics en greixos, en sucre i en sal, com són les galetes, com són els pastissos i les xips de patates. És a dir, moltes persones estan fent una mala tria d’aliments en aquest confinament.  Davant d’aquest impuls de menjar en qualsevol moment el que jo recomanaria és parar uns segons i preguntar-nos si el que tenim és gana real o gana emocional provocada per un dels sentiments que hem comentat anteriorment. De vegades el que més necessitem és hidratar-nos amb un got d’aigua i no menjar, així que pensem-hi la propera vegada que ens passi. 

  •  Això segur que ens és molt útil a moltes de les que t’estem escoltant, perquè realment tenim la nevera tan a prop durant tantes hores al dia que evidentment això ens acaba afectant, no? I perquè ens diries que és important mantenir una dieta sana i equilibrada aquests dies? 

Tu mateixa estaves responent una miqueta a aquesta pregunta perquè tenim massa accessible aquesta nevera, aquest rebost... Ens aixequem de la cadira perquè hi passem moltes hores teletreballant o a casa i l’excusa és moure’ns una mica però acabem davant de la nevera, amb la porta oberta i sense saber què agafar, no? Segur que a totes ens ve al cap aquesta imatge que us comento. Doncs seguir una alimentació o una dieta saludable amb una planificació de menús i respectant uns horaris pels diferents àpats ens ajudarà molt a mantenir unes rutines i a no caure en voler menjar o picar contínuament, que és el que estem fent moltes persones en aquests moments, no? M’hi incloc perquè jo també estaria dins aquest grup. Llavors així com a recomanacions et diria que intentem seure a taula i a poder ser també posar un plat a sota d’allò que estem menjant. Per qualsevol àpat, eh! Sigui un dinar, sigui un berenar... Perquè això ens ajuda a prendre consciència del que mengem i també de la quantitat que estem ingerint. D’altra banda és bàsic per mantenir una dieta sana i equilibrada aconseguir un ambient saludable a la cuina, és a dir, a la nevera i al rebost, perquè aquests moments de “picoteo” siguin el més saludables possibles.  

  • De moment sabem que per seguir una dieta més saludable que la que potser algunes estem portant aquests dies necessitem no només posar ordre al què mengem sinó també als espais en els que ho fem, no? 

Correcte, sí. Perquè davant d’aquest moment de “què menjo, què pico... tinc aquesta gana...” -ja sigui real o sigui emocional-, tinguem a l’abast només aquestes opcions saludables com poden ser fruita fresca, fruita seca o deshidratada... 

  •  Més que no pas productes processats... 

 Sí, perquè sempre que estem davant de fer una tria segurament serà molt més difícil fer la tria davant d’aliments que són més palatables com són els sucres o els greixos, no? Galetes, pastissos, snacks... Si? Llavors intentem no tenir-los tan a l’abast. No vol dir que estiguin prohibides però sí que el dia que volem incloure-les, doncs baixem a comprar-les, comprem només la quantitat aquesta que menjarem aquell dia i no tenir-les tan a l’abast perquè això fa que contínuament estiguem menjant aquest tipus de productes no saludables.   

  •  Aprofito que ets una persona que treballa molt amb producte de proximitat, de temporada... Ara a mitjans del mes de maig i de cara al juny, quins productes ens recomanaries introduir a la nostra dieta? 

Doncs ara que amb la primavera arriba el bon temps i pugen les temperatures sobretot vénen de gust preparacions molt fresques i ràpides, llavors la nostra base haurien de ser les verdures i hortalisses de temporada. Tenim pèsols, faves, espàrrecs, el fonoll, comencen els carabassons, els cogombres... Podem fer mil amanides amb enciams, amb ruca... I si parlem de fruites, doncs ara és el moment més favorable per les maduixes, comencen les primeres cireres, els albercocs comencen a aparèixer al mercat... La primavera sempre és una explosió de sabors i de colors, i amb aquest ventall d’aliments podem preparar tot tipus de receptes molt refrescants com poden ser els gaspatxos, amanides de tot tipus, cremes fredes, empedrats de llegums, saltats tipus woks, truites, remenats... En resum unes coccions molt suaus i unes preparacions fàcils. 

  •  Que no requereixen molt de temps als fogons... Doncs a nivell alimentari encara hem estat de sort que el confinament ens hagi enganxat en un moment de l’any en el que tenim molta varietat de recursos. 

 Sí, correcte. I aquest tipus d’alimentació sobretot si la basem en fruites i verdures doncs és una alimentació molt saludable i molt refrescants que és el que demana la primavera, no? Preparar-nos de cara a unes temperatures més altes... 

  • Aquests dies les xarxes estan sobresaturades d’informació, malauradament no sempre fiable... I ara que et tinc aquí, aprofito per preguntar-te: hi ha algun grup d’aliments que sigui beneficiós per a nosaltres aquests dies que som més vulnerables? Quins canvis podem fer en la nostra dieta aquests dies per mantenir-nos sans. 

Començaré per donar-li una mica la volta a la pregunta que em fas. Diguem que moltes vegades és més important eliminar aquells aliments o productes que no són beneficiosos, és a dir, que ens estan perjudicant i que són de consum habitual, com són els sucres simples, l’alcohol, els greixos hidrogenats, inclouria aquí també el tabac... Aquests sí que no són gens beneficiosos davant de qualsevol virus. I si hem de potenciar algun grup d’aliments que ens pugui beneficiar tornaria a la importància de les verdures, les fruites i les hortalisses perquè és el grup d’aliments més rics en vitamines i en fito-nutrients antioxidants.  Si aconseguim que aquest grup d’aliments –fruites, verdures i hortalisses- formin part almenys del 50% dels nostres àpats aconseguirem incloure tots aquests antioxidants dels quals tant ens parlen ara durant la crisi de la covid-19. 

  • També en relació a la situació que estem vivint, estan sorgint algunes inquietuds al voltant del risc de contagis a partir de la compra. Tu, si no m’equivoco, també as rebut formació de manipulació d’aliments. Ens pots ajudar una mica amb les coses que hem de tenir en compte quan arribem a casa amb els aliments? 

Doncs, a veure, no hi ha evidència que el coronavirus es transmeti a través dels aliments. Tot i així hem d’extremar sempre -no només en aquests moments, sempre- al màxim la higiene alimentària a la cuina. I la millor manera és rentar-nos les mans, torno a incidir en aquest tema, de forma continuada i amb aigua i sabó, tantes vegades com calgui. I ja no només durant la crisi de la covid-19, que és importantíssim, sinó en altres moments també. Abans de manipular qualsevol aliment, un bon rentat de mans. Llavors quan ens arriben les fruites i hortalisses, una vegada a casa, les hem de rentar amb aigua. En cas de consumir-les en cru, si les volem desinfectar, les hauríem de submergir cinc minutets en aigua amb lleixiu, però aquest lleixiu ha de ser apte per desinfecció d’aigua de beure. I la quantitat, doncs la que especifiqui el producte que feu servir. En general seria una culleradeta petita per cada tres o quatre  litres d’aigua, és a dir, molt poca quantitat. Estem parlant de quantitats molt petites de lleixiu en proporció. I després de submergir l’aliment, la fruita o la verdura, esbandir-lo molt bé en aigua per eliminar qualsevol resta que pugi quedar. Les fruites i verdures que cuinem no caldria desinfectar-les prèviament perquè les altes temperatures de la cocció destruiran aquest virus. Per contra, si guardem aquestes fruites i verdures al congelador pensant que la congelació destruirà el virus, no és així... D’acord? És igual que la nevera. Les temperatures baixes no destrueixen aquest virus, només si el sotmetem a temperatures altes com la cocció. I per últim sé que també es volen netejar els envasos, caixes, brics... que contenen altres productes que no venen sense envàs. Doncs millor fer-ho amb un drap amb una solució d’aigua i sabó i evitar els desinfectants perquè molts d’aquests paquets són porosos i podem contaminar aquest aliment que hi ha a l’interior, si? Una altra cosa que també hem de tenir molt en compte és que quan arribem de les compres potser estem col·locant aquests productes o aquestes bosses sobre de les superfícies de treball, llavors és important també fer una bona neteja i desinfecció d’aquestes superfícies on preparem els nostres aliments. Com ho farem? Primer començant per una bona neteja amb aigua i sabó i després continuarem amb una desinfecció amb lleixiu diluït amb aigua per desinfectar les superfícies i finalment esbandint amb aigua i eliminant qualsevol resta que hagi pogut quedar.  

  •  I si fem tot això ja no hem de patir pràcticament gens per contaminar-nos a través del menjar, no? 

 Sí, correcte, sempre intercalant un bon rentat de mans, és a dir en qualsevol moment que puguem, rentar-nos les mans, per evitar que puguem tocar alguna part de la nostra cara ja siguin ulls, nas, boca... En els moment de transició entre neteja. 

  •  Abans parlàvem també de com el confinament ha modificat els nostres hàbits alimentaris, però també ha tingut fortes repercussions en el sector primari. Com podem minimitzar els danys de les agricultores des de casa? 

Doncs sí, és cert... Com dius, les agricultores i la resta de petites productores locals, ramaderes, elaboradores... han vist com gran part dels seus clients s’ha reduït a causa dels tancaments sobretot d’escoles i d’establiments de restauració. És ara que necessiten tot el nostre recolzament per poder tirar endavant els seus projectes agroecològics i que entre totes puguem mantenir l’economia local, l’agroecologia i sobretot el paisatge que configura el nostre país. Davant de la pregunta de com les podem ajudar... Doncs a través de la nostra compra! Et diria que és el suport que necessiten... Així farem que les persones que treballen la terra rebin un preu just per la feina que fan i evitem que aquests diners quedin en mans de grans distribuïdores. Hem de potenciar al màxim el que és la compra directa a productors locals i productores locals. I com les podem trobar? Doncs arrel de la crisi de la covid-19 han sortit o s’han fet visibles moltes iniciatives que agrupen aquestes petites productores i que ofereixen aquesta venda directa. Podeu trobar o bé buscant aquestes agrupacions o aquestes iniciatives, o inclús us diria més, a través de les xarxes socials veureu els projectes que hi ha al darrere, les persones que estan treballant al darrere i que només cal investigar una miqueta i la veritat és que us sorprendrà veure la feinada que tenen per fer i que elles segueixen treballant al camp, segueixen criant els animals i la veritat és que necessiten el nostre suport ara mateix.  

  • Mira, doncs aprofito que ho comentes per fer una petita falca auto-publicitària i dir que un dels companys de l’equip del Sortidor ha fet un petit recull d’iniciatives que posen en contacte a petites productores amb consumidores finals que podeu trobar a la nostra web i, per tant, si esteu interessades en començar a comprar fora dels supermercats o dels circuits de la indústria alimentària podeu consultar-ho allà també i segur que hi ha algun recurs que us serà de molta utilitat. També, Maria, aprofito per preguntar-te... Aquests dies  de confinament que estàs al Rusc treballant de valent per recollir les comandes, les esteu portant directament a domicili, no? O això era més al principi?

Encara continuem fent aquest lliurament a domicili a moltes persones, però la veritat és que les primeres setmanes vam estar desbordades. Es van arribar a quadruplicar les comades de recollida i a domicili! I vam haver d’adaptar-nos amb un temps rècord tant els productors per l’augment de comandes com les responsables del Rusc per tot aquest tema de gestió. L’experiència ha estat molt intensa i molt gratificant, i encara ho és. No t’imagines les mostres de suport i d’agraïment que hem rebut per part de moltes persones. Hi havia gent, persones grans o filles que feien la comanda als pares o mares, o persones que estaven passant la covid-19 a casa i que no podrien sortir a comprar i clar van poder fer la compra i la rebien inclús en 48 hores o d’una setmana per l’altra, que és com funciona el Rusc. I clar, després ens escrivien dient doncs això, que moltes gràcies, que gràcies per l’esforç, que per a elles era importantíssim poder rebre aquests aliments frescos a casa i que després també ens comentaven la qualitat que tenien tots aquests aliments, no? La fruita, les verdures... El gust que moltes persones han recuperat, el gust que tenen les fruites i les verdures locals i ecològiques

  •  Doncs esperem que aquesta tendència s’allargui després de confinament i que almenys de tot això que estem vivint la part positiva sigui un canvi en els nostres hàbits de consum.

 Puc fer una falca jo també? Doncs mira, després de tot aquest esforç per parlar de les productores estem fent una campanya molt xula al “Rusc Que Diu Sí” o a la “Colmena Que Dice Sí” i és una campanya de suport a aquestes productores que es diu “Queda’t amb nosaltres” i a través de les xarxes socials estem penjant vídeos d’aquestes productores on expliquen perquè necessiten el recolzament de totes aquestes persones que han estat comprant fins ara al Rusc i que potser amb el desconfinament tornen a antics hàbits, llavors és important per a nosaltres que aquestes persones continuïn quedant-se al Rusc, continuïn col·laborant amb aquests projectes agroecològics i continuïn donant suport a les petites productores, perquè elles són el pilar de la nostra alimentació. 

  •  Perfecte Maria, doncs moltes gràcies per haver participat en el nostre cicle d’entrevistes, espero veure’t ben aviat quan les portes del centre tornin a estar obertes. Moltes gràcies i na abraçada ben forta.  

 Jo també tinc moltes ganes de retrobar-me amb vosaltres a la cuina i amb totes les persones que m’acompanyen sempre als tallers i activitats que fem allà. Us ho agraeixo. Una abraçada! Cuideu-vos molt! 

    Moltes gràcies, Maria! Salut i cuina! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Compartir