Tripa amb cap i pota (callos)
Ingredients:
- 500 gr. de tripa
- 250 gr. de cap i pota
- 250 gr. de llibret
Tallat i en bosses separades (és important)
- 1 l. brou de pollastre
- 1 ceba
- Alls, llorer, pebre negre en gra, sal.
Per el sofregit:
- Ceba
- 60 gr. de tomàquet fregit
- Raig de vi blanc
- Carn de nyora
- Xoriço ibèric
- Cansalada viada (no fumada)
- 1 o 2 bitxos, segons si us agrada molt picant o no
- Oli d’oliva, pebre vermell, llorer i una picada (opcional)
Preparació:
- En una olla gran es posen els callos (no el cap i pota ni el llibret) coberts amb aigua, una fulla de llorer i unes gotes de vinagre. Quan aixequi el bull, deixeu-ho cinc minuts a foc viu. En acabar, s’escorren i s’esbandeixen amb aigua freda. Es tornen a posar a la mateixa olla neta, es cobreixen amb el brou, 1 ceba tallada, alls, llorer, pebre negre en gra i sal. Ha de bullir cobert una hora i mitja.
- Mentre, es prepara el sofregit amb la ceba, el tomàquet fregit (o cru i el fregiu), el pebre vermell (dolç o fumat, com preferiu), la carn de nyora, el bitxo i el llorer. S’hi afegeix el vi i es deixa reduir. Un cop fet, s’hi posen uns talls de xoriço i de cansalada viada i es cou 2 o 3 minuts. Finalment, s’hi afegeix el cap i pota i el llibret. Es cou uns minuts més.
- Quan quedin uns 30 minuts perquè els callos acabin de bullir, s’hi afegeix tot aquest sofregit i es deixa coure. Cinc minuts abans d’acabar, si es vol, s’hi pot afegir una picada.